Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt historiskt krispaket på 150 miljarder till företagen

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterar ett krispaket riktat till svenska småföretag vid onsdagens pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson, S.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen går nu fram med ytterligare ett historiskt krispaket för att stötta landets företag. 

Insatserna på totalt 150 miljarder inriktar sig framför allt på småföretagen och handlar bland annat om sänkta arbetsgivaravgifter och subventionerade hyror för restauranger och hotell.

– Det är en väldigt allvarlig ekonomisk situation vi är i, säger finansminister Magdalena Andersson. 

Regeringen sänker arbetsgivaravgifter för småföretag.

Inbromsningen som nu sker i ekonomin är dramatisk. Ekonomer förutspår den största nedgången i modern tid till följd av de dramatiska åtgärder som vidtagits i Sverige och runtom i världen för att bromsa spridningen av corona. 

Den dystra bilden delas av regeringen, och finansminister Magdalena Andersson beskriver läget som mycket allvarligt. 

– De negativa chockerna sprider sig i världsekonomin, säger hon, och pekar på att Sverige som ett litet exportberoende land drabbas hårt. 

LÄS MER: Hit kan du vända dig med dina frågor om corona

Insatser för 150 miljarder 

Regeringen har redan lagt fram två krispaket, och nu presenteras alltså ytterligare ett, som förhandlats fram mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna.

Sammantaget uppgår paket till 150 miljarder, varav 40 är direkt stöd och resten olika typer av lån och kreditgarantier. 

– Vi behöver stötta företag som befinner sig i en akut kris genom att lyfta av kostnader, säger Magdalena Andersson om insatserna. 

En bärande del i paketet är en tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifterna i fyra månader, från och med 1 mars och fram till sommaren.  Det gynnar framför allt de mindre företagen eftersom nedsättningen gäller för upp till 30 anställda och för den delen av lönen som inte överstiger 25 000 kronor.

Åtgärden beräknas kosta 33 miljarder. 

– Det är en viktig börda som försvinner för småföretagen, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.

Regeringens förslag tillsammans med C och L

Statlig företagsakut

En statlig lånegaranti införs. Detta innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som sitter i ekonomisk knipa på grund av viruset. Garantin utfärdas till bankerna, som sedan ger ut garanterade lån till företagen. 

Enligt regeringen riktar sig garantin främst till små och medelstora företag – men det finns ingen formell begränsning på företagens storlek för att kunna ta del av garantin. Maxsumman för lån är 75 miljoner kronor. 


Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter 

Arbetsgivaravgifterna föreslås sänkas mellan 1 mars - 30 juni. Sänkningen gäller för företag med upp till 30 anställda och på den del av lönen som inte går över 25 000 kronor per månad. För enskilda företagare föreslås även egenavgifterna sänkas.
Totalkostanden beräknas ligga på 33 miljarder kronor. 


Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher

När det kommer till företag i branscher som hamnat i ekonomisk kris på grund av viruset, så som hotell, restauranger och handel föreslår regeringen stöd i omförhandling av hyror. Staten ska då kunna stå för upp till 50 procent av hyresnedsättningen på upp till 50 procent av den fasta hyreskostnader. 


Sänkt skatt till småföretagare

Ett ytterligare förslag är att reglerna om periodiseringsfonder ändras tillfälligt så egenföretagare kan få tillbaka preliminärskatt som man betalat under 2019. Reglerna ändras så att skatten för 2019 får sättas av till en periodiseringsfond med ett maxtak på 1 miljon kronor. Detta gäller enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag.

Utöver det ska egenföretagare kunna få anstånd med skatteinbetalning. Det är en vidaregång från regeringens tidigare åtgärder och nu omfattas moms som redovisas årsvis från 27 december 2019 till 17 januari 2021. 

Regeln som säger att företag endast får läggas vilande en gång under fem år undantas för företag som läggs vilande under 2020. 

”Nytt svenskt rekord i skattelättnader”

Både Moderaterna och från näringslivet har man krävt mer, men enligt Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström kommer insatsen göra stor skillnad.

– Det här räcker mycket långt och är av en historisk omfattning. Vi slår nytt svenskt rekord i skattelättnader på kort tid, säger han.

Små företag ska även ges möjlighet att skjuta på momsinbetalningar för att ytterligare förbättra likviditeten hos de företag som nu ser hur intäkterna helt uteblir. 

En statlig företagsakut inrättas också, med upp till 100 miljarder samt en tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher. Det handlar inte minst och restauranger och hotell.

– Vi vet att många företag har höga hyreskostnader och därför lägger vi nu 5 miljarder så att hyresvärdar ska kunna vara generösa till företag som inte kan betala sina hyror, säger Per Bolund (MP), biträdande finansminister. 

”Vi kommer inte kunna rädda alla företag”

Totalt uppgår de tre krispaket som regeringen nu lagt fram på kort tid till 600 miljarder kronor, motsvarande 12 procent av BNP. Men trots det kommer arbetslösheten nu stiga snabbt.

– Jag tycker det är viktigt att säga att vi inte kommer kunna rädda alla företag och alla jobb, men det krispaket vi kommit med gör att många fler företag kommer att överelva och många människor som annars hade blivit arbetslösa kommer kunna ha kvar sina jobb, säger Magdalena Andersson.  

Regeringen säger också att man måste ta höjd för kommande stimulanspaket för att ”kickstarta” ekonomin när pandemin väl är över. 

– När det här är över vill vi kunna se till att hjulen kan börja snurra igen och då vill vi så klart ha kvar pengar så att vi kan komma med ett paket att starta i gång ekonomin igen, säger Magdalena Andersson. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin