Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapport: Priserna har inte ökat mer än motiverat

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Maten har inte ökat mer än motiverat, konstaterat KI.
Foto: Fredrik Sandberg /TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konsumentpriserna har rusat – men det går inte att säga att företagen har passat på att höja mer än befogat.

Konjunkturinstitutet (KI) har kollat hur svenska företags prishöjningar hänger ihop med kostnadsökningarna.

Konjunkturinstitutets undersökning bygger på en modell där kostnadsökningar inom olika områden stäms av mot hur priserna utvecklats.

– Den kraftiga uppgången av energi- och råvarupriser står för en väldigt stor del av prishöjningarna, säger Kristian Nilsson, som presenterar undersökningen på Konjunkturinstitutets pressträff.

Det går inte att säga att företagen har höjt sina priser för mycket, är budskapet. Slutsatsen i rapporten är att det ”inte finns några tydliga indikationer på på att konsumentpriserna (KPI) har stiget mer än vad som kan motiveras av ökade produktionskostnader”.

– Ökade produktionskostnader från andra kvartalet 2021 till andra kvartalet 2022 motsvarar uppgången i konsumentpriserna, säger han.

Fakta: Inga oskäliga prishöjningar

KI fick i uppdrag av den förra regeringen att analysera hur priserna har ökat i förhållande till de faktiska kostnaderna under 2022 då inflationen rusat inte bara i Sverige utan globalt och för svenskt del legat högt över


Riksbankens inflationsmål på 2 procent. När samtidigt lönekostnaderna ökat måttligt har det väckt frågetecken kring omotiverade höjningar.


Slutsatsen är dock att det ”inte finns några tydliga indikationer på på att konsumentpriserna (KPI) har stiget mer än vad som kan motiveras av ökade produktionskostnader”, skriver man i studien.

Källa: Konjunkturinstitutet

Svaga kronan påverkar

Modellen som beskrivs är visserligen ganska grov, och det finns flera osäkerhetsfaktorer. Det går inte att säga något om hur enskilda företag gjort, enligt KI.

Visst, företagen har höga vinstandelar, men det kan bero på andra saker. Som den svaga kronan för exportföretag, till exempel.

– Delar av industrin har gynnats av hög internationell efterfrågan och en svag krona, säger Kristian Nilsson.


TV: Varorna du bör bunkra inför julen 

Priserna på flera julklassiker riskerar att höjas. Klipp från 17 oktober.