Regeringen öppnar för att gå in med fem miljarder i SAS för att rädda det krisdrabbade flygbolaget, som drabbats hårt av coronapandemin. Det meddelas på en pressträff under måndagsmorgonen.
– Vi ska vara en ansvarsfull ägare, säger näringsminister Ibrahim Baylan.
Regeringen föreslår också att statliga Swedavia, som äger flertalet av landets flygplatser – däribland Arlanda, ska få drygt 3,1 miljarder kronor.
Hård strid i regeringen om Arlanda
Men på morgonen meddelade samtidigt Swedavia i ett pressmeddelande att utbyggnaden av Arlanda ”pausas”, och man hänvisar till minskad flygtrafik och den osäkra marknaden.
Men bakom beskedet ligger hårda förhandlingar mellan de två regeringspartierna, där Miljöpartiet ställt upp som krav att den planerade utbygganden av Arlanda skulle stoppas för att man skulle gå med på att rädda SAS och Swedavia. Det uppger partiet för Expressen.
– Ja, det var ett krav, säger Lorentz Tovatt.
– Det här innebär att Arlanda inte kommer byggas ut. Det blir ingen ny rullbana och det blir inte heller någon ökad kapacitet. Färdplanen för Arlanda läggs nu i en papperslåda och vi kommer inte gå vidare med den.
Han beskriver beskedet som oerhört viktigt för Miljöpartiet, som länge slagits mot utbyggnaden av flygplatsen.
– Jag är väldigt nöjd att vi nu säger nej till utbygganden. När vi ska återstarta samhället efter corona måste vi återstarta det på ett annat sätt. Det innebär att vi behöver flyga mindre. Vi kan inte gå tillbaka till de nivåer som var innan, säger Tovatt.
Öppet bråk mellan S och MP
Men åsikterna går isär mellan januaripartierna om vad man kommit överens om. Att Miljöpartiet skulle ha förhandlat fram ett stopp för utbyggnaden av Arlanda ifrågasätts bestämt av både regeringen och dess samarbetspartier C och L.
– Det finns inget sådant beslut, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).
– Det råder ett väldigt osäkert läge som gör att Swedavia nu ser över alla sina investeringar och under rådande läge, det tror jag alla begriper, finns det inget behov att gå vidare med planerna. Men därutöver finns inget beslut, fortsätter han.
Vad säger du att MP påstår detta?
– Jag har ingen anledning att spekulera i det.
Men enligt Miljöpartiet stämmer inte det Baylan säger och hänvisar till en skriftlig överenskommelse mellan de två regertingspartierna S och MP i Arlanda-frågan.
– Regeringen har kommit överens om att det inte finns behov av ökad kapacitet på Arlanda, säger Lorentz Tovatt.
Men även Centerpartiet och Liberalerna anklagar MP för att fara med osanning.
– De ljuger, säger en källa med insyn.
I en skriftlig kommentar säger Centerpartiets talesperson Helena Lindahl:
”Det finns ingen överenskommelse mellan januaripartierna om detta.”
Arman Teimouri, näringspolitisk talesperson för Liberalerna, går längre och anklagar Per Bolund, som var först med att presentera nyheten om den stoppade utbyggnaden, för ministerstyre.
”Per Bolunds uttalande är inte acceptabelt, snudd på ministerstyre. Staten äger Swedavia, men statsrådet måste påminnas om att han som minister inte är vd. Arlandas framtida utveckling kan inte stoppas av en kris som pågår här och nu. Om Bolund menar allvar är Liberalerna beredda att agera i riksdagen för att säkerställa utbyggnaden av flygplatsen”, skriver han i en kommentar.
Moderaterna: ”Man har kohandlat”
För Socialdemokraterna, som varit starkt pådrivande för en utbyggnad av Arlanda med ytterligare en start- och landningsbana är frågan känslig. Till näringslivet och inte minst Wallenbergsfären har man varit glasklar, Arlanda ska byggas ut, har det hetat.
Från Moderaterna kommer hård kritik på måndagen.
– Det här är mycket olyckligt. Att staten stöttar SAS är otroligt viktigt men det är lika viktigt att Arlanda kan byggas ut. Här har man uppenbarligen kohandlat och Miljöpartiet sätter nu käppar i hjulet för en väldigt viktig framtidsinvestering, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Swedavia avböjer att svara på Expressens frågor utan hänvisar till det pressmeddelande man skickat ut.