Så blev Antonia Ax:son Sveriges rikaste kvinna

Fjärde och femte generationen: Antonia Ax:son Johnson och Caroline Berg.
Foto: Peter Jönsson
Bankett hos kungen: Antonia Ax:son Johnson och Göran Ennerfeldt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/STELLA
Ridsport är Antonias stora passion vid sidan av näringslivet.
Foto: NICLAS TILOSIUS

Antonia Ax:son Johnson red ut två monumentala företagskriser, däremellan gick familjen genom en ofattbar tragedi.

I dag har Sveriges rikaste kvinna lämnat över styrelseklubban till sin dotter Caroline som femte generationens ledare för Johnson-bolagen.

Sitt engagemang för en rättvisare och mer jämlik värld har vuxit med åren.

– Hon är en genuin människa som inte blivit förstörd av alla sina pengar, säger författaren Bengt Ericson som skrivit boken ”Antonias revansch”.

Hon föddes in i en av Sveriges rikaste företagsfamiljer, men få kunde förutspå att flickan som kallades ”Tony” inte bara skulle ta över hela Johnson-imperiet, utan dessutom navigera det med fast och självklar hand i mer än 35 år.

Expressen konstaterar i en artikel från 1974: ”Än så länge har hon gjort sig mest känd som studentkamrat med prinsessan Christina.”

Men det var då.

Sedan Antonia Ax:son Johnson tog över styrelseklubban för Axel Johnson AB som den fjärde generationens ledare efter farfars far, farfar och pappa har rubrikerna handlat om hennes närmast unika förmåga att leda familjeföretagets fyra mäktiga koncerner med i dag runt 20 000 anställda och en årsomsättning på 72 miljarder.

Vägen till toppen har knappast varit spikrak. Vart tjugonde år under Antonia Ax:son Johnsons ledning har Sveriges mäktigaste företagsfamilj utsatts för påfrestningar som nästan sänkt bolaget.

Expressen 31 juli 1974: Prinsessväninnan som tippas bli drottning över finansimperium.

Antonia Ax:son Johnson har berättat att hon drevs av revanschlusta när hon tog över industridelen av Johnson-gruppen från sin pappa.

I princip var hon enda kvinnan i svenska näringslivstoppen vilket både ledde till misstänksamhet från branschen och uppmärksamhet i medier.

Revanschlustan kom från uppväxtåren och skolgången i Stockholm.

– Jag kände mig väldigt udda, utanför och utstött. Jag var mobbad, trots att det var fler barn som inte kom från Sverige och jag inte var den enda som inte kunde svenska, har hon berättat för Svenska Dagbladet.

1978 ville visa alla att hon inte bara var en rik arvtagare, men de första åren blev tuffa.


Fakta/Antonia Ax:son Johnson

Namn: Antonia Margaret Ax:son Johnson

Ålder: 74 år.

Familj: Maken Göran Ennerfelt, döttrarna Alexandra Mörner, Caroline Berg och Sophie Mörner. Sonen Axel Mörner. Svärsönerna Niko Röhlcke och Johan Berg. Svärdöttrarna Cajsa von Zeipel och Madeleine Linins Mörner. Sex barnbarn.

Bakgrund: Tog över som fjärde generationens företagsladare i Johnson-gruppen efter pappan Axel Ax:son Johnson, farfadern Axel Ax:son och farfaders far Axel Johnson.

Yrke: Ägare och styrelseordförande i Axel Johnson-Gruppen, som består av fyra koncerner (Axel Johnson AB, amerikanska Axel Johnson Inc., svenska fastighetsföretaget AxFast AB och kapitalförvaltningsföretaget Altocumulus AB) under åren 1982–2015. I dag ägnar hon mycket tid åt fristående och icke-vinstdrivande Axfoundation som hon grundade och i dag sitter i styrelsen för.

Tjänar: 4 254 000 kronor (2015).

