Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rusning efter solceller – bolag drar in miljard

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Solcellsbranschen växer så det knakar. Med drygt en miljard nya pengar på fickan satsar Svea Solar på att bli en storspelare i Europa.

Sammanslagningar och uppköp av andra företag lär stå på agendan.

Miljöhänsyn och höga elpriser hade redan satt rejäl fart på efterfrågan på solceller bland villaägare i såväl Sverige som andra länder. Släng på krigsrädsla och en upplevd möjlig risk för att stå utan elnät, så kan företagen som säljer och installerar solceller ropa bingo.

– Efterfrågan ökade kraftigt i början på fjärde kvartalet då elpriserna drog i väg, säger svenska Svea Solars vd Erik Martinson.

”Kriget har accelererat denna effekt. Kombinationen höga elpriser och mycket sol senaste veckan har inneburit större intresse än vi någon gång varit med om historiskt”, fyller Anders Olsson i, vd på Soldags, i en kommentar till TT.

Han tror på en fördubbling av beställningarna från privatpersoner i år jämfört med fjolåret.

Krigsoro stärker intresset

 Enligt Erik Martinson har just krigsoron också ökat intresset för lagring via batterier för att kunna bli mer självförsörjande, något som dock fortfarande är relativt dyrt.

Erik Martinson uppger att bolaget har en marknadsandel på över 25 procent i Sverige och därmed är störst. I en finansieringsrunda har bolaget precis dragit drygt en miljard kronor i friskt kapital, från i huvudsak riskkapitalbolaget Altor – pengar som ska användas till att växa ytterligare, i Sverige men framför allt i Europa med tyngdpunkt på Tyskland och Spanien där efterfrågetrycket är högt.

Pengarna kan också gå till att köpa upp andra solcellsinstallatörer, det vimlar nämligen av mindre spelare.

– Det kommer absolut bli en konsolidering av branschen, det har vi sett på den nordamerikanska marknaden, säger Erik Martinson.

– Och visst kan det bli något uppköp i Sverige, men fokus kommer framför allt vara på en internationell expansion, fortsätter han.

Halva tiden

 Börsplaner?

– Inte i det här läget, säger Martinson.

För den villaägare som vill pryda sitt tak med solpaneler i dagsläget är väntetiden ett par månader. Martinson är förstås jävig, men riktningen är solklar, det har blivit enklare att räkna hem investeringen när elpriserna rusat.

– Generellt brukar vi säga runt tio år, men nu är det nästan halva återbetalningstiden, säger han.