Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir du miljonär - experten tipsar

Anders Andersson, chefredaktör på Driva Eget, ger dig dina bästa tips för att bli miljonär.
Foto: Bardå Mattias

Du kanske inte tror att det är möjligt. Men visst kan du bli miljonär. Här får du fem metoder från Anders Andersson, chefredaktör på Driva Eget och driva-eget.se. Möt också tre helt vanliga personer vars väg till miljonen har gått via klassisk tur, skicklighet eller stark tro på en idé.

Spara varje månad – i 34 år   

 Det är inte lönen som avgör vem som blir miljonär eller vem som blir bankrutt. På din arbetsplats finns det säkert någon som aldrig har pengar kvar dagarna före löning. Någon annan med ungefär samma lön och liknande levnadsstandard får där-emot alltid pengar över.

 Just detta att alltid få lite pengar kvar varje månad kan vara nyckeln till miljonärskap. Men det gäller då att i årtionde efter årtionde se till så att en slant varje månad automatiskt dras från lönekontot – och att man aldrig frestas att tömma kontot.

 Om du på det här sättet sparar en tusenlapp i månaden tar det 34 år att få ihop en miljon om pengarna finns i fonder som stiger med i genomsnitt 6 procent per år och du betalar 30 procent i vinstskatt när du tar ut pengarna. Ta genväg med aktier

 Om man kunde titta i backspegeln när man placerar pengar skulle det gå lätt. Då hade det räckt att för 30 år sedan ha satsat ett par hundralappar på aktier i Hennes & Mauritz. 

 Om du för 10 år sedan hade ett sparkapital på 110 000 kronor som du satsade i en Östeuropafond hade de pengarna i dag vuxit till omkring en miljon. Men det betyder inte att det i dag är bäst att satsa på sådana fonder. Ingen vet ju vilka som går bäst i framtiden. Tyvärr är fonder som stiger kraftigt också mer riskabla. Stor chans till uppgång betyder nämligen också stor risk för nedgång.

 På samma sätt är det med aktier. Titta hur det gick med Ericsson som på 90-talet lyfte som en raket till över 200 kronor – och sedan föll platt mot tiokronorsstrecket.

 Men visst finns det en och annan daytrader som genom en kombination av tur och skicklighet  på några år lyckats bli miljonär genom att på heltid följa börskursernas rörelse och göra mängder med affärer varje dag.  


Hitta affärsidé och starta eget

 Den som ska jobba ihop en miljon bör göra det i ett eget företag. Där kan det gå på några år – under förutsättning att affärsidén är bra. Men det krävs hårt arbete. 

 En del av dem som jobbar hårt stupar ändå till slut. Det beror oftast på att de inte tar tillräckligt betalt av kunderna eller på att de skaffar sig utgifter som de inte kan hantera. 

 Men har de väl klarat dessa prövningar och affärsidén verkligen ger stora vinster så är lyckan gjord den dagen de blir uppköpta. Det är då miljonerna kan ramla in. De tre unga internetentreprenörerna i artikeln här intill är bra exempel på det. Vid försäljningar som de gjort får de inte bara bra betalt. Med lite skatteplanering får de dessutom behålla betydligt mer efter skatt än om de skulle  tjäna motsvarande belopp som löntagare.


Bli miljonär på ditt hus

 Den som i unga år köpt en liten bostadsrätt i Stockholm, bytt den mot en större och sedan gått vidare med en villa i ett attraktivt område har ofta snabbt blivit miljonär på papperet. Problemet är bara att man måste ha någonstans att bo. 

 Så länge denne stockholmare bor kvar i sin villa så känner han sig knappast som miljonär. Men han eller hon kan bli det om han säljer huset och flyttar till landet där priserna kanske bara är tiondelen av storstadspriserna. Men det går också att bo kvar och belåna huset och skaffa sig den guldkant på tillvaron som varje miljonär bör unna sig. Chansa på högsta vinsten

 Men det är en dröm som i praktiken är väldigt långt borta. Den enda säkra vinnaren på denna metod är staten, genom Svenska Spel som arrangerar de flesta spel och genom Skatteverket som tar in spelskatt.

 Om du satsar en hundralapp på några tipsrader, några trisslotter eller lottorader ska du veta att bara 40-50 kronor av hundralappen används för att betala ut vinster.  Om du ska välja spel efter vilka som ger mest pengar tillbaka till spelarna ska du välja Topptipset som ger 70 procent tillbaka till spelarna och Keno som ger 56 procent tillbaka.

 Men chansen att vinna drömvinsten på Lotto är bara en på 338 miljoner. Störst chans är det att vinna högsta vinsten på det gamla hederliga stryktipset. Där är chansen en på 1,6 miljoner. Men inte heller det är så mycket att hoppas på för dig som har miljondrömmar.


Lotta Bengnér