Enligt honom är reformen bra för landsbygden, klimatet och för att alla ska ha råd att ta sig till jobbet.
Det nya ”reseavdraget” är egentligen en skattereduktion som baseras helt på avståndet mellan bostad och arbetsplats. Inte på kostnaderna för resan.
– Till skillnad från dagens reseavdrag ger det nya lika stora avdrag oavsett den resandes inkomst till skillnad från dagens system som kan ge mer för höginkomsttagare, vilket inte är rimligt, säger Damberg.
Oavsett färdmedel
Det nya reseavdraget gäller oavsett om man tar bil, kollektivtrafik, cykel eller annat färdmedel till jobbet. Därför gynnas de som använder billiga transporter, till exempel samåker.
Avståndet mellan bostad och arbetsplats måste dock minst vara 3 mil enkel resa i storstadskommuner och 1,5 mil i övriga landet.
Förslaget finns i en lagrådsremiss som regeringen beslutade om på torsdagen. Den utgår från en skattereduktion på fem kronor milen och att man får reduktionen för resor upp till åtta mil enkel resa.
Regeringen kommer dock att senare i år att lägga fram ett förslag om att höja skattereduktionen till åtta kronor milen och avståndsgränsen till 12 mil. Det innebär att det nya reseavdraget beräknas bli 4,1 miljarder kronor dyrare för staten än dagens system.
Kritik från bilister
Det nya reseavdraget innebär en överflyttning av pengar från bilister till kollektivtrafiken, och för de allra flesta som måste ta bilen till jobbet blir det sämre, enligt konsumentorganisationen M, tidigare Motormännen.
Tony Gustafsson, utredare på M, konstaterar att det nya förslaget om reseavdrag missgynnar alla som behöver ta bilen till jobbet, och särskilt illa blir det för dem som bor där det inte finns kollektivtrafik.
– Det innebär försämringar för de allra flesta bilister. Det är en överflyttning av resurser från bilister till kollektivtrafiken.
– De allra flesta som tar bilen till jobbet gör det för att det inte finns kollektivtrafik, förklarar han.
Nu kommer det nya avdraget att göra det väldigt mycket dyrare för dem, samtidigt som bränslepriserna når toppnivåer.
Hårdast slår det här på landsbygden.
– Nu kommer färre att få avdrag för sitt bilåkande, samtidigt som bilen är en nödvändighet för många, enligt Tony Gustafsson.
– M vill att fler ska kunna få reseavdrag för bilresor, och att ersättningsnivåerna ska höjas ytterligare, förklarar han.
På frågan hur M ser på klimatfrågan och koldioxidutsläppen från bilismen säger han:
– Vi ser att det finns kraftfulla incitament för att minska bilåkandet, säger han och pekar på både det höga bränslepriset och på reduktionsplikten, då förnybart bränsle blandas in i det som finns i bensin- och dieselpumparna.
– Det har redan gett tydliga effekter, säger Tony Gustafsson.
TRE EXEMPEL – SÅ FUNGERAR NYA RESEAVDRAGET
1. Den pendlande snickaren
Hur: Kör från Tingsryd till Växjö.
Dagens system: 7 600 kronor.
Nya systemet: 10 000 kronor.
2. Den pendlande undersköterskan
Hur: Tar tåget mellan Härnösand och Sundsvall.
Dagens system: 0 kronor.
Nya systemet: 11 800 kronor.
3. Bilpendlaren i Norrland
Hur: Kör mellan Arjeplog och Arvidsjaur.
Dagens system: 17 600 kronor.
Nya systemet: 23 500 kronor.
Källa: Regeringen
Fler får avdrag
Regeringen räknar med att 260 000 fler personer kommer att ta del av det nya reseavdraget jämfört med i dag. Den nya reduktionen motsvarar 25 kronor milen till skillnad från dagens 18:50 kronor per mil.
Förslagen är tänkta att träda i kraft 1 januari 2023.
Dagens system innebär att man får göra skatteavdrag på sina inkomster för de utgifter för resan som överstiger 11 000 kronor per år. Avståndet mellan arbetsplats och bostad måste vara minst fem kilometer.
Kör man bil måste tidsvinsten jämfört med kollektivtrafik vara minst två timmar. Avdragsbeloppet är 18,50 kronor per mil.
Finansministern hoppas på att det finns en majoritet i riksdagen för förslaget, som han tror att de allra flesta vinner på.