Bor: Upplands Väsby norr om Stockholm och Wellington i Florida.

Utbildning: Studentexamen vid Franska skolan i Stockholm. Gick på Radcliffe College, en del av ansedda Harvard. Kandidatexamen i ekonomi och psykologi vid universitetet i Stockholm.

Politik: Liberal. Suttit i kommunstyrelsen för Folkpartiet i Upplands Väsby i flera år.

Övrigt: Omvittnad passion för ridsporten. Bland annat åker hon varje med flera hästar från sitt Lövsta Stuteri för att delta i amerikanska tävlingssäsongen under tre månader.***

Bengt Ericson är näringslivsjournalist och författare som intervjuade Antonia Ax:son Johnson när han skrev boken ”Antonias revansch: Hur hon räddade sitt imperium och kom tillbaka som en vinnare”.

– När hennes pappa blev sjuk ryckte först hennes farbror, Bo Axel Johnson, in och tog ledningen för Nordstjernan som var den industriella delen av verksamheten. Det bolaget var minst sagt i kris vid den här tiden, de flesta av deras hundratals dotterbolag gick med förlust, säger Bengt Ericson.

Hela den svenska basindustrin brakade samman i slutet av 70-talet.

– I det läget tillträdde nye vd:n Bernt Magnusson in och började sälja ut det ena företaget efter det andra i rasande takt i ett försök ”avjohnsonifiera” hela verksamheten. Det var en fullständigt grandios kris och Antonia var väldigt orolig över att familjeföretaget skulle läggas ner under hennes ledning, säger Bengt Ericson.

Antonia Axson Johnson med maken Goran Ennerfeldt.
Foto: GUNNAR SEIJBOLD

Samtidigt hade Antonia Ax:son Johnson och koncernchefen Göran Ennerfelt blivit ett par.

– Det var ett krig mellan de två familjegrenarna. Lösningen blev att Antonia och Göran köpte på sig Saba-gruppen med Willys, Hemköp och inte minst Åhléns, berättar Bengt Ericson.

Antonia Ax:son Johnson och Göran Ennerfelt gick segrande ur striden och stärkte sin makt med lyckade investeringar.


***

Nästa smäll kom under 90-talets fastighetskris då det visade sig att man förköpt sig på väldigt många fastigheter.

På bostadsmarknaden rådde panik och i bankernas styrelserum steg nervositeten.

– Johnson-gruppen hade lånat många miljarder av banken och på SEB växte oron för att inte få tillbaka fodringarna. Bankerna hade verkligen tagit ut svängarna, man lånade ut och lånade ut. När det blev svettigt skulle pengarna tillbaka till varje pris, säger Bengt Ericson och tillägger:

– Johnson AB, personifierat av Antonia, hamnade i ett skruvstäd.

Nu började bankerna säga upp fungerande krediter. Företag slaktades, 1992 försattes 19 000 svenska företag i konkurs (”normal” siffra brukar ligga på en fjärdedel). Under åren 1990–1995 dukade 81 000 svenska företag under.

– Som mest hade Johnson-gruppen lånat sju miljarder. Först spreds rykten om att SEB skulle sälja ut stora delar av Johnson-gruppen, sen kom insikten att om banken skulle sätta Johnson i konkurs skulle även SEB ryka, säger Bengt Ericson.

MÄNNENS VÄRLD: I princip var Antonia Johnson enda kvinnan i svenska näringslivstoppen vilket både ledde till misstänksamhet från branschen och uppmärksamhet i medier.
Foto: Bertil Ericson

Den välkända sanningen om bankkriser och lån blev till slut räddningen för Johnson-gruppen: ”Har du lånat en miljon av banken har du ett problem, har du lånat en miljard har banken ett problem.”

– Riskerna var för stora för SEB. Skulle Johnson-gruppen gått under skulle SEB strukit med, säger Bengt Ericson.

