Välkommen till äldreboendet för de rika: ”Orättvist in i döden”

Japanska lyxtoaletter, sängar med inbyggt kisslarm och sjöutsikt.

Så här ska rika pensionärer leva på ålderns höst.

Bakom projektet står tre mångmiljonärer, via bolaget Silver Life. 

– Det är orättvist ända in i döden, säger Susanne Öhrling, sakkunnig äldreomsorgsfrågor på PRO.

– Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med, säger Leif Östling, före detta ordförande för Svenskt Näringsliv och delägare i bolaget.

Klasskillnader var en av valets viktigaste frågor och ingenstans blir klassfrågan lika tydlig som inom äldrevården.

Standarden i de vård- och omsorgslägenheter som i dag erbjuds, av både kommuner och privata vårdbolag, skiljer sig mycket åt.

Men för pensionärer med större plånbok går det att undvika de allra sämsta boendena.

I Graninge Strand i Nacka kommun i Stockholm byggs det vård- och omsorgslägenheter för fullt.

Här ska det nästa år stå färdigt 54 omsorgslägenheter och på sikt också 130 seniorlägenheter.

Lägenheterna i Graninge Strand i Nacka har en milsvid utsikt över Baggensfjärden.
Foto: Cornelia Schauermann
Standarden i lägenheterna är mycket hög.
Foto: Cornelia Schauermann

Milsvid utsikt över Baggensfjärden

Lägenheterna har en milsvid utsikt över Baggensfjärden och standarden är mycket hög.

I lägenheterna är det mesta genomtänkt och bekvämt utformat för de boende: japanska toalettstolar – med inbyggd bidé och fläkt – som dessutom är höj och sänkbara med fjärrkontroll, elektriskt höj- och sänkbara tvättställ, sängar som har inbyggda vågar och som känner av om du skulle kissa på dig – då larmas personal.

De boende har också tillgång till en pampig huvudbyggnad – en gång ritad av arkitekten Ferdinand Boberg som också skapat Rosenbad och NK i Stockholm. 

Här kommer det att rymmas en bemannad lounge, en matsal, rum för aktiviteter och gym.

De japanska toalettstolarna har inbyggd bidé och fläkt och är höj- och sänkbara med fjärrkontroll.
Foto: Cornelia Schauermann
Sängarna har inbyggda vågar och känner av om du skulle kissa på dig – då larmas personal.
Foto: Cornelia Schauermann

"Personer som har sparat ihop en liten slant"

Bakom satsningen i Nacka och även i Täby och Upplands Väsby, där det också ska byggas omsorgslägenheter och seniorboenden, står företaget Silver Life med huvudägarna Leif Östling före detta vd på svenskt Näringsliv, Kunskapsskolans grundare och Carl Bildts vän Peje Emilsson och IT-miljardären Thord Wilkne.

Vi träffar Peje Emilsson i ett visningsrum som han stolt visar upp tillsammans med företagets vd, Mats Sundbom, i Graninge Strand.

– Silver Life kunden är en typisk tjänsteman, svensk medelklass. En lärare kunde man ha sagt en gång i världen. Personer som haft ett gott yrkesliv och har sparat ihop en liten slant, säger Emilsson.

Peje Emilsson visar stolt upp ett visningsrum på Silver Life.
Foto: Cornelia Schauermann
Hyran inklusive mat och omsorg ligger på 15 644 kronor i månaden.
Foto: Cornelia Schauermann

Hyran: 15 644 kronor

Hyran för omsorgslägenheterna på 30 kvadratmeter är 10 000 kronor per månad, sedan tillkommer 3 600 kronor i månaden för mat och de boende ska också betala en omsorgsavgift till Nacka kommun på 2 044 kronor per månad. Totalt: 15 644 kronor varje månad. 

Sedan tillkommer kostnader för hygienartiklar, läkarkostnader och allt annat som de boende behöver i vardagen. Det innebär att en boende på Silver Life behöver en pension på 18-20 000 kronor per månad – efter skatt. 

Snitthyran på ett äldreboende i Nacka är 6 612 kronor.

Akutbehov av äldreboenden

• Det är i dag akutbrist på äldreboenden i Sverige. Enligt finansdepartementet måste det till 2026 byggas 700 nya äldreboenden för att möta behovet av 32 000 platser.

• Samtidigt finns det i dag 245 000 fattigpensionärer. Personer i denna grupp tvingas i de flera fall att söka både bostadstillägg och socialbidrag för att ha råd att bo på äldreboenden. Och kommunerna försöker in i det längsta få pensionärerna att bo hemma för att spara pengar då hemtjänsten oftast är billigare än en omsorgslägenhet på ett äldreboende.  

