Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spotify-grundarens svåra tid – gömde sig i en stuga i skogen

Daniel Ek.
Foto: Spencer Platt

Amerikanska affärstidningen Forbes har utropat honom till musikindustrins mäktigaste person.

Han är på sms-basis med U2-sångaren Bono och "Zuck" med Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

Men nu är det 2006, han är 23 år, har sålt sin röda dröm-Ferrari och gjort sig av med våningen i stan.

Daniel Ek sitter i en stuga i skogen, djupt deprimerad och famlar efter en mening med livet.

(Artikeln tidigare publicerad i januari 2016)

Eftermiddagen har blivit sen och mörk men ingen ser ut att vara på väg hem.

Från ljusgården i mitten med utsikt över de enorma våningsplanen ter det sig lite som en myrstack i tvärsnitt. Unga människor som kryllar, några med lurar på vid sina datorer, många med skägg, ett gäng spelar biljard.

Konferensrummen som är döpta efter hits som "Pretty vacant", "Pokerface" och "Teen spirit", råder det huggsexa om.

- Har du verkligen bokat?

- Var kan vi sitta?

- Kan du ta ett annat rum? 

När Spotify flyttade till nya lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm 2012 huserade musikjätten på tre etage, i takt med expansionen har andra företag i huset köpts ut och i dag består högkvarteret av fem våningar.

Den fotbollsplan som det har snackats om, syns inte till.

Men att alla pratar engelska stämmer.

Vi har fått en träff med Jonathan Forster, managing director Spotify Norden, och den första som började att jobba på affärssidan.

Jonathan Forster.
Foto: Jens L'Estrade

Forster var med redan i begynnelsen när ett halvdussin unga män från KTH skruvade Ikea-möbler i en lägenhet på Riddargatan ett par kvarter härifrån.

Det känns betydligt längre bort där vi står på toppen, i lunchutrymmet med utsikt över halva stan, framför en scen där artister som Little Jinder, Timbuktu, Markus Krunegård och Mando Diao har bjudits in för att spela på företagets afterworks - och där Spotifys grundare Daniel Ek, 31, brukar hålla hov.

– En gång i månaden, oftast på fredagar, samlar Daniel de anställda här eller på kontoret i New York, och talar. Han sitter på scenen och har fråga-svar-stund. Han uppdaterar läget, vad som är på gång och hur planerna framöver ser ut. Mötet livestreamas till alla kontor runt om i världen, berättar Jonathan Forster.

– Daniel är väldigt mycket för öppenhet. Och det som är coolt är att det aldrig läcker ut.

"Musik var verkligen Daniels grej, hade han inte musik på schemat så kom han till musiksalen ändå, eller om han hade håltimma."

Historien om det lilla uppkäftiga svenska IT-företaget som lade världen för sina fötter, är som en Hollywood-film i sig, med en huvudperson som upplevt såväl extrem framgång som rejäla dikeskörningar.

Prologen till Spotify skrivs och utspelar sig i Stockholmsförorten Rågsved.

Daniel Ek växer upp med en pappa som försvinner tidigt ur bilden, med mamma Elisabet, plastpappa Hasse och lillebror Felix, under förhållanden som han i sitt sommarprat förrförra året beskrev som "En normal Svensson. Vi hade inte mycket pengar."

Musik däremot finns med från början.

Mormor var operasångerska, morfar jazzpianist och på väggen hemma i Rågsved hängde en klassisk spansk, nylonsträngad gitarr.

Daniel Ek är fyra-fem år när han lär sig att spela "Lilla snigel".

På högstadiet får han möjlighet att förena sina två största intressen: Musik och teknik. Han installerar internet på fritidsgården "Oasen" där Joakim Thåström och hans Ebba Grön härjade som bäst, han bygger hemsidor åt sina kompisar och bildar egna band med sneglingar åt britpopen.

När Daniel Ek sommarpratade i P1 passade han också på att tacka en person alldeles särskilt: "Musikmajjen Tony, högstadiets eldsjäl".

– Jag blev så stolt när han nämnde mig i programmet, det är sådant som värmer när man har jobbat i 40 år, säger Tony Kinberg när Expressen når honom.

