Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Putin: ”Fientliga länder” ska betala för gasen i rubel

Rysk gas ska nu betalas i rubel.
Foto: BELA SZANDELSZKY / AP
Putins krav ska rädda ryska valutan.
Foto: Shutterstock

Ryssland kräver nu att ”fientliga länder”, däribland USA, Storbritannien och de europeiska länderna, betalar för den gas de köper av Ryssland i rubel.

Enligt statliga ryska nyhetsbyrån Interfax har president Putin tillkännagivit det nya valutakravet på onsdagen. Han har beordrat centralbanken att sätta upp en ordning för rubelbetalningarna.

Han har också sagt att Ryssland kommer att uppfylla volymerna enligt kontrakten, ändringen består i att valutan nu ändras till rubel.

Genom att kräva betalningen i rubel tvingas gaskunderna att köpa rubel, och då bör den pressade ryska valutan stärkas.

Moskvabörsen ska öppna på torsdagen

Handeln med vissa lokala värdepapper kommer att återupptas på Moskvabörsen på torsdagen, men börsens öppettider kommer att vara begränsade. Börsen kommer bara att vara öppen mellan klockan 9.50 och 14 lokal tid (svensk tid klockan 7.50 till 12).

Det handlar om 33 olika aktier och värdepapper, bland dem Gazprom och Sberbank.

Det kommer att råda ett förbud mot blankning, enligt centralbanken.

Moskvabörsen har varit stängd sedan 28 februari, det längsta uppehållet i modern tid. Då kriget i Ukraina började den 24 februari rasade Moskvabörsen med 45 procent.