Ryanairs ultimatum om Skavsta: Slopa skatten

Kommunalrådet Urban Granström (S).
Foto: FREDRIK E LAAKSONEN
Foto: MATT DUNHAM / AP
Ryanairs vd Michael O’Leary.
Foto: HENNING KAISER / PICTURE ALLIANCE / DPA/IBL

Hjälp till med att avskaffa flygskatten – annars blir det inga nya Ryanair-plan på Skavsta flygplats.

Så kan man sammanfatta flygbolagets brev till kommunalråd Urban Granström (S) i Nyköpings kommun – och Ryanair får visst medhåll av Granström.

– Den nuvarande skatten kan förbättras. Den missgynnar Skavsta, säger Urban Granström till Sörmlands Nyheter.

Brevet med Ryanairs ultimatum till kommunalrådet är undertecknat av flygbolagets vd Michael O’Leary. Han beskriver varför Ryanair tänker avveckla sin bas på Skavsta den sista mars i år – och vad som krävs för att flygplatsen skulle kunna återfå den. 

Dels kommer flygbolaget att ha 55 flygplan för lite till sommaren på grund av Boeings problem med leveranserna av flygplanstypen MAX. Lönsamheten för basen på Skavsta har enligt O’Leary dessutom skadats av den flygskatt som infördes för två år sedan.

När leveranserna av nya plan kommer i gång tänker Ryanair enligt brevet placera dem på flygplatser i Europa som inte har ”diskriminerande miljöskatter på lågprisflygbolag”. Flygbolagets vd skriver att han hoppas att Nyköpings kommun ska hjälpa till att påverka regeringen att avskaffa skatten.

”Uppenbarligen går utvecklingen bra för Ryanair på Skavsta”

Skavsta växte förra månaden med 12 procent enligt tidningen.

– Det är inte direkt någon nyhet att de har den här uppfattningen och uppenbarligen går utvecklingen bra för Ryanair på Skavsta. Det måste ju betyda något, säger Urban Granström till tidningen – och påpekar att han trots brevet tror att det finns goda chanser att flygbolaget förlägger en bas till Skavsta.