Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är Apples
nya Macbook Pro

Henrik Ek har testat nya Macbook Pro med en "touch bar" som den största nyheten.
Foto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅN
Den nya datorn har hyllats stort.
Foto: Andy Wong / AP TT / NTB SCANPIX

Det är Apples mest efterlängtade produkt bland proffsanvändarna.

Nu är Macbook Pro här och en våg av kärlek har svept in över den största nyheten – den extra rörelsekänsliga skärmen ”Touch bar”.

Men det är inte bara det som är nytt och bra med Apples nya kraftpaket, visar det sig.

Fysiska attribut

Mycket kärlek som sagt, men låt oss börja i den andra änden. För Macbook Pro har bara fyra Thunderbolt 3-portar och en hörlursutgång (en mer än Iphone 7 i alla fall). Men det är också allt. Ingen hdmi, ingen usb A, ingen Thunderbolt 2.

Det här går att välja att se på två sätt; ”bra att Apple går i täten för ett generationsskifte vad gäller fysiska portar”, eller ”dumheter, ge mig en vanlig usb-port”.

Vi säger; Det är okej att Apple tror på standardisering av Thunderbolt 3 (vilket är samma porttyp som usb C). Men till en början blir det meckigt eftersom många av oss har enheter med klassiska usb-kontakter (type A, som de heter). Allt från skrivare till minnesstickor och externa hårddiskar. Till allt sådant behöver nu nya kablar eller adaptrar. Ge de något år, eller kanske bara några månader, så kommer vi möjligen tacka Apple eftersom allt vi köper är usb C-anpassat, men just nu innebär det viss huvudvärk.

I övrigt kan sägas att tangentbord och trackpad är precis som väntat; Bättre än senast och problemfritt.

Design

Äpplet i locket lyser inte längre. Det var häftigt där kring millennieskiftet när det var nytt och fyllde förmodligen en funktion eftersom Apple var en nischmärke – det fanns en poäng i att det bokstavligen lyste om de få användare som faktiskt hade en Appleprodukt. I dag är det nästan påfrestades att varenda datorlock på kaféerna lyser.

Designen i nya Macbook Pro är förstås ett jättelyft. Tydligen har mängden RAM-minne i den nya datorn fått ett tak på 16 gigabyte, vilket vissa tycker är på tok för lite för en toppdator. Anledningen sägs vara att mer RAM skulle inskränka på batteriets storlek och således hela burkens storlek. Prioriteringen av 16 gig RAM till fördel för mindre skal gynnar just undertecknad. Det är en laptop trots allt, och design och vikt högst viktigt del av helheten.

Prestanda

Det svåraste med att recensera en dator är förstås att den ska passa lika många användare som det finns yrken. Jag vill se mig själv som en genomsnittsanvändare. Här på Expressen producerar vi förstås text (låga krav på datorkraft), hanterar stillbilder (betydligt högre krav på kraft) och producerar allt mer tv (tämligen höga krav på kraft).

Inget av det här har jag några problem med på den här testdatorn (13 tums-modellen). Videoredigering går som en dans – jag exporterar ett enkelt tv-inslag på fyra minuter från Imovie till en mp4-fil på under en minut (förvisso inte mer än 720p-upplösning). Men behöver du redigera riktig tung 4K-video i stor skala, snabbt, har du förmodligen en stationär burk för just dessa ändamål.

Touch bar

Du ska se min kompis Tony redigera video. Hans händer dansar över tangentbordet efter det ena märkliga kortkommandot efter det andra. Det märks att han är proffs, om jag säger så. Och även om jag gillar Touch bar som idé kan jag tänka mig att det är ännu mer för folk som Tony. Den anpassningsbara rörelsekänsliga skärmen i tangentbordets överkant anpassas efter varje enskilt program. I videoredigering flyttar några av verktygen och de klassiska kortkommandona just dit. Där finns stor utvecklingspotential. Det kräver lite träning, men vi tror starkt på potentialen.

Jag har än så länge inte hittat min riktiga killer-applikation i Touch bar ännu, men så är det också ett helt nytt fenomen. När jag skriver detta får jag till exempel upp förslag på ord där uppe, precis som i en Iphone. Skriver jag ”hjärta” dyker det upp en uppsjö olika hjärtan från emojiarkivet. Det är kul och det känns som att datorn blivit smartare.

”Smart telefon” har alltid varit namnet på en, ja, smart telefon. Min laptop har alltid bara varit en dator. Touch bar gör datorn lite mer smart.

