Postnord har tvingats utöka sina lokaler för att ta hand om den flodvåg av teknik, kläder och smink som flygs till Sverige från Kina. Den nya terminalen, som togs i drift i februari, är nästan sex fotbollsplaner stor.
Många av prylarna som kommer har klickats hem via shoppingappen Wish.
År 2017 var det den mest nedladdade appen i USA i sin kategori, och i Sverige slog den Blocket och Tradera med hästlängder, enligt analysföretaget App Annie. Enligt företaget själva har de över 300 miljoner användare.
Bakom succén ligger postsubventioner, klimatfarlig logistik, skadliga ämnen, och lockerbjudanden som ska få kunderna att handla mer än de tänkt.

– Jag har lärt mig min läxa, säger 18-åriga Evelina Broberg.
Hon beställde en produkt från Wish med förhoppningen att bli av med sina självskadeärr. Nästa dag kunde hon knappt röra armen – som blivit röd och svullnat upp.
Dermarollers är en av många produkter som säljs genom appen, med löftet om att fräscha upp och förnya huden med en nålbehandling. Trots det misstänkt låga priset och osäkra ursprunget beställde Evelina hem produkten och testade den över sina ärr.

– Efter första gången tänkte jag "röda märken får väl alla, det är ju ändå nålar". Nästa dag testade jag igen och det blev värre. Jag fick fler utslag och nu är de nya ärr.
Den pulserande svedan var stor och pågick i ungefär två veckor. I efterhand läste hon på internet om skräckexemplen som hon skulle ha tagit på allvar tidigare.
– Ska man köpa något till sin hy ska man köpa godkända produkter från ett svenskt företag. Dermarollern var inte CE-märkt eller godkänd. Man ska vara rädd om sin hy, säger hon.

Och Evelina är långt ifrån ensam att avskräckas från att handla billiga alternativ från Wish. 21-åriga Rebecka Schönbeck från Helsingborg hade släckt för natten när hon kände att det luktade rök i sovrummet. Plötsligt blixtrade det till i elutaget där mobiltelefonladdaren från Wish som hon köpt för 26 kronor satt.
– Jag blev jätterädd och reagerade direkt. Jag förstod att det var laddaren. Jag slängde bort katten och drog ut laddaren snabbt som attans. Den tog nästan fyr, har Rebecka tidigare berättat för Expressen.
Flera konsumenter har hört av sig till Elsäkerhetsverket för att larma om laddare som börjat brinna eller som gett stötar med mindre brännskador som följd. Laddarna har varit inhandlade på sajter som Amazon och Ebay, men Wish sticker ut med flest anmälningar. Nyligen inledde myndigheten en granskning av just laddare från Wish.
– Vi har beställt 25 laddare som vi ska testa, totalt kostade de 610 kronor. Det är oerhört billigt men i det här fallet är det fruktansvärt tydligt att man får det vad man betalar för. Man laddar en mobil och en lägenhet brinner ner, så det är en hög risk man tar, säger Martin Gustafsson, inspektör på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket.
Vad är en CE-märkning?
• Genom en CE-märkning försäkrar tillverkaren att produkten uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskraven.
• Bokstäverna är en förkortning av Conformité Européenne
• Märkningen betyder även att produkten kan säljas fritt inom EU.
• Leksaker, elektrisk hemutrustning samt flytvästar, hjälmar och annan personlig skyddsutrustning hör till de produktgrupper som omfattas av märkningen.
Källa: Swedish Standard Institute

Det här handlar om underhållning. Det är handlande för handlandets skull
Wish grundades redan 2010 av Peter Szulczewski, före detta mjukvaruutvecklare på Google. Från början kunde konsumenter använda Wish för att skapa önskelistor över sina favoritprodukter. Denna funktion tillsammans med ett system för maskininlärning som använts av ett av Szulczewskis tidigare företag kunde senare användas för att skräddarsy en "shoppingupplevelse" för kunder.

