Att gå på en anställningsintervju kan många gånger kännas nervöst. Frågorna kan vara många och i flera fall även svåra. Har du förberett dig väl innan intervjun är chansen större att du lyckas hålla dig lugn.
Här är några 12 av de vanligaste frågorna du kan vänta dig att få.
1. Berätta lite om du själv
Här har du möjlighet att kortfattat berätta lite om dig själv och vem du är. Dra inte hela din livshistoria utan fokusera på de senaste åren av ditt liv och håll dig kortfattad. På så sätt ger du den som intervjuar dig möjlighet att ställa följdfrågor om det är något speciellt han eller hon vill veta mer om.
2. Vilka är dina styrkor?
Innan du ska på anställningsintervjun, välj ut tre egenskaper som du anser vara dina styrkor och som du tror kan påverka dina chanser att få just den tjänst du söker. Ge gärna konkreta exempel på vilket sätt dessa styrkor kan appliceras i olika arbetssituationer.
3. Vilka är dina svagheter?
Att ta upp sina svagheter kan ibland kännas jobbigt. Du vill ju göra ett så bra intryck som möjligt på arbetsgivaren. Den frågan dyker dock ofta upp så försök att välja ut svagheter som även kan ses som styrkor. Har du till exempel svårt att hantera stress så förklara att det är något du jobbar med och att du blivit allt bättre på att prioritera rätt i sådana situationer och be om hjälp när du känner dig överhopad av jobb.
LÄS MER: Här är de 12 vanligaste anställningsformerna
4. Varför sökte du den här tjänsten?
Att bara säga att du behöver ett jobb är ingen bra idé. Här bör du tydligt motivera varför du vill ha just den här tjänsten. Du kan till exempel berätta vilka delar av jobbet som du ser mest fram emot. Kanske finns det saker du saknade i dina tidigare roller som finns i denna roll. Tänk på att svaret du ger arbetsgivaren visar hur intresserad du verkligen är och vilka möjligheter du ser i tjänsten.
5. Varför bör vi anställa just dig?
Du är sällan den enda som söker ett jobb så vad är det som gör dig unik? Om du behöver hjälp så talar jobbannonsen ofta om vad det är arbetsgivaren söker så fundera på hur väl det stämmer in på dig.
Berätta även om dina framgångar på tidigare arbetsplatser och ge exempel. Genom att berätta om konkreta prestationer så framstår du som mer trovärdig.

6. Hur jobbar du under stress?
Stress förekommer på de flesta arbetsplatser i någon form. Det viktiga är hur du hanterar den. Det kan handla om hur du prioriterar vad som ska göras i situationer när det är omöjligt att hinna med allt, vad du gör för att förebygga stress, hur du säger ifrån när det blir för mycket att göra och ber om hjälp eller att du har ett fritidsintresse som hjälper dig varva ner efter en stressfylld dag på jobbet.
7. Arbetar du hellre självständigt eller i grupp?
Arbetsgivare vill ofta veta om du föredrar att jobba ensam eller i grupp. Undvik att säga att du gillar både och. För i stället ett resonemang med den som intervjuar dig. Förklara till exempel att du trivs bättre med att arbeta i grupp när det gäller vissa uppgifter eftersom det ger dig en möjlighet att bolla idéer, medan du i andra sammanhang föredrar att jobba mer självständigt. Skulle det vara så att du föredrar att jobba ensam, säg då om du även lärt dig när det ändå är bra att samarbeta med andra.
8. Hur ska en bra chef vara?
Att fungera bra ihop med sin chef är viktig för att trivas och utvecklas på en arbetsplats. Ger du inte ett ärligt svar på den frågan så riskerar du att hamna på arbetsplats som har en typ av chefskap som inte passar just dig. En dålig matchning förlorar både du och arbetsgivaren på.
Det här är en bra möjlighet att berätta hur du vill jobba, vilken relation du vill ha till din chef samt hur du vill ha det när det kommer till feedback och kritik. Har du haft bra chefer tidigare – berätta vad det var du uppskattade med dem.
9. Var ser du dig själv om fem år?
Trots att vi i dag byter arbetsplast i större uträckning än vi gjorde tidigare så är det här ändå en fråga som ofta dyker upp. Se den som en chans att berätta om dina drömmar och ambitioner – visa att du strävar efter att utvecklas.
Var inte rädd för att säga att du har ambitioner som sträcker sig utanför den arbetsplats där du nu söker jobb. Finns det möjligheter att utvecklas på arbetsplats du sökt dig till nu så berätta vad ditt nästa steg är där. Finns det nu inte några direkta utvecklingsmöjligheter där så är nog arbetsgivaren medveten om att du kommer att söka dig vidare så småningom. Det visar att du har driv – något arbetsgivaren uppskattar och kan dra nytta av under den tid du är kvar.
LÄS MER: Knepen – så blir du proffs på att löneförhandla
10. Vad gör du på fritiden?
Arbetsgivare är inte bara nyfiken på hur du är och fungerar på jobbet utan vill även veta hur du är som person utanför arbetet. Välj ut dina främsta fritidsintressen. Utövar du till exempel en sport så kan det vara bra att ta upp eftersom det enligt många arbetsgivare tyder på att du har tävlingsinstinkt och är mån om din hälsa och ditt välbefinnande. Är du engagerad i någon organisation eller har andra sociala intressen så kan en arbetsgivare tyda det som att du är bra på att samarbeta och bygga relationer.
11. Vad har du för löneanspråk?
I vissa fall blir den här frågan inte aktuell förrän du blir erbjuden tjänsten men den kan dyka upp redan på anställningsintervjun och då är det bra att kunna svara.
Via ditt fackförbund kan du kolla upp lönestatistiken på din arbetsplats och se vad andra i samma position tjänar. Har du inte möjlighet till det kan du söka på nätet genom att skriva in lönestatistik samt din yrkesgrupp. Du kan också söka hur mycket man brukar tjäna före skatt i ett visst yrke via SCB:s lönesök.
12. Har du några frågor du vill ställa till oss?
Förbered gärna några frågor som du själv vill ställa till arbetsgivaren. En anställningsintervju handlar ju inte bara om att du ska få jobbet utan även om att du ska känna att du vill ha jobbet också. Att ställa frågor till arbetsgivaren visar att du är intresserad av arbetsplatsen och tjänsten du söker. Du kan till exempel fråga hur utvecklingsmöjligheterna ser ut på arbetsplatsen, hur en vanlig arbetsdag kan se ut och vilka förmåner den erbjuder.