Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så hanterar du oron över ekonomin i coronakrisen

Många känner oro inför sin ekonomiska situation på grund av coronavirusets effekter på samhället.
Foto: Shutterstock

Oroar du dig över dina pengar? 

Snurrar tankarna kring hur det ska gå med ekonomin i världen när du ska sova?

Här är råden som kan dämpa din oro och konkreta tips på vad du själv kan göra för att lindra ångesten. 

Är du en av de som oroar sig över hur det ska gå med privatekonomin och världsekonomin nu när världen står inför en kris med anledning av coronaviruset?  

Du är inte ensam. Mycket kan kännas tungt, svårt att förstå och oroande. 

Psykologen Kerstin Jeding, 49, kanske kan hjälpa dig med de här råden. 

Acceptera orostankarna 

– Det handlar inte om att ta kontroll över oron, utan att hitta ett sätt att förhålla sig till den. När vi försöker ta kontroll över oron så försöker vi ofta bli av med ovissheten och osäkerheten. Till exempel som hur det kommer påverka privatekonomin, eller om mormor kommer drabbas av Covid-19. De sakerna är ju omöjliga att veta, det är mission impossible som bara skapar mer oro, säger hon. 

Kerstin menar att det är bättre att acceptera att man har oron, och i stället tänka på hur man kan göra för att ta hand om sig själv medan man har den. 

Om natten är värst

– Även om du funderar och funderar, så kommer du inte att lösa världsekonomin eller veta hur det går med den. Då finns det en gammal liknelse som är att: en bonde har aldrig fått en åker plöjd genom att ligga i sängen på natten och tänka på det, han har bara vaknat trött dagen efter. 

Sakerna du gör spelar större roll för hur du mår och hur du kan hantera saker. 

– Så vill du vara med och lösa världsekonomin så gör det på dagtid när du sovit på natten, och jobbar aktivt med problemlösning, men på nätterna behöver du vara ledig från det. 

Hon menar att tricket är att lägga märke till tankarna, men att inte svara på dem. 

– Jag behöver inte spela tanketennis med de här oroliga tankarna hela natten utan jag lägger märke till tanken som kommer som ”herregud hur kommer det gå”, i stället för att svara på tanken, och det är vi ofta väldigt ovana vid. 

Kerstin Jeding är legitimerad psykolog
Foto: kerstinjeding.se / kerstinjeding.se

Gör saker du mår bra av 

Kerstin menar att vi ofta försöker stänga av radion av tankar inom oss som gör oss oroliga, och att det inte är möjligt.

– Tänk i stället ”vad vill jag göra, just nu sitter jag på jobbet, ja då jobbar jag” eller ”åh nu sitter jag sysslolös, så då hittar jag på något i stället som jag har lust att göra som jag vill göra, eller som är bra att göra.”

Vissa gånger kan det vara att ta disken, andra gånger är det att göra något kul. Psykologer kallar det för värdebaserat agerande – att vi gör saker vi vill göra i livet och saker vi önskar, och fokuserar på dem. 

Vi behöver information – men fastna inte i den 

Oron driver oss till att inte ta in information, och då kan man missa det som händer i världen. Eller så lyssnar man på allt och googlar, och glömmer att vara källkritisk och så blir man skrämd.

– Det är att hitta balansen. Vi behöver information, men vi ska akta oss att inte fastna i den. Känner man att det är jobbigt- så välj. Jag väljer att lyssna på radion på morgonen, eller jag läser tidningarnas sida en eller två gånger om dagen. Men jag läser bara en kvart, och då har jag tagit del av det. Eller att jag kollar vad myndigheter uppdaterat, i fem minuter. 

Hitta ett sätt att hitta bra regelbunden information, men håll i dig själv så att det inte blir ett orosberoende som spär på oron i stället för att hjälpa dig hantera det.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Över 100 000 personer friskförklarade från Covid-19