Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt: Ekonomin står inför en prövning

John Hope Bryant, prinsessan Sofia och Fredrik Reinfeldt var några av de som var på plats i Båstad.
Foto: Christian Örnberg
Fredrik Reinfeldt tror att det kommer en ansträngd tid för ekonomin framöver.
Foto: Lisa Mattisson
John Hope Bryant, som är rådgivare till Obama, är en av de som är på plats i Båstad.
Foto: Pelle T Nilsson

BÅSTAD. Världsekonomin står inför en rejäl prövning.

Fredrik Reinfeldt och Obamas rådgivare pekar ut flera oroshärdar – som kan ställa till det rejält under de kommande åren.

– Det gör att det är viktigt att alla som har någon slags ledarskapsgärning tydligt tar ställning, säger Reinfeldt.

Den förre statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt, 51, har lämnat sina uppdrag inom politiken och arbetar numera som rådgivare inom bank- och pensionssektorn och föreläsare. Under torsdagen firade han sin födelsedag i Båstad med att tala på näringslivsdagen med temat ”En hållbar morgondag” som arrangeras av projektet ”Gränslösa möten”.

Fredrik Reinfeldt ringade in flera hot mot världsekonomin – och den globala gemenskapen – i sitt tal och på den efterföljande presskonferensen. Brexit var ett av dem.

– Det är högst oklart när det brittiska beslutet om att begära utträde kommer att ske. Det finns en del som talar för att det kommer nästa år. Då kommer det i vägen för franskt presidentval, tyskt förbundsdagsval – vi kan alltså se en väsentlig längre och svårare förhandlingsprocess, säger Fredrik Reinfeldt och konstaterar att brexit-sidans beskrivning av processen i bästa fall varit ”fria fantasier”.


LÄS MER: Fredrik Reinfeldts hemliga möte med Kinberg Batra


Reinfeldt framhöll resultatet av det amerikanska presidentvalet och trycker på att det är betydligt viktigare för den globala ekonomin.

– Det som betyder mest för världen och i förlängningen Sverige, är det amerikanska presidentvalet. Det spelar så stor roll eftersom världsekonomin styrs väldigt mycket av den amerikanska efterfrågan och reglerna för världshandeln styrs också väldigt mycket av vad amerikaner medverkar till, säger han.

Reinfeldt: ”Vara en röst för öppenhet”

Reinfeldt poängterar att det just nu pågår frihandelsförhandlingar mellan bland annat EU och USA och att kandidaterna i valet gjort kritiska uttalanden om frihandel. Han är särskilt bekymrad över utvecklingen inom Republikanerna – där Donald Trump är presidentkandidat.

– Genom de år som de har verkat, har de väldigt ofta varit för öppenhet, frihandel och trott på ett blandat starkt USA. Att i ett sådant parti se en utveckling, där man snarare pratar om att sätta upp nya gränser och stänga USA och be människor som arbetar i USA att lämna. Det känns som att man både ändrar sitt partis utveckling, begår våld mot sin historia och dessutom riskerar viktiga värden för USA. Det får i förlängningen en påverkan på Europa och Sverige, säger han.

Reinfeldt anser att idén om en öppen värld prövas just nu. Politiska ledare som vill öka på rädslan i samhället utgör hot mot öppenhet och tillväxt, menar han.

– Jag kan berätta hur länge som helst om vilken stark ekonomi det skapar, hur det skapar jobb och möjligheter för människor. Å andra sidan finns nervositet för våld mellan människor, för spänningar, terrorism – det gör att människor ropar på att vi ska sluta oss. Det gör att det är viktigt att alla som har någon slags ledarskapsgärning tydligt tar ställning. Jag kommer i allt jag fortsätter göra vara en röst för öppenhet, säger Reinfeldt.

Obamas rådgivare: ”brexit är ett misstag”

Med i Båstad var även John Hope Bryant, rådgivare till USA:s tre senaste presidenter, grundare av välgörenhetsorganisationen Hope och affärsman. Han var inne på samma linje och lyfte fram sitt hemlands historia – USA – som ett argument för invandring ur ett ekonomiskt perspektiv.

– USA är fantastiskt tack vare invandringen. USA är nästan helt och hållet ett invandringsland, bortsett från indianerna, säger han.

Han pekade även ut brexit som ett ödesdigert beslut för Storbritannien och i förlängningen övriga Europa.

– Det är ett misstag. Du kan inte öka ett lands ekonomi, genom att minska dess räckvidd. De har startat något i Storbritannien som kommer slå tillbaka mot dem. Jag tror att det finns risk för recession där, säger han.

John Hope Bryant följer det amerikanska valet med stort intresse. Han slår fast att det kommer påverka världsekonomin enormt, i synnerhet om Donald Trump segrar.

Tror på Hillary Clinton

Men John Hope Bryant är övertygad om att det blir Hillary Clinton som drar det längsta strået i slutändan.

– Han har samlat en liten grupp arga män, som inte är tillräckligt stor för att han ska bli president. Men, om han nu skulle vinna, så har han skapat ett sådant motstånd att han kommer bli kraftlös som president eftersom han inte kommer ha något stöd i senaten respektive kongressen.

John Hope Bryant är skeptisk till ärligheten i Donald Trumps kandidatur.

– Jag tror inte ens att han vill bli president. Jag tror att han bygger sitt personliga varumärke, säger han.