Ring gratis över hela världen

Tina Junegard ringer ofta till pappa i Estland. Med datormikrofonen och rätt programvara kan hon prata gratis med hela världen över Internet. Dessutom kan man ringa till det fasta nätet – än så länge lite dyrare än det gamla sättet.
Foto: ROGER

Ring gratis över hela jorden. Svenske IT-revolutionären Niklas Zennström slår knockout på världens telefonbolag.

  Man kommer inte att kunna ta betalt för telefonsamtal i framtiden, säger Niklas Zennström, vd för Skype.

Samtal till vänner och bekanta i New York, Sydney eller Shanghai behöver inte längre kosta skjortan. Allt som behövs är den nya sortens hemtelefon, alltså en dator med bredbandsuppkoppling, högtalare och mikrofon. – Det var lite problem i början, men nu fungerar det bra. Jag har ringt via datorn i ungefär ett halvår, säger Tina Junegard, 35, i Stockholm. Hennes pappa är ofta i Estland och då brukar de prata via nätet i stället för att använda den dyrare fasta telefonin. – Det är kul och man ser direkt vilka som är anslutna, säger hon.

Fungerar bra

 Ett av de företag som erbjuder gratis telefonsamtal är Skype, grundat av svenske Niklas Zennström och dansken Janus Friis. – Internettelefoni har funnits i drygt tio år, men det är inte förrän nu det fungerar bra. Alla kan använda tjänsten, det är bara att ladda ner programmet och köra, säger Niklas Zennström. I stället för att använda telefon slår man ett "Skypenummer" via datorn när man vill ringa till någon. Det krävs dock att den andra personen också är ansluten till Skype för att det ska bli helt gratis. Vill man ringa upp någon i det fasta telefonnätet kostar det cirka 15 öre per minut. Taxan är densamma oavsett vilket land man ringer till och innebär en betydligt lägre kostnad än vad de traditionella telefonbolagen erbjuder.

Lönande utlandssamtal

 Callserve och ICQ är två andra teleoperatörer på nätet. Båda två ligger dock högre i pris än Skype. – Skype är i dag det bästa och billigaste alternativet, säger Martin Appel på tidningen PC för Alla. Han tror att internettelefoni kommer att bli allt vanligare vid utlandssamtal eftersom det går att tjäna stora pengar på det. När man ringer inom Sverige är det fasta telenätet däremot fortfarande billigast. I dagsläget använder 41 miljoner människor över hela världen Skype. Varje dag ansluter sig över 150 000 nya användare. – Det är det snabbast växande programmet på nätet just nu, säger Niklas Zennström. Niklas Zennström har tidigare grundat och utvecklat programvaran för Kazaa, ett av världens mest nedladdade fildelningsprogram.