Ryanair stämmer EU – efter besked om Sverige

Ryanairplan står på marken, efter att efterfrågan på flygningar minskat drastiskt.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ryanairs vd Michael O’Leary hävdar att regeringar i EU bara räddar sina favoritbolag och ignorerar bolag som Ryanair och Wizz Air.
Foto: HENNING KAISER / DPA/IBL

Ryanair drar Sverige inför EU-domstol.

Lågprisflygbolaget hävdar att statens lånegarantier till svenska flygbolag är ”diskriminerande”.

Och fler stämningar kan vara att vänta, enligt Bloomberg. 

Sverige beviljar flygbolag kreditgarantier på sammanlagt fem miljarder kronor under 2020. Det gäller bolag som har ett ”svenskt tillstånd att bedriva kommersiell verksamhet inom luftfart och som har sin huvudsakliga verksamhet eller sitt säte i Sverige”.

Syftet är att dämpa de ekonomiska effekterna av coronaviruset, som drabbat flygbranschen hårt.

Förslaget har också godkänts i EU-kommissionen.

Ryanair stämmer EU

Nu stämmer det irländska lågprisflygbolaget Ryanair EU – för att ha sagt ja till de svenska lånegarantierna. Enligt Bloomberg är detta den första i vad som riskerar bli en rad stämningar mot länder i EU som försöker rädda flygbolag från att kollapsa.

Ryanair lämnade in sin stämning till EU-domstolen den 1 maj. Där hävdar bolaget att Sverige bryter mot EU:s lagar genom att begränsa sina lånegarantier till enbart flygbolag med svenskt tillstånd – vilket man menar stänger ute flygbolag som har flygningar till och från Sverige, men sina baser på andra håll.

Ryanairs om Sverige: Diskriminerande

Sveriges räddningsprogram pekas ut som ”diskriminerande” mot flygbolag utanför landet. Och Ryanair kritiserar EU för att ha misslyckats med sin uppgift som tillsynsmyndighet.

Ryanairs vd Michael O’Leary anklagar flera regeringar i EU för att ”rädda sina favoritflygbolag”. Förutom Sverige har flygbolaget haft synpunkter på Danmarks och Frankrikes räddningsprogram.

EU-kommissionen säger sig vara villig att försvara sitt beslut i EU-domstolen.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Tillsammans vill länderna skapa en resezon över det tasmanska havet.