SAS-chefen handplockad av Wallenberg-familjen

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Rickard Gustafson lämnar SAS och uppdraget som vd och koncernchef.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flygbolaget SAS aktie rasade på tisdagsmorgonen som en direkt följd av vd:n Rickard Gustafsons avhopp från företaget.

Avgången offentliggjordes på måndagskvällen i ett pressmeddelande från flygbolaget. 

– Det är viktigt att vi nu får ett samarbete mellan ledningen och de anställda under Covid-19 så att vi kan komma stärkta ur krisen, säger pilotfackets ordförande Wilhelm Tersmeden.

Efter några minuters handel på Stockholms-börsen på tisdagsmorgonen pendlade SAS-aktiens ras mellan tre och fyra procent för att senare repa sig och ligga kring en halv procents nedgång.

SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson, 56, lämnar sin post när bolaget befinner sig i sin värsta kris. Avgången kommer vid sämsta tänkbara tillfälle för bolaget eftersom han hade en nyckelroll när det gäller att ta det ekonomiskt blödande flygbolaget genom Covid-19-krisen. Senaste kvartalsrapporten gav besked om en förlust på drygt tre miljarder kronor. Och enligt flera av Expressens uppgiftslämnare var det ingen i den innersta kretsen som visste något innan Gustafson själv kontaktade styrelsen.

 ”Jag är både besviken och ledsen över att Rickard väljer att gå vidare från sin viktiga roll i SAS. Samtidigt vill jag tacka Rickard för hans fantastiska jobb under de tio år han verkat som vd och koncernchef. Nyligen har han med säkra händer lett företaget genom den första delen av den tuffaste krisen i företagets 75-åriga historia, pandemin.”, skriver SAS ordförande Carsten Dilling i en kommentar.

Wallenbergarna handplockade SAS-chefen

Men SAS-chefens avgång var ingen överraskning för familjen Wallenberg. 

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är SAS tredje största ägare efter svenska och danska staten. Rickard Gustafson värvas till kullagerjätten SKF vars största ägare är FAM med knappt 30 procent av rösterna i SKF. FAM, ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond, och är Wallenberg-familjens privata investmentbolag Och i FAM:s styrelse finns Rickard Gustafson som styrelseledamot. Kusinerna Marcus och Jacob Wallenberg är ordförande, respektive vice ordförande i FAM. Och Jacob Wallenberg har tidigare ingått i SAS styrelse och där på nära håll studerat Rickard Gustafson.

– Wallenbergkusinerna har varit direkt engagerade i att få Rickard till SKF, uppger en källa för Expressen. De hade inga tankar om att släppa iväg honom till något utanför den egna sfärer.

Wallenbergsfären släpper SAS

Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg & Partners, är inte förvånad över att SAS-chefen plockats över till SKF.

– Wallenbergarna är nyckeln till varför Rickard väljer att hoppa av nu. I och med pandemin och flygbranschens kollaps har Wallenbergarna släppt ägargreppet om SAS som man var med och startade en gång i tiden. Att Rickard har varit populär hos Wallenbergarna är omvittnat och därför inte så konstigt att de väljer att lyfta över honom till SKF.

Turbulenta SAS-år

Det har under Rickard Gustafsons vd–år varit hårda tag med fram för allt piloterna och stundtals har det rått något av krigstillstånd.

Det var varit tio turbulenta vd–år för Rickard Gustafson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pilotfackets ordförande Wilhelm Tersmeden säger att det är viktigt att man får ett bra samarbete med den nya vd:n när han eller hon är på plats.

- Vi ser fram emot att ha en god dialog med nya ledningen, säger han och ger den avgående chefen samtidigt visst beröm.

– Det har varit en svår och turbulent tid för SAS och Rickard Gustafson har gjort bra arbetsinsatser.

När SAS gick ut med sitt pressmeddelande om att Rickard Gustafson lämnar bolaget offentliggjorde kullagerkoncernen SKF  i ett pressmeddelande  att han blir bolagets vd och koncernchef.

”Efter tio intensiva och stimulerande år i SAS är det under första halvåret 2021 dags att lämna stafettpinnen vidare, i och med att jag har erbjudits en tjänst i en av Sveriges ledande industrikoncerner”, säger Gustafson i SAS pressmeddelande. Om sitt nya jobb säger han:

– Jag är glad och tacksam för möjligheten att leda SKF, ett mycket respekterat företag inom sin bransch.

Rickard Gustafson kommer att lämna SAS senast den 1 juli 2020. 

Enligt SAS ordförande Carsten Dilling är SAS fortfarande i ”en kritisk men stabil position.” Processen med att utse en ny vd och koncernchef har påbörjats.

SKF

SKF är en av världens ledande leverantörer av rullningslager, tätningar, service och smörjsystem. SKF är representerat i fler än 130 länder och har återförsäljare på cirka 17 000 platser världen över. Försäljningen 2019 uppgick till SEK 86 013 miljoner kronor och antalet anställda var 43 360. Wallenberg-sfären är största enskildas ägare. Huvudkontoret ligger i Göteborg.