Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Riksbankschefen: De blir förlorarna i ränteracet

Stefan Ingves larm i Agenda: ”Man behöver ha marginal”
Riksbankschef Stefan Ingves.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Räntan behöver stiga – och kan hamna på tre-fyra procent.

Det var riksbankschefen Stefan Ingves budskap i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

De med stora bostadslån till rörlig ränta blir förlorare.

– Det finns ingen gratis lunch i det här. Man behöver ha marginal. Man kan inte räkna med att någon annan gör mitt boende till en bankomat, säger Ingves.

I slutet av april höjde Riksbanken reporäntan från 0 till 0,25 procent. Det var första gången som styrräntan blev positiv sedan 2014.  Anledningen till höjningen var den stigande inflationen – som är den högsta sedan 1990-talet. 

Och räntan förväntas höjas ytterligare kommande år.

– Inflationen i dag är kring 6 procent och det är alldeles för hög inflation. Räntan behöver stiga och räntan kommer att stiga i flera år så vi får tillbaka inflationstakten till 2 procent. Det har väldigt många nytta av, jämfört med om priserna fortsätter på det sätt som det ser ut nu. Men då blir det dyrare att låna, konstaterar Stefan Ingves i söndagens ”Agenda”.

På frågan om hur hög boräntan kommer att vara om två år sa Stefan Ingves att man då ska räkna med en reporänta på omkring två procent till våren 2024. Då tillkommer också bankernas marginaler.

– Då hamnar man någonstans 3-4 procent, säger han i programmet.

Ingves: ”Slår rätt in i plånboken”

De med stora bostadslån till rörlig ränta kommer drabbas av de kommande räntehöjningarna.

– Det slår naturligtvis rätt in i plånboken för de som har lån till rörlig ränta. Samtidigt har vi och Finansinspektionen tjatat i åratal om att det är viktigt med den så kallade ”kvar att leva på”-kalkylen. Att det är viktigt med en marginal. Annars blir det bekymmersamt, säger Stefan Ingves i programmet.

Ingves vill dock inte uppmana till att binda bolånet, utan säger att det är upp till var och en att besluta.

I ”Agenda” medverkade också Erik Théeden, generaldirektör för Finansinspektionen. Han sa att Finansinspektionen är positiv till de just nu ”lätt fallande” bostadspriserna. Dels eftersom de minskar lånebördan, men också för att de som vill komma in i bostadsmarknaden nu får en bättre chans till det.


Se också:

Mäklaren: ”Vi har haft en exceptionell marknad”

Oförändrade priser på bostadsmarknaden – trots räntehöjning