Leif Östling tvingades avgå – är nu en av ägarna

Leif Östling är en av de större aktieägarna i Silver Life. Han tvingades förra året att avgå som ordförande för Svenskt Näringsliv efter stark kritik om skatteplanering då han hade dolt och placerat 30 miljoner kronor i ett bolag på Malta för att undvika att betala svensk skatt. I dag är han även styrelseledamot i riskkapitalbolaget EQT där familjen Wallenberg är storägare.

I en intervju med SVT sa Östling:

”Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna?”

Nu berättar han stolt om Silver Life och ger en känga till politiker och offentlig sektor där det skett en stor eftersläpning av byggandet av äldreboenden.

– Man är alltid försent ute. Det måste vara en kultur inom den offentliga sektorn och även hos många politiker som kommer från den offentliga sektorn att man inte ser så långt framåt och man ser inte trender. Man är inte utsatt för konkurrenstryck och man sysslar med förvaltning, förvaltning, förvaltning. Jag tror att det är en attitydfråga väldigt mycket, säger Östling.

"Det här kommer att vara ett segregerat boende", säger Leif Östling.
Foto: Magnus Jönsson

Största aktieägarna i Silver Life

Leif Östling

• Ålder: 72 år.

• Före detta ordförande för svenskt Näringsliv och Scania.

• I dag: styrelseledamot i riskkapitalbolaget EQT som till stor del ägs av finansfamiljen Wallenberg och rådgivare till den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley. Delägare i Silver Life.


Peje Emilsson

• Ålder: 72 år.

• Grundare av PR- och kommunikationsbyrån KREAB och Kunskapsskolan. Har sin bakgrund i Moderaterna. Den förre moderate statsministern och utrikesministern Carl Bildt är styrelseledamot i KREAB och god vän med Emilsson. Delägare i Silver Life.


Thord Wilkne

• Ålder: 74 år.

• Grundare av WM-data och var när bolaget såldes en av de största ägarna tillsammans med sina söner. Wilkne fick vid försäljningen 760 miljoner kronor, hans två söner 180 miljoner kronor var.

• Sitter i flera bolagsstyrelser – bland annat styrelseledamot i den börsnoterade koncernen Addnode som förvärvar och driver entreprenörsdrivna It-bolag. Delägare i Silver Life.

Han förstår inte heller debatten om vinster i välfärden?

– Jag ser det som en ideologisk debatt. Det är Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet som vi kallar kommunisterna – det är ju vad de är. De har ett väldigt socialistiskt partiprogram. Det är ju för att få med honom och ställa upp på den sittande regeringen. De är ju väldigt beroende av hans röst.

"Vi har olika genetiska förutsättningar"

Hur ser du på de som inte har råd att bo i Silver Lifes boenden?

– Ja, så är det ju. Det här kommer att vara ett segregerat boende. Vi tillåter ju att ha ett samhälle som är ganska segregat om vi tar de olika bostadsområdena. Människor som bor i Djursholm, Nacka eller i Stockholms innerstad tycker ju naturligtvis på ålderns höst att det är trevligt att umgås med gelikar. Man har något att prata om, man har ett socialt utbyte och man kan ge varandra någonting.

Östling konstaterar också att samhället inte är jämlikt.

– Jag brukar säga att naturen inte är jämlik heller. Vi har olika genetiska förutsättningar och det har naturen utrustat oss med. Så hela det begreppet är ett teoretiskt begrepp – det är mot Darwin och Darwins teorier.

– Det är inte bara en social fråga. Det ligger nedärvt i vår biologi.

En klen tröst för den fattige?

– Ja, men så är det. Så är det.

"Människor som bor i Djursholm, Nacka eller i Stockholms innerstad tycker ju naturligtvis på ålderns höst att det är trevligt att umgås med gelikar", säger Leif Östling om boendet i Graninge Strand.

Privata aktörer inom äldrevård och äldreboenden

• Attendokoncernen driver äldreboenden och hemtjänst via bolaget Attendo Sverige AB och har äldreboenden i hela landet.

• På fem år har bolaget gjort sammanlagda vinster efter finansnetto på drygt 1,4 miljarder kronor – eller motsvarande en miljon kronor per dag.

Största ägare i Attendo är Nordstjernan-koncernen som äger 16 procent av aktierna och den finländske läkaren Pertti Karjalainen som äger drygt 14 procent.

