Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland vill förstatliga bolagen som flyr: ”Motdrag”

Det blev rusning till Ikea i Ryssland när de bestämde sig för att stänga 14 varuhus.
En stängd H&M-butik i Moskva.
Foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA/TT
En Ikea-affär i Moskva.
Foto: MAXIM SHIPENKOV/EPA/TT
Vladimir Putin.
Foto: Shutterstock
Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg och Partners.
Foto: Ola Hedin/Söderberg och Partners

Ryssland hotar med att förstatliga de utländska företagen som pausat sin verksamhet i landet – något som skulle stänga vägen tillbaka till nya västerländska investeringar.

Sparekonomen Joakim Bornold tror att det är en signal till företagen, men också ett nödvändigt drag för den ryska ekonomin.

– Det är ett motdrag, och det är väldigt kraftigt förstås, men fullt möjligt, säger han.

Utländska företags beslut om att stoppa sin verksamhet i Ryssland efter invasionen av Ukraina har mötts av stor kritik från landets regim, som även hotat med att förstatliga företagen.

Enligt Joakim Bornold, sparekonom och analytiker hos finansiella rådgivaren Söderberg & Partners, kan en nationalisering innebära att de svenska bolagen, tillsammans med flera andra, blir av med sina tillgångar och investeringar i Ryssland.

– Det ligger helt klart i farans riktning. Och då kommer de temporära nedstängningar som vi har nu att bli hundraprocentiga, så att säga, säger han.

– Då försvinner de här investeringarna men också varumärkena från Ryssland. Och så för oss så stängs den marknaden, helt enkelt.

Det var under onsdagen som Vladimir Putins parti Förenade Ryssland meddelade att en kommission godkänt det första steget för att nationalisera de verksamheter som pausat i protest. Syftet med det lagförslag som presenterades av partiet ska vara att rädda ryska jobb.

– Äganderätten var inte så stark i Ryssland innan det här kriget, och under det så kan man nog säga att äganderätten egentligen är obefintlig, säger Joakim Bornold.

”Det är en signal”

På listan över de som kan drabbas finns klädföretaget H&M, och svenska möbeljätten Ikea – som båda dragit in sina verksamheter i landet.

– Det är en signal till de här bolagen förstås, som ju är väldigt stark. Men det handlar nog också om att försöka hålla i gång produktion när det kommer till fabriker, att det är nödvändigt för rysk ekonomi att hålla i gång dem, säger Joakim Bornold och tillägger:

– Det skulle vara ett svar på de restriktioner som har införts. Dels av stater men också restriktioner av enskilda bolag som till exempel har valt att pausa verksamheten och stänga butiker och fabriker. Det är ett motdrag, och det är väldigt kraftigt förstås, men fullt möjligt.

Hur påverkar det produktionen i Sverige?

– Dels är det stora förluster om man nu blir av med de investeringar som är gjorda i Ryssland. H&M och Ikea nämns, men för till exempel AB Volvo som har lastbilstillverkning i Ryssland skulle det vara en ganska tuff smäll att ta.

Han förklarar att det hela i övrigt påverkar Sverige ”tämligen lite”.

– Det är en stark påverkan på resultatet, balansräkningen, men i verksamhet skulle det inte få så stora konsekvenser för de svenska bolagen.

SVENSKA BOLAG SOM LÄMNAT LANDET ELLER STOPPAT LEVERANSER

AB Volvo / Volvo Cars

H&M

Ikea

 Ericsson

Essity

Epiroc

Sandvik

SSAB

Stora Enso

Spotify


En full lista över företagen, inklusive de internationella, som stoppat sin verksamhet i Ryssland går att se här: Yale.Ryska jättegallerian är i stort sett öde

Flera kedjor pausar sin verksamhet i Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Experten: Så kommer Ryssland agera mot sanktionerna

Sanktionerna som kan bita på Vladimir Putin och Ryssland