– Musik var verkligen Daniels grej, hade han inte musik på schemat så kom han till musiksalen ändå, eller om han hade håltimma. Han sjunger jättebra och spelar bra gitarr, säger Tony Kinberg som fortfarande är musiklärare, och berättar att Spotify-grundaren flera gånger hade huvudrollen i skolans musikaler baserade på klassiska långfilmer.

– Han spelade både i "Hjälten från gröna ön" och Roman Polanskis "Vampyrens natt".

– Rågsved är som det är, det var mycket "strulputtar". Jag skulle inte säga att Daniel låg risigt till men musiken blev för honom ett sätt att se fram emot skolan.

Musiken, och intresset för datorer.

Daniel Ek, här i nionde klass.

– Han höll på med programmering redan då och var ljusår före alla andra i plugget, säger Tony Kinberg som med eufori följer sin gamla elevs framgångar.

– Helt otroligt vilken grej det har blivit, man fattar inte att det är sant när man hör beloppen som Spotify är goda för. I början när det skrevs om Spotify förstod jag inte vad det var, men jag hade kontakt med Daniel och fick faktiskt första årsabonnemanget av honom gratis.

Faktum är att Rågsvedsonen var god för miljoner redan innan Spotify.

23 år gammal har Daniel Ek nått sina mål, han är ekonomiskt oberoende, har en röd Ferrari Modena utanför huset och vip-kort till de hetaste klubbarna kring Stureplan.

Efter tre år på IT-gymnasiet i Sundbyberg och högsta betyg i elva ämnen, däribland engelska, religion och datakommunikation, söker Daniel Ek ingenjörs-utbildningen på Sveriges Kungliga Tekniska Högskola, KTH, men hoppar av efter åtta veckor när han inser att hela första året är fokuserat på teoretisk matematik.

Dessutom har hans sinne för affärer börjat att sparka i spiltan.

Han får jobb på TradeDoubler, Europas då största företag för annonsering på nätet och blir snabbt framgångsrik, pengarna rullar in och dörren till det liv han alltid har suktat efter, står på vid gavel.

23 år gammal har Daniel Ek nått sina mål, han är ekonomiskt oberoende, har en röd Ferrari Modena utanför huset och vip-kort till de hetaste klubbarna kring Stureplan. Kvinnor att dela buteljerna dyr champagne med finns det också gott om, men inte de kvinnor han egentligen är intresserad av.

– Jag insåg att tjejerna jag var med inte var särskilt trevliga, att de bara utnyttjade mig, och att mina vänner inte var riktiga vänner, berättade Daniel Ek i en nyligen publicerad intervju med The New Yorker.

– Det var människor som var där för att det var goda tider, om det någonsin vände skulle de lämna mig på stört.

– Jag hade alltid velat "tillhöra" och tänkt att det skulle lösa sig när jag fick pengar, i stället hade jag ingen aning om hur jag ville leva mitt liv.

Han går in i en depression, gör sig av med trerumslägenheten i city, säljer drömbilen och flyttar ut i en stuga på 29 kvadratmeter ett par mil utanför Stockholm.

Här är stugan som Daniel Ek flyttade in i när han hade depression.
Foto: Emmalisa Pauly

Huset som Daniel Ek fortfarande står som ägare till, är omgivet av höga tallar, för dagen tyngda av regn, och ett fåtal oansenliga hus.

Namnskyltarna på den radda brevlådor som står utmed grusvägen visar att hans mamma bor kvar i området.

Vi frågar en granne om han vet att det var där i det lilla röda torpet som fröet till världens största strömmade musiktjänst såddes, men får ett gruff till svar.

Vi frågar en annan, och får en dörr i ansiktet.

– Ni får vara varifrån som helst, jag är sjuk, dundrar en två meter lång bikersnubbe med gummisnodd om skägget.

När Daniel Ek har ägnat en kall vinter åt att plinka på sin gitarr och meditera över meningen med livet, kommer han i kontakt med Martin Lorentzon. Lorentzon har överlevt IT-kraschen och är rik som ett troll sedan han kammat hem 70 miljoner dollar på börsnoteringen av just bolaget TradeDoubler.

Tillsammans börjar de två IT-nördarna med en gemensam fäbless för gangsterfilmer, att fila på en hisnande affärsmodell: En annonsbaserad gratistjänst som låter användarna lyssna till all världens musik.