För att nå ut till potentiella kunder användes omfattande annonsering i sociala medier: Wish var den näst största app-annonsören på Facebook under andra kvartalet 2017 enligt analyssajten Sensor Tower, samt den sjätte största annonsören på Google och fjärde störst på Pinterest, rapporterar ekonomisajten Forbes.
Redan när man öppnar appen första gången märks det att Wish inte är en vanlig webbshop, enligt Anne Grefberg, som är psykolog med bakgrund som varumärkesstrateg.
– Det här handlar om underhållning. Det är handlande för handlandets skull – appen frågar inte vilka saker som du behöver utan vilka saker du gillar att shoppa, säger hon.

Hon har identifierat flera knep som gör appen till en psykologisk fälla där användarna hålls kvar genom korta bekräftelsekickar.
– Det är som en spelsajt eller som att vara inne på Youtube och klicka runt – fast man köper saker i stället för att titta på filmklipp. Man skulle kunna kalla det för shoppertainment, säger hon.
Bland annat finns ett rouletthjul där användarna kan snurra fram erbjudanden.
Erbjudandet är tidsbegränsat och på skärmen syns en klocka som räknar ner – ett annat trick för att locka användarna, enligt Anne Grefberg.
– Det finns ett amerikanskt begrepp som heter FOMO, fear of missing out, och det är precis de känslorna som Wish jobbar med – vi ska vara rädda att vi missar en chans, säger hon.
Och tricken verkar fungera: Enligt Wish själva har de över 300 miljoner användare.

Wish skyltar ofta med nedsatta varor med så mycket som 98 procents rabatt. När vi gör klipp aktiveras belöningssystem i vår hjärna berättar, Grefberg.
– Man får en positiv förväntan med påslag av hormoner som gör att vi mår bra och tycker att det är spännande. Det är precis som när man köper en trisslott. Det är beroendeframkallande, säger hon.
Men Anne varnar för att det rör sig om lockerbjudanden.
– Om en vara säljs för nio kronor är det varans värde, oavsett hur stor rabatt det är. Kommersiella företag finns ju till för att tjäna pengar, säger hon.
Eftersom Wish är en app kan användarna få pushnotiser från appen.
– Genom att skicka pushnotiser påminner de om den fix du fick när du handlade, säger hon och fortsätter.
– Det här talar direkt till våra känslor.

Många som handlar produkter från Wish lockas av de låga priserna. Det tar inte lång tid att hitta produkter som i butik kostar tio gånger så mycket som priset som Wish utlovar. Men, som med mycket annat: Verkar det för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. Piratkopior kan vara svåra att känna igen, men det finns alltid ledtrådar. Produkterna är ofta av sämre kvalitet och saknar säkerhetsgarantier. På Wish erbjuds ett flertal produkter som sägs vara från populära märken – men som säljs för misstänksamt låga priser.
– Klagomål när det gäller kläder har ökat generellt, och vi vet att man handlar mycket från Asien, säger Jolanda Girzl, direktör på Konsument Europa, som är en fristående enhet inom Konsumentverket.

De flesta konsumenter vill ha äkta varor men de extremt låga priserna på nätbutiker borde vara varningsklockor, menar hon.
Är det förbjudet att köpa piratkopior?
– Som konsument i Sverige är det inte olagligt att inneha piratkopior, men du får inte sälja dem vidare.
Som konsument har du ingen garanti för vad förfalskningen som du köper innehåller. Många förfalskade produkter uppfyller inte säkerhetskraven och kan därför vara direkt farliga – som till exempel piratkopior av läkemedelsprodukter, leksaker eller skönhetsprodukter och parfym.
– Jag tror att medvetandet ökar, att man försöker ta reda på mer om produkter man beställer, säger Jolanda Girzl.
10 tips: Så avslöjar du piratkopior på nätet
• Kolla upp säljarens identitet
• Läs andra kunders omdömen.
• Kolla upp om webbplatsen tilldelats ett trygghetsmärke.
• Utvärdera om webbplatsen upplevs professionell.
• Kolla upp dina konsumenträttigheter på webbplatsen.
• Undersök bilden på produkten. Är bilderna av låg kvalitet eller ser konstiga ut?
• Undersök priset på produkten. "Om priset är för bra för att vara sant, är det oftast det" är en princip du bör ha i åtanke.
• Kolla upp auktoriserade återförsäljare på den officiella webbplatsen. Ofta finns det listor för vilka webbshopar som är godkända respektive svartlistade.
• Betala med säkra betalningsmetoder. Betala alltid på en sida som har säker anslutning, betala med bankkort och undvik direkta penningöverföringar. Spara alltid kvitto och orderbekräftelse.
• Var uppmärksam på om produkten har originaldelar.
Källa: Konsument Europa.

