Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blev Oskar och Maribel ekonomiskt fria vid 40

Oskar och Maribel Lindberg vill leva livet på ett lite annat sätt – och är nu ekonomiskt fria. "Men vi vill fortsätta arbeta och bidra på olika sätt. Det innebär inte att vi sitter och rullar tummarna året om", säger Oskar Lindberg.
Foto: Privat

Det tog sex år, så hade drömmen blivit verklighet.

I dag är Oskar och Maribel Lindberg i Leksand ekonomiskt fria – vid runt 40 års ålder.

– En större frihet är garanterat tillgänglig för de allra flesta, säger Oskar Lindberg.

Här berättar paret om sitt drömbeslut.

Det äkta paret bor i ett rött hus med vita knutar i Dalarna tillsammans med sina tre barn: fyra, sju och åtta år gamla. Där har familjen nästan allt den tycker om inpå knuten – och lever ett till synes bekymmerslöst liv.

Oskar och Maribel Lindberg blev nyligen ekonomiskt fria vid en ålder av 41 respektive 39 år. Oskar Lindberg förklarar innebörden:

– Vi har inte längre behov av att dra in en löneinkomst för att överleva, säger han.


LÄS MER: De flyttade till solen – satte guldkant på livet 


Idé om ekonomisk frihet

Paret har en annorlunda livsfilosofi och har gradvis lagt om hela sitt sätt att leva de senaste åren. I våras berättade de för den närmaste kretsen om sina levnadsval och i sommar har medieintervjuerna avlöst varandra.

– Generellt sett är reaktionerna positiva men det märks att det är ett svårt koncept att ta till sig. Att vi via enkelhet och sparsamhet kan bli fria från kravet på löneinkomst är svårt att förklara, säger Oskar Lindberg.

Det var under en åtta månader lång resa i Mexiko 2011 som idén började växa fram.

– Oskar pluggade spanska och jag höll på med projekt inom inredning och återbruk. Det kändes som att vi hade en bra mix av det, egentid och tid med barnen och tänkte "tänk om vi kunde jobba mindre", berättar Maribel Lindberg.


LÄS MER: 15 råd för dig som vill gå i pension i förtid 


För många familjer kretsar det mesta kring arbetet och de bygger sedan sitt liv efter hur arbetssituationen ser ut. Så vill inte familjen Lindberg leva.

– Att anpassa livet efter arbetet kändes inte rimligt, säger Oskar Lindberg. 

Så nådde makarna Lindberg sin dröm

Idén om ekonomisk frihet utvecklades gradvis. Och nu har de uppnått sitt mål. Sin dröm.

– Jag kan tänka mig att känslan är ungefär som att vinna en medalj i ett mästerskap. Man har kämpat så länge att det nästan känns overkligt, säger Oskar Lindberg.

Men hur gjorde paret?

Det finns olika vägar till en friare tillvaro – att starta eget företag kan vara en av dem – men för makarna Lindberg passade det bäst att behålla de fasta jobben, dra ner på utgifterna och spara det som blev över.


Oskar och Maribel Lindbergs bästa tips

Ta kontroll över utgifterna.

Kolla upp exakt vad allt kostar varje månad. "Det är svårt att veta om man är nöjd med sin matbudget om man inte vet hur mycket pengar man lägger på mat".

Sätt upp mål med sparandet.

Både kortsiktiga – för snabbare belöning – och långsiktiga mål.

Dra ner på konsumtionen.

"Ju mindre man konsumerar, desto mindre vill man ha".

Byt boende. 

"Bo inte större och lyxigare än du behöver".

Hyr ut på hemmaplan.

Är du ute och reser en längre tid kan du få en slant extra genom att hyra ut ditt boende hemma.

Skaffa en annan livsfilosofi.

Filosofin är en viktig del av sättet att leva, enligt Lindberg. "När det viktigaste är betalt värderar vi frihet över pengar".

Spara!