Skärm

Det är en grym skärm. Den bästa vi sett i en laptop. Färgstark, ljusstark, kontrastrik, högupplöst. Det finns siffror som Apple gärna berättar om och som ger dig exakta mått på hur mycket bättra färger är på den här skärmen jämfört med tidigare versioner eller andra modeller. Det är inget vi kommer att grotta oss ned i här, men klart är att Apple lagt ned mycket krut på just skärmen och tanken på att återgå till sin Macbook Air efter detta inte är särskilt lockande.

Summering

Prestandan kontra pris är förstås en rimlig avvägning och klart är att det finns andra datorer i den här prisklassen som kommer med mer muskler. Det är därför svårt att ge Macbook Pro absolut toppbetyg. Som alltid kommer olika konfigurationer att kännas mer eller mindre prisvärda för olika användare.

Men det är en absolut toppdator.

Vi har inte nämnt touch-id, fingeravtrycksläsaren känd från Iphone och Ipad, som nu också finns i Macbook Pro. Tekniken i sig har funnits laptops i evigheter men det som kommer med touch-id längre fram, när Apple lanserar Apple Pay i Sverige, är desto mer lovande.

Det gäller förstås även Touch bar som bara kommer att bli bättre ju fler utvecklare som kan börjar flytta ned smarta kommandon dit.

Vi har heller inte nämnt ljudet som är mäkta imponerande för att vara datorhögtalare. Och apropå ljud, vi hör inget alls från fläktarna. Hela maskineriet är nästan läskigt tyst.

Macbook Pro har förstås också det där som gör att många köper Appleprodukter överlag. Det kan vara Mac OS, men ännu mer en känsla av exklusivitet. En usp som är svårdefinierad – nya Macbook Pro har just ”det” i alla fall.

FAKTA

Apple Macbook Pro 15 tum

Storlek: höjd: 1,55 cm, bredd: 34,93 cm, djup: 24,07 cm, vikt: 1,83 kg

Skärm: 15,4-tum, led-bakbelyst med ips-teknik, 2880x1800 pixlars upplösning med 220 pixlar/tum.

Processor: 2,6 GHz fyrkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 3,5 GHz), 6 MB delad L3-cache eller 2,7 GHz fyrkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 3,6 GHz), 8 MB delad L3-cache. (Kan konfigureras med 2,9 GHz fyrkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 3,8 GHz), 8 MB delad L3-cache)

Minne: 16 GB inbyggt 2133 MHz lpddr3-minne.

Lagring: 256 gigabyte till 2 terabyte.

Garfikkort: Intel HD Graphics 530 samt Radeon Pro 450, Radeon Pro 455 eller Radeon Pro 460 (alla med med 2 GB gddr5-minne och automatisk grafikväxling).

Kamera: 720p Facetime-kamera.

Externa skärmar: Klarar av upp till två bildskärmar med 5120x2880 pixlars upplösning vid 60 Hz (över en miljard färger) eller upp till fyra bildskärmar med 4096x2304 pixlars upplösning vid 60 Hz (över en miljard färger).

Pris: 26995 kronor till 47995 kronor (beroende på utförande).

FAKTA

Apple Macbook Pro 13 tum (med touchbar)

Storlek: höjd: 1,49 cm, bredd: 30,41 cm, djup: 21,24 cm, vikt: 1,37 kg.

Skärm: 13,3-tum, led-bakbelyst, ips-teknik, 2560x1600 pixlars upplösning med 227 pixlar/tum

Processor: 2,9 GHz dubbelkärnig Intel Core i5 (Turbo Boost upp till 3,3 GHz) med 4 MB delad L3‑cache. (Kan konfigureras med 3,1 GHz dubbelkärnig Intel Core i5 (Turbo Boost upp till 3,5 GHz) eller 3,3 GHz dubbelkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 3,6 GHz), båda med 4 MB delad L3-cache)

Minne: 8 GB inbyggt 2133 MHz lpddr3-minne (kan konfigureras med upp till 16 GB minne).

Lagring: 256 gigabyte till 1 terabyte.

Grafikkort: Intel Iris Graphics 540.

Kamera: 720p Facetime-kamera.

Externa skärmar: Klarar av en bildskärm med 5120x2880 pixlars upplösning vid 60 Hz (över en miljard färger) eller upp till två bildskärmar med 4096x2304 pixlars upplösning vid 60 Hz (över en miljard färger).

Pris: 20 595 kronor till 32 495 kronor (beroende på utförande).