I vissa fall har vi sett att ämnen påverkar könsorganets utveckling
Varor som säljs i Sverige och inom EU har höga krav på sig – till skillnad mot hur reglerna kan se ut i andra länder.
Produkter ska vara säkra att använda och företagen måste följa den kemikalielagstiftning som gäller. När du handlar varor över nätet, från länder utanför EU, kan du däremot få hem varor som innehåller vissa hälso- eller miljöfarliga ämnen.
Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, förklarar att gemene konsument kanske inte reflekterar kring att produkter de köper kan innehålla farliga kemikalier.
– Vi hittar många farliga ämnen i varor som kommer från Kina. Det används ämnen i i Kina som är förbjudna i Europa, säger hon.
Främst gäller det produkter som smycken och leksaker.
– Det kan finnas oäkta smycken gjorda av metaller där man kan hitta bly och kadmium, bland annat. Också leksaker som framför allt är gjorda av mjuk plast, där man kan hitta vissa mjukgörare som är förbjudna inom EU.

Hur kan sådana produkter påverka hälsan?
– Det är olika för olika ämnen, men främst handlar det om långsiktiga skador. Man blir oftast inte akutsjuk, men en del ämnen kan påverka våra hormonsystem. I djurförsök har forskare sett att vissa ämnen kan påverka testiklars utveckling. I vissa fall har vi sett att ämnen påverkar könsorganets utveckling. Vissa ämnen påverkar nervsystemets och hjärnans utveckling och andra påverkar njurarna.
Vad kan man tänka på som konsument?
– Handla av väletablerade företag. Poängen är ju att man kanske handlar direkt från fabriker i Kina och man ser ju aldrig kemikalierna, det är det som är problematiskt. Om det är plast som luktar starkt av kemikalier kan det vara ett tecken på att de innehåller farliga ämnen.
– Om man ska köpa produkter till barn, som generellt är extra känsliga för kemikalier, ska man nog tänka sig för innan man handlar leksaker och andra typer av barnprodukter på sådana tjänster.
Förbjudna ämnen som kan finnas i importerade varor:
• Smycken: Bly och kadmium.
• Mjuka plastleksaker: Vissa mjukgörare.
• Elektronik: Vissa tungmetaller och flamskyddsmedel.
Källa: Kemikalieinspektionen.

Succé är fel ord. Det här är någon form av bomb
I december 2017 tvingades ett provisoriskt tält ställas upp på Arlanda för att hantera det senaste årets chockartade ökning av försändelser från Kina till Sverige.
– Som mest kommer det mellan hundrafemtio- och tvåhundratusen försändelser per dygn, säger Arne Andersson e-handelsexpert på Postnord.
Utrikesterminalen på Arlanda är dimensionerad för att klara att ta emot omkring hälften.
Ökningen beror till största delen på Wish och deras affärsmodell, enligt Arne Andersson.
– Succé är fel ord. Det här är någon form av bomb. Det är helt otroligt, Wish toppar ju allt. Jag hittar inte ord för det här fenomenet, säger han.
– Den här handeln är gigantisk, det är inte att ta i, säger han.
LÄS MER: Postnord tar 125 kr i avgift för varje paket utanför EU
Arbetsbelastningen på Postnord har skjutit i höjden i takt med försändelserna. I januari i år tvingade Postnord och Tullverket att agera, och införde en avgift på 125 kronor per paket plus moms för alla brevförsändelser från länder utanför EU.
– Om man tänker på den enorma volym, med hundraprocentiga ökningar, så tycker jag med stolthet att vi har hanterat det här väl utifrån förutsättningarna. Det är klart att det får påverkningar, det är en jäkla utmaning. Alla har jobbat skiten ur sig för att klara det här, säger Arne Andersson.