"Alla sa att han jobbade med något som kunde blir stort, men han vägrade att säga vad det var."

Vi är tillbaka på huvudkontoret i Jarlahuset och Jonathan Forster.

Den brittiske businessmannen är nummer sex på Spotify och hade mött sin blivande fru som var svenska och nyligen flyttat till Sverige när han träffade en ung, hemlig entreprenör i start up-kretsar.

– Jag började höra mig för vilka kompisars kompisar jag kunde bli presenterad för och som jobbade med IT. En dag tog några nära vänner med Daniel Ek på en middag på restaurang Godot på Östermalm. Vi drack några öl och pratade fotboll. Han var ganska tyst, han är en ganska tyst kille. Alla sa att han jobbade med något som kunde blir stort, men han vägrade att säga vad det var.

Så var det de tre första gångerna de träffades, ler Spotifychefen, men så en kväll.

– När jag kom hem från min smekmånad hade Stardoll ett stort party. Det var bord fulla med öl och jag vet inte om det var för att han kände sig redo eller för att ha hade druckit några öl, men då berättade han för mig om sin idé med Spotify.

– Jag tyckte att det lät AWESOME!

I november 2006 travar Jonathan Forster in på det spartanska lilla kontoret på Riddargatan på Östermalm i Stockholm och finner förutom Daniel Ek, sex unga män, handplockade ur eliten bland unga teknologer från KTH, i färd med att förändra musikvärlden.

– De höll fortfarande på att bygga upp produkten men jag ville avsluta mitt andra jobb ordentligt, så jag jobbade på dagarna och hängde med dem på kvällarna. Jag var imponerad över hur unga och löjligt begåvade de var och ville jättegärna vara med. Vi förstod alla att det skulle bli stort.

– Daniel klappade på "Snabbare, snabbare!" Han ville att allt skulle gå fortare, minns Spotifys MD.

Några dagar senare skickar Forster första mejlet till ett skivbolag.

Resten är så att säga svensk IT-historia.

"I England går man till puben, här hänger man kvar och spelar Fifa."

I dag jobbar 1 500 personer runt om i världen för Spotify och i samband med ett event i Helsingfors tidigare i vinter hintade styrelseordföranden och medgrundaren Martin Lorenzon om att man planerar att utöka hären till 2 000 under de kommande åren.

– När vi släppte Spotify fanns inte ens iPhone i Sverige... vi satt i ett litet rum lika stort som det här. Nu är vi tvungna att flytta runt team eftersom vi har vuxit så mycket, säger Jonathan Forster och tar plats i soffan i kontorets uppehållsrum, eller "Play and chill area".

Ryktet låter gälla att Daniel Ek ska ha fått stordäng av Justin Bieber med 20-0 i en bordtennismatch under ett av tonårsfavoritens Sverige-besök.

Något som fortfarande lär gräma den tävlingsinriktade Spotify-grundaren, även om det är fotbollspelet Fifa som är favoriten.

– Jag tror att han precis har åkt ner från tronen men Daniel Ek har varit företagets mästare på Fifa. Han är galet bra, han älskar fotboll (håller på AIK i Sverige och Arsenal i Premier League). En gång när vi satt och spelade ringde telefonen mitt i ett spel och han svarade "Jag är mitt i ett tv-spel, kan jag ringa tillbaka?" Jag frågade vem det var och han svarade "Killen som ska köpa Warner music".

– Det var roligt, säger Jonathan Forster och fortsätter:

– Att ha en bra arbetsmiljö handlar inte om att flasha utan om att vi vill att våra anställda ska hänga här. Folk stannar på kvällarna och det är vi glada för. Vi är rätt relaxade med vilken tid de kommer in och det är lugnare här klockan nio på morgonen kan jag säga. Men är du här sju eller åtta i kväll, kommer det att se ut ungefär som nu.

Ännu senare, klockan tio-elva en fredag?

– Det skulle inte förvåna mig om de är kvar då också. Vi har många som har flyttat hit från andra länder, relativt unga människor och de ville inte sitta själva hemma. I England går man till puben, här hänger man kvar och spelar Fifa, säger Forster och berättar att företaget ordnar massa olika evenemang, som vinprovning, yoga, knivslipning och squash.

