Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rusning efter solcellsbidrag för att sänka elkostnaderna

Solcellspanelerna ger det här huset all energi det behöver. förutom under vintermånaderna.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Stockholms Hamnars solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansmarknadsminister Per Bolund, MP, presenterade bidragshöjningen för solceller i slutet av förra året.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen har höjt solcellsbidraget för privatpersoner med en tredjedel – det är guldläge att montera solceller på husets tak eller fasad. 

Under förra året slogs rekord och nära en halv miljard kronor beviljades  – men det gäller att lägga på ett kol för att vara säker på att få pengarna.  

– Vi ser att det är väldigt många som är intresserade av att installera solceller, säger Andreas Gustafsson vid Energimyndigheten.

De senaste åren har ansökningar om solcellsbidrag ökat lavinartat och under förra året slogs rekord – då länsstyrelserna beviljade bidrag på hela 430,7 miljoner kronor. 

Ett rekord som med största sannolikhet kommer slås med råge i år då 159,6 miljoner kronor redan beviljats i solcellsbidrag under årets första två månader.  

– Jag tror att man kanske har väntat med att ansöka till efter årsskiftet då stödet höjdes, säger Andreas Gustafsson som ansvarar för avrapportering kring solcellsstöd hos Energimyndigheten. 

Från och med i år har bidraget till privatpersoner höjts till 30 procent av material- och anläggningskostnaden, efter att tidigare ha legat på 20 procent, för solcellssystem som du vill montera på exempelvis hustak eller villafasad.  

Statsminister Stefan Löfven besökte i september 2015 ett solcellstak i Stockholms frihamn tillsammans med dåvarande miljöminister Åsa Romson, samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan, biståndsminister och vice statsminister Isabella Lövin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Tesla och Panasonic satsar på solceller

Gotlänningar har fått mest pengar i solcellsbidrag

Solcellsbidraget har funnits sedan 2009. Det län som beviljats mest pengar i solcellsbidrag  sedan dess, per person, är Gotland som fått 20,6 miljoner kronor. Motsvarande 355 kronor per gotlänning. 

– Jag skulle tro att de energi- och klimatrådgivare som finns i de olika kommunerna kan vara olika aktiva. Det kan vara en bidragande faktor till att vissa län har fler ansökningar än andra, säger Andreas Gustafsson.  

Beviljat belopp och utbetalt belopp från starten 2009 till och med årets första två månader 2018.
Foto: Energimyndigheten
Beviljat bidragsbelopp till olika län.
Foto: Energimyndigheten
Detaljrapport
Foto: Energimyndigheten
Trendrapport för solcellsstöd det senaste året.
Foto: Energimyndigheten

Totalt har 1,3 miljarder kronor i solcellsbidrag beviljats i Sverige sedan starten. Även om företag får den stora delen av bidragskakan har privatpersoner tagit emot nästan 30 procent.  

Kravet för bidrag är att huset måste vara anslutet till elnätet.

– Många människor vill göra en aktiv insats för att ställa om till 100 procent förnybar el och vi vill underlätta för dem att agera nu. Det ska vara lätt att göra rätt. Den här satsningen gör att det blir mer gynnsamt och enkelt än någonsin tidigare att skaffa solceller och producera egen grön el, sa biträdande finansminister Per Bolund, MP, när regeringen presenterade satsningen i slutet av förra året. 

LÄS MER: Så kan du spara tusentals kronor – genom att byta el

Bidragets tak ligger på 1,2 miljoner kronor per solcellssystem

Bidraget går inte att kombinera med rotavdrag, som också ligger på 30 procent för privatpersoner. 

Investeringen kan sammanfattas som miljövänlig (även om själva fabriksproduktionen av solcellerna kan lämna en del övrigt att önska i miljöhänseende), energieffektiv och utslaget över tid – kostnadssparande – när du blir helt eller delvis självförsörjande på el. 

Bidragstaket ligger på 1,2 miljoner kronor per solcellssystem. 

Ansökan görs antingen genom Boverkets e-tjänster som kräver Bank-ID. Eller genom att skicka en ansökningsblankett till din lokala länsstyrelse. Ansökningsblanketten kan laddas ner från Energimyndigheten.  

Tre saker är viktiga att hålla i huvudet för att bidragspengarna inte ska rinna mellan dina fingrar. 

Se till att skicka in ansökningsblanketten inom sex månader efter det att arbetet påbörjats. 

Se till att vara tidigt ute. Pengarna till bidraget är rambegränsat och ges bara så länge pengarna räcker till. Länsstyrelserna behandlar ansökningarna i turordning. 

Installationen måste vara slutförd senast den 31 december 2020, innan stödperioden upphör.