Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så dyr blir studenten – om du inte tänker till

Hera Dalianis tycker att det råder lite hysteri kring alla extraköp som man som student får erbjudande om.
Foto: Privat
Mycket pengar finns att spara om man går ihop och delar på utgifter för allt ifrån lokalhyra till presenter tillsammans med sina kompisar.

Över 16 000 kronor.

Det är genomsnittskostnaden för att fira studenten.

Men det går att spara tusenlappar - bara man tänker efter.

– Det finns inget givet samband mellan mängden fester och hur kul man har, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

Över 100 000 elever går ut gymnasiet i vår. Men det är inte gratis att ta studenten. Svensk handel har mätt hur mycket avgångseleverna lägger på studentfester, klädinköp, flak och alkohol. Snittutgifterna för en avgångselev uppgår enligt rapporten till drygt 16 000 kronor. Pengar som studiebidraget på 1050 kronor i månaden knappast täcker – ens för den som spar i ladorna.

Stockholmsbon Hera Dalianis, 18, tar studenten i år. Hon uppskattar att skivan med klassen och andras fester är det som kommer kosta allra mest. Hera får hjälp av sina föräldrar med de extrautgifter som studentfirandet innebär.

– Det jag betalar för är om jag vill gå på en extra skiva, utklädsel och drickat på festerna, säger hon.

"Man behöver inte allt"

Samtidigt har utbudet på studentprylar vuxit stadigt senaste åren. En vanlig studentmössa kostar allt i från 200 till 1500 kronor – beroende på utförande.

Hera Dalianis tycker att det råder lite hysteri kring alla extraköp som man som student får erbjudande om.

– Man behöver inte allt. Men det finns mycket kring firandet som kan bli jobbigt socialt sett. Det är inte så att någon rynkar på näsan för att man inte har en dyr rubin-mössa, men det är en helt annan grej att inte kunna gå på skivor. Det är dessutom dem som förmodligen kostar mest i slutändan, säger hon.

I Svensk handels rapport har flera studenter uppgett att de tänkt köpa en extra lite billigare mössa, att ha på sig på flaket. Hera har sparat pengar genom att fynda en studentklänning för 150 kronor på H&M.

– Det är nog många som tänker som jag, att den blir förstörd under firandet, säger hon.

"En tacksam målgrupp"

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker att man ska lägga upp en budget inför studentfirandet – och räkna på vilka extrautgifter man är benägen att dras med.

– Studenter är en tacksam målgrupp för att bli utsatt för olika förslag från festfixare och andra som vill sälja studentprylar. Man spelar ordentligt på argument som "det bara är en gång i livet", säger hon och fortsätter:

– Det finns inget givet samband mellan mängden fester och hur kul man har. Det gäller att sicksacka mellan de här erbjudandena och fundera över vad som blir roligast och vad som är bäst egentligen.

Ingela Gabrielsson föreslår att man går igenom eventuella utgifter och i god tid fattar beslut om vad man ska spara in på. Exempelvis går det att spara tusenlappar bara på kläderna.

– Gör fynd på rea i god tid, så att man inte är ute i sista minuten. Det går även att hitta riktigt bra plagg på second hand alternativt att hyra, säger hon.

Dessutom finns det mycket pengar att spara om man går ihop och delar på utgifter för allt ifrån lokalhyra till presenter tillsammans med sina kompisar.

FAKTA

Det här bränner studenter pengar på

Studentbal eller slutskiva: Kläder, entré och alkohol cirka 2500 kronor.

Studentmössa: Cirka 700.

Entrébiljetter: Cirka 750 kronor, Studenterna i studien uppskattar att de kommer gå på cirka fem fester. Men kostnaderna för festerna varierar ordentligt, beroende på antal arrangörer och ort.

Flak: Minst 400 per elev, men siffran är betydligt högre i storstäderna.

Mottagning: cirka 4 500 kronor.

Studentaccessoarer: 1 500 kronor.

Blommor och presenter: 500 kronor.

Studentkläder: 2 000 kronor

Extrautgifter:

Många studenter, framför allt tjejer, lägger ner mer pengar på skönhet under studentperioden.

Många studenter köper även champagneglas, profilkläder och visselpipor med student-tryck.

Dessutom har många studentfester maskeradtema, vilket kan innebära extrautgifter för utklädsel.

Flera studenter åker även på speciella studentkryssningar.

Resor till och från fester.

Källa: Svensk handels studentrapport från 2011 och Nordea.