Röstdramat: De kan avgöra Annika Strandhälls framtid

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl tillhörde tidigare Liberalerna, men är nu politisk vilde.
Foto: Magnus Fröderberg / Magnus Fröderberg
Helena Lindahl (C), trotsade den egna riksdagsgruppen vid omröstningen av Stefan Löfven som statsminister.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfvens politiska huvudverk är den kommande omröstningen om hans minister Annika Strandhäll
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Statsminister Stefan Löfven räknar nu med att centerledaren Annie Lööf ska rädda kvar Annika Strandhäll som minister.

Men socialdemokraterna fruktar två personer - den politiska vilden Emma Carlsson Löfdahl och centerkvinnan Helena Lindahl.

Dessa två kan stjälpa hela S-planen och sparka Annika Strandhäll ut ut politiken på tisdag.

– Det är självfallet så att jag inte vill att ett statsråd ska bli utröstad, säger statsminister Stefan Löfven till Expressen om risken att hans minister tvingas bort.

Utåt handlar det politiska Sverige just nu om slutspurten inför EU-valet på söndag. Men i det tysta pågår strategernas politiska matematiska räknande om Annika Strandhäll mitt i upploppet av EU-valrörelsen.

Och för Stefan Löfven handlar det om hur socialförsäkringsministern ska undgå en misstroendeförklaring och därmed räddas kvar. Och det rakt motsatta för motståndarna som nu kämpar för att hon ska tvingas bort vid den planerade misstroendeförklaringen i riksdagen på tisdag.

Omröstningen gäller hur ytterst om hon handlat korrekt när Ann-Marie Begler sparkades som generaldirektör för Försäkringskassan.

Stefan Löfven räknar iskallt med att Annie Lööf inte aktivt kommer att gå in för att rösta emot Annika Strandhäll utan lägga ner sina röster. Det skulle kunna betyda att Annika Strandhäll sitter säkert eftersom det krävs 175 aktiva röster som röstar emot socialförsäkringsministern för att talmannen ska sparka henne.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls öde kan avgöras på tisdag.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES

Tidigare hade Strandhälls motståndare i riksdagen som vill rösta bort Annika Strandhäll bara behövt en extra röst för att komma upp i 175 och få majoritet och fälla socialförsäkringsministern. 

Men det var innan turbulensen utbröt kring liberalernas tidigare riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl som numera är brottsmisstänkt, hoppat av partiet och gjort sig till politisk vilde.

Nu har man 173 ”säkra” röster.

Emma Carlsson Löfdahl är i dag politisk vilde i riksdagen.
Foto: Magnus Fröderberg / Magnus Fröderberg

Emma Carlsson Löfdahl, som i sin tidigare liberala roll i socialförsäkringsutskottet varit oerhört kritik till Annika Strandhälls agerande med Försäkringskassan och dess sparkade chef Ann-Marie Begler, har inte synts till i riksdagen på flera veckor.

Hur hon i dag tänker som politisk vilde angående Annika Strandhäll vet ingen inom Liberalerna eftersom de inte längre har någon kontakt med henne.

Osäkerheten kring Emma Carlsson Löfdahl är stor. Kommer hon till omröstningen om den blir av enligt plan strax efter klockan 12 på tisdag? Röstar hon i så fall för eller emot en fällning av Strandhäll?

S hoppas att Emma Carlsson Löfdahl ska skolka

Inom Socialdemokraterna hoppas man i alla fall på en sak: att Emma Carlsson Löfdahl ska skolka. Liberalerna kan nämligen inte sätta in någon annan på hennes stol eftersom hon lämnat partiet och är politisk vilde.

Det andra osäkra kortet, som flera s-strateger pekar på, är Centerkvinnan Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten. I hennes fall fruktar S att hon inte ska följa partilinjen om Annie Lööf och C-riksdagsgruppen bestämmer sig för att lägga ner rösterna.