En avbetalningsplan gjordes upp och Wallenberg-familjen fick in en person Johnsons styrelse. Samtidigt fick man ordning på Åhléns som snart skulle börja generera stora pengar. Dagab och Hemköp utvecklades till framgångssagor.

– Någon gång runt millennieskiftet började man tjäna pengar igen, konstaterar Bengt Ericson.


LISTA: Sveriges rikaste kvinnor

1. Antonia Ax:son Johnson (Johnson-gruppen): 57 miljarder

2. Kirsten Rausing (Tetra Laval): 57 miljarder

3. Ane Uggla (Maersk): 55 miljarder

4. Liselott Tham (H&M): 20 miljarder

5. Charlotte Söderström (H&M): 17 miljarder

6. Madeleine Olsson-Eriksson (Stena-gruppen): 15 miljarder

7. Katarina Martinson (Lundbergs): 11 miljarder

8. Louise Lindh (Lundbergs): 11 miljarder

9. Elisabeth Douglas (Latour/Wasatornet): 8 miljarder

10. Mona Hamilton (Lundingruppen): 5 miljarder

Källa: Veckans affärer, 2017


***

Antonia Ax:son Johnson är god för 57 miljarder, enligt senaste sammanställningen i Veckans affärer. Hennes stora ägande i Axel Johnson gör henne till Sveriges rikaste kvinna.

Bengt Ericson lyfter fram Göran Ennerfelt och gänget kring honom och Antonia som viktiga komponenter till att man lyckades vända skutan.

Det och faktumet att man fortsatte vara ett familjeföretag.

– Man kunde fatta viktiga beslut inom loppet av en halvtimme om så krävdes.

Göran Ennerfelt kom in tidigt i Johnson-gruppen, först som sekreterare till Antonias pappa. Han avancerade hela vägen upp till vd -stolen och blev senare Antonias make.

Båda hade familjer sedan tidigare, tillsammans blev de näringslivets superpar.

1986 drabbades man av en ofattbar tragedi när Göran Ennerfelts två söner, Erik och Göran, omkom vid en flygkrasch i Mexiko 18 och 21 år gamla.

I en intervju med Dagens industri beskriver han hur han alls kunde gå vidare med sitt liv efter att varje förälders värsta mardröm hänt.

– Tre saker var avgörande. En kärleksfull ny familj, Antonia och jag hade gift oss 1984. Min övertygelse att det bara finns ett förhållningssätt: att se framåt och att vara intensivt verksam och skapande. Det tredje viktiga var att jag grundade Erik och Görans Stiftelse för svensk ungdoms internationella studier, berättade Ennerfelt i intervjun.

Tragedin ändrade parets förhållningssätt till livet och företagandet.

– Det värsta hade redan hänt, säger Bengt Ericson.

Antonia Ax:son Johnson summerade åren på 80-talet i ett citat i en DN-intervju: 

– Min far hade fått slaganfall, min mor också, och hade afasi. Jag genomgick en skilsmässa och firman gick knackigt. Min nuvarande man, Göran Ennerfelt, miste sina båda söner i en flygolycka.


***

Axfoundation är Antonia Ax:son Johnsons icke-vinstdrivande verksamhet med syfte att arbeta för miljömedvetet och socialt hållbart samhälle.

Bland projekten kan nämnas ”Öppna dörren”, som verkar för ett öppnare Sverige och ökade kontakter mellan nya och etablerade svenskar.

– Vi vill skapa verklig förändring. Eftersom de problem vi brottas med ofta är mycket större än vi själva, innebär det att vi många gånger samarbetar i och mellan hela branscher, säger Carolina Sachs, generalsekreterare för Axfoundation.

Antonia Ax:son Johnson lägger i dag största delen av sitt företagande på Axfoundation. ”Hon är i allra högsta grad engagerad i dag, både i styrelsen och i många av våra projekt”, säger Carolina Sachs, generalsekreterare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Social mångfald i näringslivet visar sig ofta vara mer framgångsrikt än homogena sammansättningar, trots det jobbar fortfarande få företag med dessa frågor.