Jag undrar om det är mycket party, för det har man ju också hört, och han skrattar.

– Vi har alltid varit bra på att festa, det är vi fortfarande. Men i början var det primitivt, vi öppnade dörrarna, fyllde borden med öl och partade tills polisen kom.

Det hände mer än en gång, medger han, och skakar på huvudet åt minnena.

– Vi skulle snart lansera och hade vår server med all musik i en garderob som inte var låst. Det var egentligen otroligt risky. Tänk om någon hade gått in och stulit den... Vi hade backup men det hade kostat oss många månaders jobb.

Daniel Ek, som under några år hade sin hemmabas i London är tillbaka i Stockholm och bor fem promenadminuter från huvudkontoret tillsammans med sin sambo och ettåriga dotter.

Han prickade bullseye även med kärleken så småningom, i tre år äldre Sofia Levander, för somliga möjligen bekant från tv.

IT-magnatens sambo var för tio år sedan med i en dokusåpa i TV3 som gick ut på att försöka göra en svensk version av "Sex and the city".

Serien hette "Svenska flickor" och Sofia Levander jämfördes med originalets Samantha och beskrevs av kanalen som "Partyprinsessa med silikonbröst, usla one-night-stands och dåligt självförtroende".

Paret har inte precis drällt runt på röda mattor men vid vårens flådiga Oscarsgala sågs de sida vid sida och när Sofia Levander i december fyllde år skrev Daniel Ek på sin öppna Facebook-sida: "Happy birthday to my Sofia! You are the apple of my eye. Love always".

Det är lite den bilden man får av Mr Spotify när man pratar runt med folk.

"För att vara 30 år, extremt framgångsrik och grundare av ett av världens coolaste företag, har han väldigt mycket fötterna på jorden. Det är snyggt."

Daniel Ek må samsas med president Barack Obama på Time Magazines prestigefulla lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen, han må vara på sms-basis med Bono i U2 och ha en bild i mobiltelefonen där han åker med Neil Young i rockstjärnans vita Lincoln Continental från 1959 (Forbes) - han medger till och med i en intervju med brittiska the Guardian att han gillar det "Jag får lära mig saker av de mest inspirerande personerna i världen, om det nu är Mark Zuckerberg, Jeff Bezoses eller någon berömd hjärnkirurg. Och som grädde på moset får jag hänga med artister som jag har dyrkat sen jag var barn. Det är rätt häftigt".

Men samtidigt verkar den innersta kretsen te sig oerhört betydelsefull för musikjättens högsta tupp.

Flera av hans vänner och hans lillebror är anställda i företaget.

– Jag har aldrig känt att hans kompisar är favoriserade, de Daniel har känt länge har det snarare tuffare, för han vet så väl vad de kan, säger Jonathan Forster.

– Och att det team han satte ihop från början var folk som han kände, var inte konstigt. Förmodligen för att det var de enda han kunde övertyga, haha.

Amerikanske super-entreprenören och Napsters grundare Sean Parker har sagt om Daniel Ek, att han har "ett zen-liknande tålamod och förmåga att inte knäckas av press eller bli frustrerad. Gång på gång försätter han sig i situationer där en normal människa hade kastat in handduken".

Epitet som Jonathan Forster skriver under på.

– Han är väldigt "svensk" på det sättet, blir sällan upprörd. Inte ens när han får stryk i Fifa kastar han konsoler, som de flesta andra här. Jag har sett Daniel riktigt arg två gånger och båda gångerna har det handlat om reklamfolk som har varit extremt oförskämda. Han accepterar inte sånt uppförande.

– Och så blir han alltid frustrerad om saker händer för långsamt.

Enligt kollegans mening har Daniel Ek, succéerna och de feta lönekuverten till trots, inte svävat iväg.

– För att vara 30 år, extremt framgångsrik och grundare av ett av världens coolaste företag, har han väldigt mycket fötterna på jorden. Det är snyggt. Och det är fascinerade hur alla saker som Daniel sa skulle hända, har hänt. Nu känns det som att världen har accepterat streaming, nu ligger det i allas intresse, men vi är i ledningen.