Tidigare har svenskar som handlat varor billigt via nätsajter som Wish kommit undan momsen, men det är det alltså slut med nu. Detta beror inte på några nya bestämmelser – även om produkterna bara kostar några kronor så bryter du mot lagen om du inte skattar för det som du har köpt via Wish, säger Åsa Wilcox, chef för Effektiv handel på Tullverket.
– Som konsument måste du känna till att man ska betala in avgifter, men de flesta gör inte det, säger hon.
Åsa Wilcox är kritisk till att e-handlarna inte bidrar med mer information till sina kunder.
– Jag kan tycka att det är oseriöst av de här företagen att inte tala om för konsumenterna att avgifter tillkommer, säger hon.
Så funkar momsen
När du importerar en vara från ett land som inte är med i EU behöver du betala moms, så kallad importmoms.
Momsen är 25 procent för de flesta varor. För livsmedel är den 12 procent och för många varor inom kulturområdet, importmomsen bland annat tidningar och böcker, är den 6 procent.
Momsen betalas inte bara på varans pris, utan även på:
• varans tullvärde (det pris du betalar för varan, inklusive kostnader såsom frakt och försäkring fram till EU)
• eventuell tull och andra statliga skatter än mervärdesskatt
• bikostnader såsom transport- och försäkringskostnader fram till den bestämmelseort i EU dit varan ska transporteras.

Wishs affärsmodell går ut på att koppla ihop köpare och säljare. Appen utgör bara en handelsplats och äger varken varorna eller transporter.
Tillverkarna befinner sig i Asien, oftast Kina. När konsumenten klickar hem en vara så paketeras den och skickas i ett eget paket till Arlanda – med flyg, berättar Postnords e-handelsexpert Arne Andersson.
– Beställer du fem prylar så kommer det med största sannolikhet fem olika paket, säger Arne Andersson.
Just sättet som produkterna skickas på är en del i problemet att hantera försändelserna – i stället för ett paket med flera produkter skickas mängder mindre paket.
– Det har gått över styr, det bara väller in paket och brev, säger Åsa Wilcox.

Flera röster har höjts som varnar för hur dessa transporter påverkar vår planet. Stefan Wirsenius, docent vid institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap på Chalmers, har tidigare sagt att siffrorna över e-handeln är oroväckande och långt i från förenliga med klimatmålen.
– Det är helt sjuka volymer. Koldioxidutsläppen måste minska till ungefär 1 ton per person om vi ska nå klimatmålen, och då ägnar sig folk åt billighetskonsumtion.
I en tidigare artikel i Expressen förklarar han paketens koldioxidavtryck:
Ett större paket med kläder eller liknande, som inte väger så mycket men fortfarande tar upp stor plats i flygplanets begränsade utrymme, kan tänkas ligga på runt 2 kilo i vikt.
För det paketet ligger då det totala koldioxidutsläppet på runt 40 kg - men det avser alltså ett paket i veckan.
Den riktiga siffran, 150 000 paket om dagen, kan alltså tänkas resultera i 6 000 ton om dagen i utsläpp – förutsatt att paketen fraktas med flyg.
– Då kan man jämföra det med utsläppen från allt bilåkande i Sverige som ligger på 28 000 ton om dagen, säger Stefan Wirsenius.
I september 2017 värderades Peter Szulczewskis skapelse Wish.com till 8,5 miljarder dollar, över 70 miljarder kronor, enligt finanstidningen Forbes. Grundaren själv är erkänt svår att få tag i, och ställer sällan upp på intervjuer. Expressen har upprepade gånger sökt ansvariga för företaget, utan resultat.