Miljardärens hemliga liv – kör en 13 år gammal bil

Ane Maersk Mc-Kinney Uggla.
Majestic Maersk – världens största containfartyg – i Köpenhamn.
Foto: RICARDO RAMIREZ / DEMOTIX / RICARDO RAMIREZ / DEMOTIX DEMOTIX
Sonen Robert Uggla.
Foto: MÆRSK POLFOTO
Med maken, adelsmannen Johan Pedersson Uggla.
Foto: BRIAN RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Hon är redardrottningen och adelsdamen som år efter år toppar listan över kvinnorna med högst inkomst.

Men trots en uppväxt i överflöd och nära vänskap med danska kungahuset skyltar inte Ane Maersk Mc-Kinney Uggla, 70, med sin rikedom – hon kör en 13 år gammal bil och undviker offentligheten för ett liv i det fördolda.

– Hon ser sig som familjeöverhuvud och det innebär att inte vara synlig, säger Jens Chr. Hansen på Berlingske tidning, en av få reportrar som har intervjuat henne.

Det anonyma bruna stenhuset ligger ett stenkast från Strandvägen och tillhör en av de mest exklusiva adresserna i centrala Stockholm.

Där bor sedan många år Ane Maersk Mc-Kinney Uggla, ingift i den svenska adelssläkten Uggla och en av landets mest förmögna personer. Under 2017 tjänade hon 84 miljoner kronor, och när deklarationsuppgifterna blev offentliga i slutet av förra året stod det återigen klart att Ane Maersk Mc-Kinney Uggla var den kvinna med absolut högst inkomst i landet.

Som dotter till avlidne danska redaren Arnold Maersk Mc-Kinney Møller basar hon i dag över familjeimperiet Maersk Møller som är världsledande inom fraktfartyg. Men samtidigt som hon tillhör den absoluta makteliten inom näringslivet skyr redardrottningen offentligheten och lever ett liv i det fördolda.


Ane Maersk Mc-Kinney Uggla

Född 3 juli 1948 i Hellerup norr om Köpenhamn.

Den yngsta av tre döttrar till Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller och Emma Mærsk Mc-Kinney Møller.

Gift med svenske adelsmannen Peder Uggla. Tillsammans har de två söner, Johan Pedersson Uggla och Robert Mærsk Uggla.

Bor i en lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Ordförande i A P Møller og Hustru Chastine Mærsk Møllers Fond til almene Formaal, även kallad Almenfonden.

Har en förmögenhet på 39 miljarder kronor.

Är riddare av Dannebrogorden. 


– Jag skulle beskriva henne som en mycket privat person. Hon vill mycket sällan gå ut och kommentera samhällsfrågor på det sättet som hennes far och farfar gjorde, jag tror inte att hon gillar att vara en offentlig person, säger Jens Chr. Hansen.


”Jag blev förälskad och flyttade till Stockholm”

Han arbetar som näringslivsreporter på danska Berlingske Tidning och träffade 2013 Ane Maersk Mc-Kinney Uggla för en lång intervju på hennes kontor i Köpenhamn, en av få intervjuer hon någonsin ställt upp på.

– När man möter henne så är hon ett väldigt blitt väsen, säger Jens Chr. Hansen.

Ane Maersk Mc-Kinney Uggla har levt ett privilegierat liv. Hon föddes på en privatklinik i välbeställda orten Hellerup norr om Köpenhamn och växte enligt Ekstrabladet upp i ett hem med tjänstefolk och egen kökspersonal. Skolgången skedde på N. Zahles Skole där en av de andra eleverna var drottning Margrethe, därefter följde studier på Handelshögskolan i Köpenhamn.


Redardöttrarna Kirsten, Leise och Ane.
Foto: ANTHON UNGER / EKSTRABLADET

Men det var långt ifrån självklart att hon skulle börja arbeta i familjekoncernen.

– Det var inte något som var givet. Jag tog en trespråksexamen i Danmark, blev förälskad i en svensk och flyttade till Stockholm. Och sen blev jag rastlös. Därför tog jag en universitetsexamen i humaniora i Stockholm. Jag är humanist i själen, det betyder väldigt mycket för mig även i dag, säger Ane Maersk Mc-Kinney Uggla i intervjun med Berlingske tidning.


”Min far var snabb att ge mig ansvar”

23 år gammal gifte hon sig med svenske amfibieofficeren Peder Uggla i Holmens Kirke i Köpenhamn, samma kyrka som drottning Margrethe gifte sig i. Fem år senare fick paret sitt första barn, sonen Johan, följt av sonen Robert i mars 1978. För Ane Maersk Mc-Kinney Ugglas del innebar det flera år som hemmafru.

– Jag hade en man som var officer och därför ofta var borta från hemmet. Det var jag som tog huvudansvaret på hemmaplan och det tyckte jag faktiskt var bra, säger hon till Berlingske tidning.


Maerskimperiet

Peter Mærsk Møller och hans son Arnold Peter Møller grundade 1904 Dampskibsselskabet Svendborg, åtta år senare grundades även Dampskibsselskabet af 1912 och de två företagen blev basen för det som sedan bytte namn till A.P. Møller-Mærsk A/S.

De två redarföretagen utvecklades snabbt och redan 1919 öppnade de sitt första kontor utomlands, i New York. 

