Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ringhals 4 ur drift under hösten

Joakim Bornold, investeringschef Levler, om elpriserna framöver.
Ringhals 3 och 4.
Foto: Annika Örnborg/Ringhals / TT NYHETSBYRÅN

Kärnkraftverket Ringhals 4 kommer inte att kunna startas som planerat efter sommarens årliga underhåll.

Det innebär ett produktionstapp med omkring hälften av Ringhals vanliga produktion. 

– Det kommer få stora konsekvenser för elpriserna i elområde 3 och elområde 4, säger Christian Holtz, elprisanalytiker hos Merlin & Metis AB.

Ringhals 4 ställdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och bränslebyte. I samband med ett obligatoriskt test när verket skulle startas upp igen efter avställningen skadades tryckhållaren som är en av anläggningens större komponenter.

– Exakt vad som hänt är nu under utredning. Under testkörningen har det uppstått en skada på de större komponenterna, på en tryckbehållare, säger Anna Collin, presschef vid Ringhals.

”Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerar”, säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Produktionsstoppet innebär att omkring hälften av Ringhals vanliga kapacitet ligger nere.

– Vi har två anläggningar i drift, fyran har en effekt på omkring 1100 megawatt. Det är hälften av Ringhals produktion, säger Anna Collin. 

Kärnkraft står för omkring 30 procent av elproduktionen i Sverige. Ringhals 4 står enskilt för omkring 5 procent av den totala svenska elproduktionen. 

– Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om, säger Anna Collin.

Elen från Ringhals 4 går till elområde 3, vilket bland annat innefattar Stockholm. 

– Det här produktionsstoppet kommer att påverka redan hårt drabbade kunder i det här området, säger Maria Erdmann vd för elbolaget Godel.

Experten: Kommer få stora konsekvenser

Reparationerna av Ringhals 4 beräknas ta tre månader.

– 30 november har vi lämnat som datum till elmarknaden, säger Anna Collin.  

Maria Erdmann säger att hon hoppas att reparationsplanen kan hållas, då elförbrukningen i November ökar stadigt inför vintern. 

– I december 2021 betalde en villaägare i elområde 3 i snitt 5 000 kronor för elen den månaden. Med de prognoser som nu ligger för vintern kommer fakturan för december i år hamna på 15 000 – och det var innan nyheten om reaktorstoppet, säger Maria Erdmann. 

Även elprisanalytikern Christian Holtz vid konsultbolaget Merlin & Metis AB säger att prisbilden för konsumenterna kommer att förändras pågrund av produktionsstoppet. 

– Det kommer få stora konsekvenser för elpriserna i elområde 3 och elområde 4, alltså i de södra delarna av Sverige, säger Holtz. 

Han tror att produktionsavbrottet kommer att slå på elpriserna på två sätt; dels genom den sämre produktionen som innebär att det kommer att priskoppla kraftigare mot kontinenten – som har mycket högre elpriser än i Sverige på grund av gasberoendet. Men avbrottet kommer också få stor inverkan på överföringskapaciteten. 

– Ringhals 4 har en viktig teknisk inverkan på systemet eftersom den möjliggör överföring från norr till söder. Överföringskapaciteten är redan i dag reducerad sedan Ringhals 1 och 2 stängdes och att då också tappa reaktor 4 får allvarliga konsekvenser, säger Christian Holtz.

– Redan innan det här skedde var augusti prismässigt den dyraste månaden någonsin för elkunder i område 3 och 4, säger Maria Erdmann. 

Partiernas svar till hushållen: Så ska elkrisen lösas

Snabba svar från SD, KD, MP och L om de skyhöga elpriserna och beskedet att Ringhals 4 måste repareras i tre månader.

”Blir en rejäl smäll i vinter tyvärr”

Skillnaderna i elpriser mellan norr och söder kommer öka, säger elprisanalytikern Christian Holtz.