Den politiska vilden Emma Carlsson Löfdahl (t v) och Helena Lindahl (C) kan ge statsminister Stefan Löfven rejäl politisk huvudvärk nästa vecka.

Helena Lindahl skapade rubriken när hon öppet trotsade den nya C-partilinjen och vägrade att släppa fram Stefan Löfven som statsminister när det var omröstning i riksdagen.

Efter statsministeromröstningen skrev Helena Lindahl på sin officiella Facebook-sida: ”Jag kan inte stoppa Löfven från att bli vald, men han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister. Därför är det för mig självklart att inte stödja hans fortsatta regerande”, skriv hon i samband med omröstningen.

Centerkvinnans nålstick mot Löfven

Helena Lindahl har vid flera tillfällen passat på att ge Stefan Löfven ett och annat nålstick, bland annat talat om ”Bagdad-Bob-mentalitet” när det gäller Stefan Löfvens i intresse - eller ointresse enligt Lindahl, för landsbygden och dess frågor. 

Centerns Helena Lindahl.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressen har sökt båda Emma Carlsson Löfdahl och Helena Lindahl.

Centerns officiella linje just nu är att inte röja hur man ska ställa sig till Annika Strandhäll vid omröstningen.

”Just nu pågår en granskning i KU efter de mycket allvarliga saker som framkommit under förra året. Det är en granskning som är färdig om bara någon vecka. Hur Centerpartiet ställer sig kommer att diskuteras”, sa Centerledaren Annie Lööf nyligen till nyhetsbyrån TT.

Men att luta sig mot Konstitutionsutskottet, KU:s, ställningstagande går inte för Annie Lööf.

En preliminär justering i KU av punkten G8 som gäller Strandhälls hantering av flytten av Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler skulle ha skett på tisdag förmiddag - drygt en timme innan talmannen kallar till misstroendeomröstning om Annika Strandhäll. Men den punkten har KU skjutit fram ett dygn och ska behandlas under onsdagen - alltså en dag efter förtroendeomröstningen.

Officiellt har Stefan Löfven ingen aning om Centerpartiet kommer att ställa sig på kritikernas sida och se till att Annika Strandhäll fälls i riksdagen.

Stefan Löfven behöver nu Annie Lööf och Centerns riksdagsgrupp.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen pratade med Stefan Löfven under hans besök i Malmö på fredagen.

Har du fått besked hur Annie Lööf och Centern kommer att ställa sig till en eventuell misstroendeomröstning om Annika Strandhäll på tisdag?

– Dom som vi är inne i en valrörelse just nu och vill visa respekt för väljarna. Så gör vi också.

”Mitt fulla stöd för Annika Strandhäll”

Men är du beredd att lyfta av Strandhäll på måndag om du då fått besked om att deras ställningstagande betyder att hon förlorar omröstningen på tisdag?

– Nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Jag har uttalat mitt fulla stöd för Annika Strandhäll. Det är regeringen som fattar beslut på att flytta på generaldirektörer och har all möjlighet att göra det.

– Den borgerliga regeringen före oss avsatte som bekant Bosse Bylund på ett betydligt mer uppmärksammat sätt. Regeringar kan flytta på generaldirektörer, och Annika Strandhäll har skött den processen.

Och det tycker du hon gjort bra?

– Ja, håller man på i över ett år om att man måste ändra riktning och införa mer samarbete och dialoger med andra myndigheter, ja hon har jobbat under lång tid med den här frågan.

Hoppas du att Centern backar upp Strandhäll och röstar mot förslaget om misstroende?

– Det är självfallet så att jag inte vill att ett statsråd ska bli utröstad, eller att det ska bli majoritet för det. Jag kan faktiskt inte förstå att man dragit slutsatsen på exakt den fråga konstitutionsutskottet nu sitter och diskuterar, som ska avgöras om två veckor. Nu har några bestämt att den frågan ska avgöras tidigare. Det är ett mycket märkligt agerande. Det är oseriöst och jag betecknar det som panikartat.