Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ragnar, 81, lockad av annons – förlorade allt

"Zinken började röra på sig och då placerade jag ganska mycket pengar där och det tog hela kapitalet. Det känns inte bra. Jag har glömt och förträngt mycket, det enda jag vet är att alla mina pengar är borta", säger Ragnar Karlsson.
Foto: Privat
"Det här är en mycket svår och komplex produkt. Det gäller att man har stor erfarenhet och förstår riskerna", säger Lars Malmström på Finansinspektionen.
Foto: Finansinspektionen

Ragnar Karlsson, 81, sålde sin bostadsrätt och såg fram emot att försöka få vinsten på en dryg halv miljon kronor att växa.

Han blev övertalad att satsa sina pengar på råvaror – men affärerna gick snabbt i stöpet.

Hela kapitalet försvann, berättar han.

– Jag var fattigpensionär tidigare och nu är jag i samma sits igen.

Ragnar Karlsson är pensionerad färdtjänstchaufför sedan sex år tillbaka.

Tidigare i år bestämde han sig för att sälja sin lägenhet i Norsborg söder om Stockholm, för att i stället bosätta sig i en hyresrätt. Efter att ha betalat av en del skulder hade Ragnar Karlsson 530 000 kronor kvar efter försäljningen.


LÄS MER: Krister, 75, lurades i en internationell jättebluff 


– Jag ville placera pengarna för att få dem att växa snabbt och sätta guldkant på tillvaron de sista åren i mitt liv, berättar han.

Så blev det inte.

Satsade pengar på råvaror – allt försvann

I stället blev 81-åringen av med alla sina pengar. I dag finns inte en enda krona kvar av den dryga halvmiljonen, enligt Ragnar Karlsson.

– Det känns fruktansvärt. Allt försvann på en och en halv månad, säger han.


Det här är FXGM

FXGM är ett varumärke som tillhör Depaho Ltd, ett cypriotiskt investeringsföretag.

Huvudkontoret ligger i Cyperns huvudstad Nicosia men det finns även kontor på Malta.

På sin hemsida skriver FXGM att bolaget erbjuder "onlinehandel inom valutor, råvaror och viktiga aktier via CFD:er på en sofistikerad handelsplattform".

CFD står för "contract for difference", en typ av handel med hög risknivå.

CFD är en typ av kontrakt mellan köparen och säljaren, där säljaren betalar eller tjänar skillnaden mellan det nuvarande värdet på tillgången och värdet på tillgången när kontraktet går ut. 

FXGM säger sig ha plattformar både för nybörjare och professionella handlare – men man säger samtidigt att CFD:er inte är "lämpliga för alla".

Depaho Ltd regleras i Europa genom den cypriotiska handels- och valutakommissionen (CySEC) och finns med i Finansinspektionens företagsregister.

Källa: FXGM.com, Finansinspektionen


Han berättar att det var i somras som han såg en annons på Facebook som lockade med att "öka dina inkomster". Han klickade på länken och hamnade på en sida som heter FXGM.

De sysslar med onlinehandel inom valutor och råvaror.

Ragnar Karlsson blev omgående kontaktad av en person på FXGM, via telefon. Personen talade svenska.

– Han pratade fullständigt omkull mig. Jag är godtrogen och snäll och tror gott om alla människor, det är nog det största felet jag har här i livet och nu fick jag betala för det.

FXGM:s hemsida.

FXGM: "Följ trenden"

Egentligen hade Ragnar Karlsson "bara" tänkt satsa 300 000 kronor. Men efter ha blivit övertygad av företrädaren för FXGM satte han in hela sitt kapital under en period på drygt två veckor i juni.

Till en början gick det bra och Ragnar Karlssons pengar växte. Men plötsligt tvärvände det.

– Jag fick inga råd, "följ trenden" sa de bara. De första 14 dagarna gick det bra men så satsade jag på zink och då gick det åt pipan direkt.

Ragnar Karlsson försökte ta ut sina pengar men det sades att han inte hade tillräckligt hög "marginal" för det, berättar han. Några veckor senare var alla pengar borta.

Hur känns det?

– Ojojoj, det går inte att beskriva. Jag skämdes och kände mig som världens dummaste. Jag trodde jag hade koll på mitt liv och att jag var ganska vaken men det var jag inte.

Finansinspektionen: "Farlig produkt"

Lars Malmström, chef vid Finansinspektionens avdelning för konsumentkontakt, säger att denna typ av investeringar är ett problem i Europa.

– Huvudproblemet är att konsumenterna inte förstår produkterna eller vad de ger sig in på, vad de satsar eller vad konsekvenserna kan bli.

Enligt Lars Malmström är det med CFD:er (se faktaruta ovan) även möjligt att förlora mer än vad man har satsat.

– Det gör den här produkten extra svår och farlig, säger han.


"Det här är en mycket svår och komplex produkt. Det gäller att man har stor erfarenhet och förstår riskerna", säger Lars Malmström på Finansinspektionen.
Foto: Finansinspektionen

FXGM varnar själva för handelsmetoden på sin hemsida. Den innebär "en hög risknivå".

"Därför är CFD:er inte lämpliga för alla investerare eftersom du kan förlora hela det insatta kapitalet", skriver man.

– Jag känner till bolaget. Vi får en hel del klagomål från konsumenter på olika typer av problem som de upplever i olika sammanhang, säger Lars Malmström.

Pensionär vill varna andra

Ragnar Karlsson har varit i kontakt med en advokat och med sin bank, men det verkar svårt att få tillbaka pengarna. Han börjar nu acceptera vad som har hänt.

– Jag känner mig blåst trots att det är jag själv som har gått in i det här.

Därför vill Ragnar Karlsson varna andra.

– Man ska inte ge sig in i något man inte vet någonting om. Jag har fått mig en läxa och vill varna andra från att göra samma dumheter som jag, säger han.


LÄS MER: Staten varnar för trend: Pensionärer blir blåsta i finansbedrägerier 


Enligt Finansinspektionen bör man aldrig satsa på något man inte förstår till fullo.

– Med CFD:er måste man vara beredd att förlora allt man satsar och även mer. Det har gjorts genomgångar som visar att 70-80 procent förlorar sina pengar, säger Lars Malmström.

Den 3 januari införs ett nytt regelverk i Europa, som gör att tillsynsmyndigheter kommer kunna förbjuda eller lägga kraftiga restriktioner på denna typ av produkter.

Expressen har förgäves sökt FXGM.


P.S. från FXGM

Depaho Ltd har begärt att få klargöra följande. Bolaget följer förekommande regler och rekommendationer på området och upprätthåller såväl en kundservice som en procedur för klagomålshantering. Den svenska tillsynsmyndigheten Finansinspektionen har mottagit flera klagomål med avseende på CFD. Något särskilt klagomål mot Depaho Ltd och FXGM har dock inte förekommit hos Finansinspektionen i Sverige.