När Arnold Peter Møller dog 1965 tog hans son Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller över koncernen och han fortsatte att expandera i snabb takt. Utöver fraktfartyg utvidgade han verksamheten till oljeutvinning, handel, industri och luftfart.

Maersk är i dag Danmarks största företagskoncern och är ett världsledande transport- och logistikbolag med särskilt fokus på containertransporter. Koncernen har en omsättning på omkring 350 miljarder svenska kronor och 88 000 anställda över hela världen.


I början av 1980-talet ändrades det.

När pappa Arnold Maersk Mc-Kinney Møller fick företagsproblem som rörde Sverige vilka krävde både hjälp med översättning och advokatråd tog Ane Maersk Mc-Kinney Uggla ansvar för att lösa situationen. Initiativet blev en ögonöppnare för hennes pappa.

– Jag kan inte säga konkret vad det handlade om, men det var i samband med det som han upptäckte att kvinnor också kan. Då upplevde jag en omställning i hans tankebana, säger Ane Maersk Mc-Kinney Uggla till Berlingske tidning.


Ane Uggla tog över den danska rederijätten Maersk år 2012. Här i Sydkorea 2013. På bilden även bland annat båda sönerna Robert (näst längst till vänster) och Johan (till höger).
Foto: MAERSK

Och fortsätter:

– Jag har alltid haft en mycket nära kontakt med min far. Jag seglade tillsammans med honom som barn och har haft kvar kärleken till sjön sen dess. Jag lärde mig tidigt om verksamheten. Vid ett tillfälle frågade han om jag hade lust att ta plats i fondens styrelse. Jag tvekade lite, tänkte om och började sedan åka till Köpenhamn och arbeta för fonden. Min far var snabb med att ge mig ansvar. Varje gång jag tvivlade på uppdraget sa han ”Det kan du lära dig.”. Och så är det ju, man kan i regel mer än man omedelbart själv tror.


”Hon framträder aldrig i medier”

När familjepatriarken Arnold Maersk Mc-Kinney Møller avled i april 2012, 98 år gammal, var det inte bara familjen som sörjde utan hela Danmark.

Redarsläkten jämställs ofta med den danska kungafamiljen och när den framstående finansmannen begravdes samlades tusentals danskar utanför kyrkan för att ta ett sista farväl.

Samtidigt innebar dödsfallet att Ane Maersk Mc-Kinney Uggla blev nytt familjeöverhuvud och hon tog över ordförandeskapet i Maersks mäktiga ägarstiftelse Almenfonden. Men hon har hittills inte blivit en lika älskad person hos gemene man, mycket på grund av oviljan att synas.


Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla. ”Hon har aldrig visat sin rikedom”, säger Jens Chr. Hansen.

– Hon är självklart känd, men mer på grund av sin far och farfar och kopplingen till kungahuset. Hon är överhuvudtaget inte känd för att vara på den röda mattan och hon framträder aldrig i medierna eller bildmedier. Jag tror att danskarna känner henne väldigt dåligt, hon blir alltid presenterad som dottern till Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller så hon har inte en hög profil, säger Jens Chr. Hansen.

Drottning Margarethe och prins Henrik med de tre döttrarna Kirsten Maersk Mc-Kinney Olufsen, Ane Maersk Mc-Kinney Uggla och Leise Maersk Mc-Kinney Møller vid begravningen för deras pappa, Arnold Maersk Mc-Kinney, 2012.

Trots sin rikedom skyltar redardrottningen sällan med förmögenheten, som i december 2018 uppgick till 39 miljarder kronor enligt Veckans Affärer.

Hon kör en 13 år gammal Audi, lägger enligt danska medier inte tid och pengar på att besöka exklusiva hårsalonger och när sönerna växte upp var det enligt Svenska Dagbladet ovanligt att se dem i dyra märkeskläder.

– Hon har aldrig visat sin rikedom, säger Jens Chr. Hansen.


Sonens position stärks i imperiet

Han tror inte att Ane Maersk Mc-Kinney Uggla är helt bekväm i sin roll som högsta chef över redarkoncernens sammanlagt 88 000 anställda över hela världen, delvis på grund av att hon inte har någon praktisk arbetserfarenhet från imperiets olika bolag.

– Jag tror inte att hon tog den här rollen av lust utan av pliktkänsla. Hon har bara suttit i styrelserna så jag tror att hon känner en stor osäkerhet över sin roll. Men hon har några få personer som hon omger sig av när det handlar om firman och som hon litar helt och hållet på, säger Jens Chr. Hansen.

Tillsammans med sonen Robert Uggla och dennes hustru Paola Konopik.
Foto: BRIAN RASMUSSEN / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt får sonen Robert Mærsk Uggla en allt mäktigare position inom koncernen. Han är i dag vd för A P Møller Holding och styr därmed i praktiken över hela familjeimperiet.

– Han börjar få en plats som den troliga avlösaren. Han blir troligen det nya familjeöverhuvudet inom tre fyra år, säger Jens Chr. Hansen.

Expressen har sökt Ane Maersk Mc-Kinney Uggla för en kommentar.

Danska kronprinsessan Mary döper världens största lastfartyg, Majestic Maersk, vid en ceremoni i Köpenhamn 2013.
Foto: RICARDO RAMIREZ / DEMOTIX / RICARDO RAMIREZ / DEMOTIX DEMOTIX