Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hovet slår tillbaka – mot regeringen

Under nästa år höjs apanaget med två miljoner kronor.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
2020 kommer apanaget att ligga på 147 miljoner kronor.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungafamiljen får mer pengar – för att den växer, enligt finansminister Magdalena Andersson.

Men det dementerar hovet med bestämdhet.

– Det stämmer inte, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Anslaget till hov- och slottsstaten höjs från 137 miljoner kronor till 139 miljoner för nästa år. För 2019 höjs det till 141 miljoner och för 2020 till 147 miljoner kronor.

49 procent går till slottsstaten, medan 51 procent går till hovstaten. Den sistnämnda andelen är pengar som används för kungafamiljens officiella och privata verksamhet, samt personal.

Hur kommer det sig att ni höjer apanaget? 

– Det behövs eftersom kungafamiljen växer, säger finansminister Magdalena Andersson, S. 

Men hovet dementerar att man begärt mer pengar på grund av att familjen utökats med fler barn.

– Det stämmer inte. Majoriteten av det ökade anslaget går till att höja säkerheten på Stockholms slott. Det framgår också av budgeten, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

"Det stämmer inte"

Av regeringens budgetproposition framgår att 3,9 miljoner kronor av det ökade anslaget 2020 ska gå till säkerhetshöjande åtgärder vid Stockholms slott.

– I övrigt är det ökade anslaget en följd av pris- och löneutvecklingen, säger Margareta Thorgren.

Att finansminister Magdalena Andersson säger att regeringen ger mer pengar till hovet och kungafamiljen till följd av dess storlek vill Margareta Thorgren inte kommentera i detalj.

– Det får stå för henne. Men det stämmer inte.

Under eftermiddagen ställer Magdalena Andersson upp på en till intervju med Expressen med anledning av detta. 

Jag frågade vad det höjda apanaget skulle användas till och du sa att det var för att kungafamiljen växer. Vad menade du med det egentligen? 

– Det var ett lite skämtsamt svar, det är ju väldigt roligt att kungafamiljen skaffar många barn. Men det är den vanliga pris- och löneutvecklingen som gäller för alla myndigheter. 

Så det var inte så att du hade koll på vad det gick till, utan det var ett skämt? 

– Det var skämtsamt svarat och det kanske man inte ska göra. 

Du var ju där för att presentera budgeten och jag frågade vad en viss post skulle gå till, borde du inte ha varit tydligare? 

– Det hade jag säkert kunnat vara. Jo, däremot tycker jag att det är väldigt roligt att det kommer många barn i Sverige, inte bara i kungafamiljen. 


Slog rekord i besökare

Regeringen skriver i sin budgetproposition att Hovstatens och Slottsstatens verksamhet var omfattande under 2016. Bland annat utökade man öppettiderna för kungliga kulturarv – och slog rekord med 1,5 miljoner besökare.

Hovstaten och Slottsstaten har bland annat i uppgift att vårda det kungliga kulturarvet och bistå statschefen (kungen) och övriga medlemmar i kungafamiljen i deras "officiella plikter".


LÄS MER: Här är höstbudgetens vinnare och förlorare


Under 2016 hölls närmare 40 audienser med utländska ambassadörer från kungafamiljens sida, man tog emot statsbesök från Chile och genomförde statsbesök i Bhutan och Tyskland. Samtidigt är intresset för kungligt deltagande på olika evenemang stort – under fjolåret kom inte mindre än 1 800 förfrågningar in.


Totalt hade kungafamiljen 900 åtaganden i fjol.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kungafamiljen hade 900 åtaganden

Totalt deltog någon från kungafamiljen i 900 officiella programpunkter – en ökning med åtta procent jämfört med 2015.

Det är framför allt personalen som kostar för både Hovstaten – 65 procent – och Slottsstaten – 60 procent. De har tillsammans 213 tillsvidareanställda.