– Vi tror att det är många som gör och som vill men att många saknar nätverk att nå ut till hela talangpoolen. Det är en av anledningarna till att vi har startat Yrkesdörren, för att bredda nätverk mellan etablerade och nya svenskar. Vi ser både affärsnytta, individnytta och samhällsnytta med att jobba med dessa frågor, säger Carolina Sachs.

Hur engagerad är Antonia Ax:son Johnson?

– Antonia är i allra högsta grad engagerad i dag, både i styrelsen och i många av våra projekt.

Även den femte generationens Johnson är tongivande i Axfoundation.

Caroline Berg är ordförande i Axel Johnson AB där hon driver hållbarhetsfrågor.

Alexandra Mörner, Carolines syster, är Axfoundations styrelseordförande.

– Det gör det lätt för oss att bedriva utvecklingsarbete inom hållbarhet då frågorna är väl förankrade.  Familjen, bolagen och Axfoundation arbetar aktivt med företagandet som en positiv och viktig förändringskraft i samhället, säger Carolina Sachs.

Antonia Ax:son Johnsons engagemang för samhällets utsatta grupper manifesterades redan på 90-talet då hon satt i Stadsmissionens styrelse.

– Hon drivs av principen att de som är lyckligt lottade också dela med sig, säger Bengt Ericson.

Drottning Silvia och Antonia Ax:son Johnson var båda drivande inom stiftelsen Childhood foundation (1999).
Foto: TOBIAS RÖSTLUND / RÖSTLUND TOBIAS PB PRESSENS BILD

Hennes irritation över en fördumning i samhället har manifesterats flera gångar, sällan 

2006 startade hon Axess TV, en kanal för utbildning och allmännyttiga ändamål.

I fjol dök Antonia Ax:son Johnson upp bland rosa ”pussy hats”-demonstranterna i West Palm Beach vid Women's March mot Donald Trump.

– Respekten för fakta, kunskap och mediernas roll har definitivt förändrats under Trump, sa hon till Svenska Dagbladet då. 


***

Om 70-talet var industrikrisens tid och 90-talet bank- och fastighetskrisens innebär 10-talet en mindre kris när etablerade företag och mataffärer tvingas anpassa sig till en digital verklighet.

Hörnpelare inom Johnson-gruppen, som Åhléns och Axfood, utgör inga undantag. Hemköp anses extra utsatt eftersom butikerna oftast ligger i storstäder där onlinekonkurrensen är som hårdast. I veckan föll aktien några procent.

Men Johnson-gruppen tycks ligga i framkant åtminstone när det kommer till nytänk kring personal och sociala strukturer.

– Antonia är långsiktig, en traditionsbärare i fjärde generationen. Hon ser mycket seriöst på sitt arv och var livrädd under krisen för att svika sina förfäder. Samtidigt är hon väldigt öppen för förändringar och närmast en risktagare. Man har gjort enorma förändringar i bolagsstrukturerna, säger Bengt Ericson.

Bengt Ericson är näringslivsjournalist och författare som intervjuade Antonia Ax:son Johnson när han skrev boken boken ”Antonias revansch: Hur hon räddade sitt imperium och kom tillbaka som en vinnare”.

När hon av branschtidningen Resumé utsågs till Sveriges superkommunikatör i fjol förklarade hon varför hon tar så tydlig ställning för mångfald: 

– Det är ju så fruktansvärt enkelt! Så ser Sverige ut. 20 procent av Åhléns kunder har en internationell bakgrund och varuhuset vänder sig till både män och kvinnor. Vi har en väldigt klar och tydlig uppfattning om vad vi tycker är rätt och fel. Det kan vi inte låta kommentarer på sociala medier eller hat och misstänksamhet få vinna över. Vi tänker inte ge oss. Vi bryr oss inte ett dugg om att folk blir upprörda. Inte en chans.