Rysk oligark vill köpa ubåtshamn på Gotland

Enligt Dagens Industris källor finns även den ryska miljardären Vladimir Antonov och ytterligare ett utländskt bolag bland spekulanterna.
Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Foto: Faksimil från Dagens industri

Den ryska oligarken Vladimir Antonov vill köpa en ubåtshamn på Gotland, enligt Dagens industri

Samtidigt ligger svenska staten i förhandlingar om att köpa tillbaka hamnen.

– Vi har ett behov av hamnen, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten. 

Marinavarvet med ubåtshamnen i Fårösund på Gotland är till salu. 

Bland spekulanterna finns svenska staten.

– Vi har gett Fortifikationsverket i uppdrag att införskaffa hamnen, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten. 

Men enligt Dagens industris källor finns även den ryska miljardären Vladimir Antonov och ytterligare ett utländskt bolag bland spekulanterna. 

Dagens industris reporter Gustaf Tapper har talat med Joachim Kuylenstierna som äger hamnen. 

– Affären ska vara klar nästa vecka, då måste jag bestämma mig. Det här är färskvara, jag kan inte låta de andra intressenterna vänta, säger Kuylenstierna.

Gotlands enda ubåtshamn 

Faksimil från Dagens industri.

Den aktuella ubåtshamnen var skyddsobjekt under kalla kriget och tillika en strategisk del av Sveriges försvar. På 80-talet grävdes en ubåtshamn ut, fortfarande den enda på Gotland. Den gamla basen kallades för Marinhamnen av försvaret. 

2004 var alla riksdagspartier överens om att skrota invasionsförsvaret och Joachim Kuylenstierna köpte anläggningen för 18 miljoner kronor samma år av det statliga bolaget Vassalen, uppger Dagens industri. 

Han har ägt den sedan dess och bjöd ut den för försäljning i slutet på förra året. Och nu vill Fortifikationsverket och Försvarsmakten och försvaret alltså köpa hamnen. 

– Vi har ett behov av den, säger Philip Simon. 

Kan du utveckla vad behovet handlar om? 

– Nej, jag vill inte gå in på det i detalj. 

Bland de intresserade köparna finns också två utländska bolag. Det bekräftas av Kuylenstierna, men han vill inte uppge vilka länder bolagen finns i. 

Bjuder 82 miljoner kronor 

Men enligt Dagens industris källor handlar det dock om Vladimir Antonov vars bolag vill betala 82 miljoner kronor, vilket Kuylenstierna själv ska ha uppgett i förhandlingar. 

Antonov är i Sverige mest känd för att ha försökt överta Saab Automobile. Dock stoppades han av Fredrik Reinfeldts regering och General Motors då man ifrågasatte Antonovs affärer och kontakter. 

2011 utfärdade Litauen även en europeisk arresteringsorder på Antonov. Det gjordes till följd av misstankar om oenigheter i banken Snoras, enligt Di. 

Marinvarvet vid Fårösund.

Enligt den DI bjuder den tredje budgivaren, också ett utländskt bolag, 65 miljoner kronor.

Det är betydligt mer än de mellan 10 och 15 miljoner kronor Fortifikationsverket och Försvarsmakten anser att hamnen, som enligt Di kostade en halv miljard kronor att bygga, är värd. 

Johan Danielsson, presschef på Fortifikationsverket, medger för Di att staten sålde hamnen billigt 2004. 

– Det är sånt många blir upprörda över - att man säljer billigt och sedan köper tillbaka dyrt. Vi fick sälja till ett väldigt billigt pris för att regeringen krävde det, säger han till Di. 

"Behov av hamnen"

Joachim Kuylenstierna säger till tidningen att han föredrar att försvaret blir den slutliga köparen. Philip Simon vill inte kommentera hur Försvarsmakten ställer sig till en annan köpare. 

– Vi har ingen anledning att kommentera försäljningsprocessen, den hanteras av Fortifikationsverket, säger han. 

Nu återstår att se vem som köper hamnen. Di erfar samtidigt att Kuylenstierna erbjudit Fortifikationsverket och Försvarsmakten en medelväg – att hyra hamnen för 4 miljoner kronor årligen i sex år för att sedan köpa loss fastigheten för omkring 50 miljoner kronor. 

Kuylenstierna uppger för Di att han inväntar att försvaret ska säga att de vill ha hamnen och menar att de är sega i processen. 

– Vi får hoppas att det inte blir krig bara, för skulle de ta samma tid på sig att processa då så skulle vi vara invaderade på en dag, säger Kuylenstierna.