Rädsla hotar julhandeln

I terrorspåren vill handlarna ha synlig vaktpersonal så att julklappsköparna vågar sig ut i shoppingdistrikten.
Foto: Myung Jung Kim

Efterfrågan på väktare och säkerhetspersonal är extrem.

I terrorspåren vill handlarna ha synlig vaktpersonal så att julklappsköparna vågar sig ut i shoppingdistrikten.

- Det är ett oerhört ansträngt läge, det kan inte fortsätta på det här sättet, då kommer våra resurser att ta slut, säger Björn Ericsson, branschexpert på Almega Säkerhetsföretagen.

Flyktingsituationen och så terrorhotet ovanpå det. Den svenska väktarbranschen har minst sagt bråda dagar, alla vaktbolag TT talat med pekar på en kraftig efterfrågeökning från både befintliga kunder och nya.

- Det är en extrem efterfrågan för tillfället på alla håll och fronter, säger Tomas Lindberg, marknadschef på CPG Security med runt 100 anställda.

LÄS OCKSÅ: Monsterdiamant gör Lundin historiska

Skapa trygghet

Omkring 15000 väktare och annan vaktpersonal jobbar runt om i landet, men det räcker inte i dagsläget. Flera av bolagen talar om behovet av mer personal. Och för många kunder, företag i detaljhandeln, kommer den ökade rädslan mycket olämpligt. Årets viktigaste månad, julhandeln står för dörren.

- Företagens största oro är att människor inte ska våga sig ut i köpcentren, handla, gå på bio eller vad det än kan vara. Vi ser en ökad efterfrågan på att öka synligheten av säkerhetspersonal bland allmänheten, för att skapa trygghet, säger Tomas Lindberg.

- Handlarna gör vad de kan för att lugna personal och kunder, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

Effekten på julhandeln är dock för tidigt att uttala sig om, anser han.

Kritik

Säkerhetsbranschen har redan haft julafton i flera år. Tomas Lindberg ser att branschen kommer att växla upp farten ytterligare i spåren av den ökade oron. Det som pågår nu är inget tillfällighet, tror han.

Men för tillfället är efterfrågan på gränsen för vad branschen klarar av. Björn Ericsson talar om ett enormt utbildningsbehov. De närmaste månaderna kommer 500 att utbildas, 50 procent fler än under normala omständigheter på ett helt år. Och för att klara det har säkerhetsbranschen fått dispens från myndigheterna om kravet på fortbildning till en senare tidpunkt.

Ericsson är också kritisk till att myndigheterna inte släppt in säkerhetsbranschen  samverkan är alldeles för dålig, anser han.


LÄS OCKSÅ: Så sparar du pengar i jul


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Viktigaste tiden för handeln

December är årets viktigaste försäljningsmånad för de flesta av handelns delbranscher.

Totalt för detaljhandeln så stod decemberförsäljningen i fjol för tio procent av årsförsäljningen.

Allra viktigast är december för leksakshandeln (24 procent), bokhandeln (16 procent), guldsmedshandeln (15 procent) och elektronikhandeln (14 procent).

Källa: HUI Research