De hade båda relativt välbetalda jobb. För Siljan news, som var bland de första att skriva om Lindbergs livsfilosofi, har makarna berättat att de hade inkomster på mellan 30 000 och 50 000 kronor.

"Gäller att designa sitt liv"

Numera har Oskar Lindberg sagt upp sig från sitt jobb med investerarrelationer inom finansvärlden, och Maribel Lindberg har slutat jobba som IT-konsult.

De har sparat ihop tillräckligt.

– Rent krasst handar det om att dra ner på kostnader. Vi funderade på vad vi uppskattar i livet och har tagit bort allt annat, säger Oskar Lindberg.


"För oss har det här blivit väldigt normalt. Vi lever det liv vi vill leva så vi känner inte att vi lever på något annorlunda sätt", säger Maribel Lindberg.
Foto: Privat

Det första familjen gjorde var att sluta äta ute och ta hem takeaway. Sedan har Oskar och Maribel Lindberg gradvis gjort om sitt liv för att få ner utgifterna.

– Det gäller att designa sitt liv så att det blir effektivt. Till exempel att bosätta sig så att man har 80-90 procent av det man vill göra på fritiden inom gång- och cykelavstånd, säger Oskar Lindberg.


LÄS MER: Så flyttar du till sol och bad på solkusten


Samtidigt har paret placerat merparten av sina sparade pengar i aktier, som de får avkastning från. Ungefär en halv miljon kronor – som täcker utgifter för två år – har de kvar på ett vanligt bankkonto.

– Så att vi inte dagligen är beroende av börsen för att känna oss trygga. De pengarna brukar jag kalla vår a-kassa, säger Oskar Lindberg och skrattar.

Båda har också pensionssparat extra och vid 55 års ålder kan de börja plocka ut pensionspengar.

Kommer fortsätta jobba

Utöver det har paret en stuga på sin tomt som kan hyras ut. Och trots den ekonomiska friheten tänker inte makarna sluta jobba helt.

Oskar Lindberg driver bloggen Fantastiska farbror fri, föreläser och funderar på att skriva en bok. Maribel Lindberg är intresserad av inredning, design och fotografering med fokus på återbruk. Hon har bland annat Instagramkontot enkelboning.

– Vi kan nu styra över vår tid på ett helt annat sätt. Det här är en väldigt rolig sak att göra tillsammans, det har varit kul och givande för oss som familj, säger hon.

Paret tror att mer frihet finns tillgängligt för långt fler personer – och hoppas nu kunna inspirera.

– Frihet är en känsla som jag tror är tillgänglig för alla, men det behöver inte se ut som för oss, säger Oskar Lindberg.


Så har Oskar och Maribel Lindberg gjort själva

Tänkt kortsiktigt och långsiktigt.

"Kortsiktigt handlar det om att tag i matbudgeten och se över sina abonnemang, långsiktigt handlar det om att designa om sitt liv så man bor på ett sätt och en plats som passar det liv man vill ha", säger Oskar Lindberg.

Dragit ner på matkostnaderna. 

Här finns mycket att spara, bland annat genom att dra ner på luncher ute, takeawaymiddagar och det där slentrianmässiga kaffet på vägen till jobbet.

Bytt boende.

Makarna har bytt till ett mindre, billigare hus och bor på en ort där de har nära till saker de tycker om och behöver, som till en sjö, skidåkning, fritidsaktiviteter, skola och förskola.

Bytt ut bilen.

Oskar och Maribel Lindberg har designat om sitt liv så att de sällan behöver använda bilen. I stället går eller cyklar de.

Ändrat sättet att resa.

Familjen gillar att vara utomlands men åker aldrig på charter eller korta weekendresor. I stället är de borta längre perioder när de väl reser, och då lever de i princip som lokalbefolkningen: hyr en lägenhet och handlar hos lokala slaktaren och på lokala marknaden, till exempel.

Sparat.

Paret har sparat på olika sätt: dels investerat i aktier med avkastning och dels satt två årsutgifter på ett vanligt bankkonto för högre trygghet.