Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryska banker hoppas på kinesiska betalkort

Betalkortsföretagen Visa och Mastercard stoppar verksamheten i Ryssland. Nu vänder sig ryska banker till Kina i stället för att få hjälp med att kunna erbjuda kunderna betalsystem, skriver AFP.

Ryssar kan fortfarande använda Visa och Mastercard i landet om de är utfärdade av ryska banker, men bara tills giltigheten löper ut. Däremot kan betalkorten inte användas för internationella transaktioner och därmed inte heller i onlinehandel med utlandet, enligt den ryska centralbanken, rapporterar den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass.

”Vi måste agera efter Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina”, skriver Visas vd Al Kelly i ett pressmeddelande. ”Det här kriget och det pågående hotet mot fred och stabilitet kräver på att vi svarar i linje med våra värderingar.”

Ryska banker söker därför andra vägar. Storbanken Sberbank siktar på att kunna erbjuda betalkort via det kinesiska betalkortssystemet Union Pay, meddelade banken i ett uttalande på söndagen. Även Alfa Bank och andra ryska banker planerar att följa efter.