– Vi kom till VM-finalen, nu ska vi spela mot Brasilien.

Spotify har i dag 50 miljoner användare utspridda över 58 länder och Daniel Eks andel i företaget har uppskattats till mellan 12 och 14 procent, vilket skulle göra honom god för omkring 4,5 miljarder kronor.

Dagarna då han inte visste om och hur han skulle få mat på bordet och kunna betala räkningarna, är för länge sedan förbi och själv medgav Ek i tidningen Metro att han inte har speciellt dyra vanor, "Då och då brukar jag i och för sig göra en del roliga fotbollsresor".

På senare år har han engagerat sig alltmer i välgörenhet, i en intervju med Veckans Affärer förra året avslöjade han att han skänkt en miljon kronor och ytterligare två miljoner som han samlat in från från vänner, till organisationen Charity Water, vars mål är att ge rent och säkert vatten till de 800 miljoner människor som i dag är utan.

Efter att ha ritat om den musikaliska världskartan är Daniel Ek övertygad om att det går att förändra världen i stort.

– Titta på Bill Gates. Jag tror folk kommer att komma ihåg honom mer för hans stiftelse än för att han faktiskt startade Microsoft. Han gör en enorm skillnad! På tio år har han utrotat polio, säger han till Veckans Affärer.

Biljardmatchen i uppehållsrummet med Super Mario Bros-tapeterna är avgjord och de unga männen i t-shirt med tryck, laddar för ett nytt spel.

Vid kaffemaskinerna i entrén dukas det fram flaskor med finbubbel.

Det är fredag och kvällen i Spotifys pulserande hjärta har bara börjat.

Tidslinje

1983

Daniel Georg Ek föds och växer upp i förorten Rågsved söder om Stockholm.

1997

Startar som fjortonåring sitt första företag, där han bygger och säljer hemsidor till sina skolkamrater.

1999

Söker jobb hos Google, men får rådet "Kom tillbaka när du har en examen".

2002

Tar studenten från IT-gymnasiet i Sundbyberg med bra betyg.

2006

Daniel Ek grundar i april Spotify tillsammans med Martin Lorentzon, båda är redan framgångsrika IT-miljonärer.

2008

I juli 2008 ser lanseringen ut att fallera. I sitt sommarprat 2012 säger Daniel Ek "Min baby Spotify kommer inte kommer att bli av. Det känns som att jag ska kollapsa. Jag är 25 år gammal och att mitt liv är på väg att ta slut".

2008

Efter en match över tio ronder mot skivbolagen lanserades tjänsten på riktigt, med flera stora skivbolag som delägare.

2009

Spotify släpps till mobilen i form av appar till både Iphone och Android.

2011

Lanseringen i USA är ett faktum och i september står Daniel Ek tillsammans med Mark Zuckerberg på en scen i San Francisco och presenterar ett samarbete med Facebook.

2012

Spotify värderas till 20 miljarder kronor och Daniel Ek utses till en av de 100 mest inflytelserika personerna i världen av Time Magazine.

2013

Daniel Ek blir pappa till en flicka.

2014

Amerikanska superstjärnan Taylor Swift inleder bojkott mot Spotify och företagets vd och grundare svarar i ett öppet brev att Spotify har över 50 miljoner användare och att företagare har betalat ut mer än två miljarder dollar till skivbolag, musikförlag, låtskrivare och artister.

I världen

"Han hälsar inte med ett fast handslag från bakom ett skrivbord; han har inget skrivbord. Han ligger utvräkt på en soffa med sin laptop, som en tonåring som gör läxorna".

The New Yorker, november 2014

"Martin Lorentzon tycker att Ek behöver bättre balans: Mer träning, mindre snabbmat, mer sömn. Det sista målet kommer att bli tufft att nå inom överskådlig framtid".

Forbes, januari 2012

"Han frotterar sig med entreprenörer, rockstjärnor och andra intressanta och mäktiga människor. Nästa möte efter mig är med elektrostjärnan Skrillex".

The Guardian, november 2013

"Åtta år senare har Ek övertygat oss om att han har rätt - då förtjänar han placeringen i toppen".

Wired utser Daniel Ek till Europas viktigaste digitala utvecklare, april 2014