Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så fixar du sommarjobb – tipsen i sista stund

Att jobba inom handeln är ett vanligt sommarjobb
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Har du inte hunnit fixa sommarjobb än – eller fick du inget av jobben du sökte?

Lugn, det finns fortfarande lediga sommarjobb att få.

Så här skaffar du sommarjobb snabbt.

För många är ett sommarjobb en bra lösning för att spara pengar till något man drömmer om. Eller bara för att skaffa lite extra pengar inför det man ska göra till hösten, vare sig det är studier, andra jobb eller något annat.

Men att skaffa ett sommarjobb kan vara svårt. Det kan finnas få jobb där du bor, eller så hinner man inte med att söka jobben som kommer ut. När sommaren börjar närma sig kan det kännas stressigt att inte ha ett jobb klart. Det finns dock några knep för att skaffa sommarjobb snabbt. Här listar vi några av dem:

Kolla med arbetsförmedlingen – ofta!

På hemsidan Platsbanken kommer det ut nya jobb varje dag. Bara för att det inte finns några jobb som passar dig just nu, kan drömjobbet finnas där nästa vecka.

Fråga dina vänner

Har din kompis fått ett kanonjobb inför sommaren? Fråga om hen vet om de behöver mer folk, eller åtminstone kan föra vidare kontaktuppgifter till en chef eller personalansvarig som du kan ringa själv? Även om det inte finns en jobbannons ute kan det finnas luckor under sommaren. Vilket för oss till nästa punkt...

Pussla!

Hittar du inget jobb för hela sommaren? Pussla ihop flera anställningar. De flesta vill ha jobb som räcker hela sommaren, och struntar i att söka kortare vikariat. Men testa att pussla ihop några kortare anställningar som täcker hela sommaren.

Det finns massor av fördelar med detta: Du kan styra om du vill ha en ledig vecka för en festival eller annan resa, du kan ta ett jobb med låg lön under en period, om du hittar ett annat jobb som betalar bättre och du knyter kontakter på flera arbetsplatser istället för en.

Serverings- och barpersonal är ett vanligt sommarjobb – men tänk på att det finns åldersgränser att förhålla sig till om du ska hantera alkohol.
Foto: ANTON_GOROBETS / ANTGOR - STOCK.ADOBE.COM 104609337

Våga flytta!

Testa att se något nytt under sommaren! Om du hittar ett jobb som låter roligt och utmanande, men inte är där du bor, ta chansen! Om arbetsgivaren gillar dig och vill ha dig som anställd i sommar kan de ofta hjälpa till att ordna boende.

Studentstäder är särskilt tacksamma att flytta till, mängder av studentlägenheter hyrs ut i andra hand under somrarna. Har någon kompis sommarjobb i en grym sommarstad? Haka på!

Fråga och tjata

Har du sökt ett riktigt kul jobb, men fått nej? Fråga igen. Sommarjobbsmarknaden kan vara en djungel, och det händer att folk hoppar av i sista stund. Om någon gör det vill du såklart att du är den första som arbetsgivaren tänker på. 

Fila på ditt cv och personliga brev

Försök vässa ditt cv och ditt personliga brev ytterligare – de är viktiga även för sommarjobb. Här finns en bra guide:

Så här skriver du ett bra CV – bästa tipsen