• Nordstjernan ägs av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelser och familjerna Ax:son Johnson, von Platen och Cronstedt.

• I Attendos styrelse sitter bland annat den förre socialdemokratiske statsminister Göran Perssons hustru, Anitra Steen, som årligen får ett styrelsearvode på 325 000 kronor.

• Stora aktörer inom äldreboenden är också Wallenbergägda Aleris och Humana som till största del ägs av Luxemburgbolaget Air Syndication som ägs av Argan Capital – ett riskkapitalbolag i skatteparadiset Jersey.

• Även det tidigare skandalbolaget Carema är stora på äldrevård och äldreboende fast nu under namnet Vardaga. Bolaget ingår i en koncern med moderbolaget i Luxemburg.

"Det är orättvisor ända in i döden"

Susanne Öhrling
Foto: / PRESSBILD

På Pensionärerna riksorganisation, PRO, är man upprörd över att privata aktörer gör mångmiljonvinster på fattiga pensionärer, men också på att kommunerna in i det längsta väntar med att bevilja äldre som är i behov av vård- och omsorgsboende omsorgsboenden.
– Det är billigare för kommunerna att ge hemvård än att bevilja särskilt boende, men naturligtvis till en viss gräns. Kommunerna väntar många gånger in i det sista att bevilja vård- och omsorgsboenden, säger Susanne Öhrling, sakkunnig på äldreomsorgsfrågor på PRO.

Hon berättar också att hon ofta får samtal från anhöriga som är oroliga för sina föräldrar eller andra närstående personer med låga inkomster.

– Äldrevården har blivit en klassfråga och det är orättvisor ända in i döden, säger Öhrling.

"Jättemånga som har svårt att leva ett normalt liv"

Anders Thoré

Anders Thoré, sakkunnig på pensionärers ekonomi på PRO säger att det med maximalt bostadstillägg skulle vara möjligt för en fattigpensionär att bo i Silver Lifes omsorgslägenheter, men att den boende då bara skulle få 700-800 kronor över per månad som sen ska räcka till mediciner, läkarvård, tandvård, hygien, telefon med mera.

– Klasskillnaderna blir nästan större efter pensioneringen. De som har de lägsta inkomsterna har inga valmöjligheter alls i livet. Det är jättemånga som har svårt att leva ett normalt liv helt enkelt som vi tänker normalt där man åker och träffar vänner och går ut och fikar och såna småsaker, säger Anders Thoré. 

Leif Östling är dock inte orolig för sin ålderdom.

– Nästa Silver Life projekt är i Täby i Näsby park. Jag och min fru har anmält oss för en lägenhet. Jag har ett antal kolleger och bekanta som också kommer att flytta dit, det ser jag verkligen fram emot att få tillbringa tid med dem. Det ska bli jättekul, säger Leif Östling.

Leif Östling har själv anmält sig för en Silver Life-lägenhet. "Jag har ett antal kolleger och bekanta som också kommer att flytta dit, det ser jag verkligen fram emot att få tillbringa tid med dem. Det ska bli jättekul", säger han.
Foto: Olle Sporrong

Tio sämsta vård- och omsorgsboenden

Sämsta vård- och omsorgsboenden i Sverige, enligt de boende (undersökning gjord av Socialstyrelsen, 2017):

1. Valltorps vårdboende, Attendo. Helsingborg. 89 procent av de boende inte nöjda.

2. Parklängan Sala. Kommunalägt. 75 procent av de boende inte nöjda.

3. Solgården, Färgelanda. Kommunaltägt.71 procent av de boende inte nöjda.

4. Humlan gruppboende. Kommunalägt Trollhättan. 71 procent av de boende inte nöjda.

5. Bryggeriet i Sala, drevs av Frösunda. Kommunen tog över på grund av alla brister. 71 procent av de boende inte nöjda.

6. Granbacken, Sundsvall. Kommunalt. 71 procent av de boende inte nöjda.

7. Ekbacken Hus F. Sundbyberg. Vardaga. 70 procent av de boende inte nöjda.

8. Bergalid. Helsingborg, våning 2. Attendo. 70 procent av de boende inte nöjda.

9. Vårdbo demensboende. Attendo. Vallentuna. 67 procent av de boende inte nöjda.

10.Vårdbo äldreboende. Attendo. Vallentuna. 65 procent av de boende inte nöjda.


Rättelse: I en tidigare version av den här faktarutan stod det att det var Humana som driver Ekbacken Hus F i Sundbyberg, det stämmer inte utan boendet drivs av Vardaga.