Så blev Norges rikaste en måltavla för Kronofogden

Christen Ager-Hanssen när han tog över Metro.

Christen Ager-Hanssen, 57, beskrivs som en konfliktdriven riskkapitalist och orädd entreprenör som kastar sig in i affärsprojekt.

Han har framgångsrikt undvikit skattmas och Kronofogden under en karriär som i medier nu domineras av Metros nedläggning.

– Han är en udda fågel i Mediesverige som vi inte är vana vid, säger Ingela Wadbring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.  

I kväll kommer Metros nyblivna chefredaktör Christen Ager-Hanssen gästa Publicistklubben.

Han har själv hävdat att journalister inte passar hans affärsplan och därefter gjort sig av med dem.

I stället har han sagt att Metro ska satsa på debattinlägg – där de ska ta betalt från de som ska publicera.

Samtidigt har bolaget skulder och en rättslig process pågår. Så sent som i slutet av augusti beslutade Stockholms tingsrätt att Christen Ager-Hanssen får fortsätta att försöka få bolaget på fötter igen och att rekonstruktionensarbetet får pågå till 3 oktober. 

Här är historian om den norska norska affärsmannen.

Christen Ager-Hanssen

Ålder: 57

Född: 1962 i Halden, Norge

Bor: I London

Bolag: Bland annat investmentbolaget Custos Group som äger Metro Media House, Tidnings AB Metro, Metro Jobb, Metro Fashion, Studentkortet, Custos Ventures och Adviral Media.

Familj: Tre barn, fästmö

Okänd bedrift: Åkte vattenskidor mellan Norge och Danmark för att visa att mental styrka är viktigast.

Skulder: Skatteskulder för drygt 16 miljoner preskriberades vid årsskiftet eftersom Kronofogden inte lyckats hitta några utmätningsbara tillgångar i Sverige. Jakten hade då pågått under flera år Men Kronofogden jagar fortfarande honom för 585 264 kronor som han är skyldig staten.

***

Det är en torsdag i början av maj 2009. Vid köksbordet i en lyxvilla i tjusiga Kullavik 15 kilometer söder om Göteborg sitter affärsmannen Christen Ager-Hanssen.

Han verkar avslappnad och på gott humör trots att det är hans villa det är visning på denna dag inför den exekutiva auktion Kronofogden beslutat om. Ager-Hanssen är skyldig staten en stor summa pengar och sekelskiftesvillan i Kullavik är värderad till sju miljoner.

Ett antal spekulanter dyker upp. Ager-Hanssen sitter kvar vid köksbordet, klädd i vit tröja med norska flaggan på, jeans och seglarskor, och ägnar en god stund åt att snacka ned värdet på fastigheten.

– Han pratade om att det sprang möss i väggarna och att en besiktningsman sagt att det skulle kosta fem miljoner att få huset i gott skick, berättar journalisten Martin Lindgren som då var reporter på affärssajten Realtid och utsänd för att bevaka villavisningen.

Kronofogden kunde inget göra. Ager-Hanssen var i sin fulla rätt att sitta vid köksbordet och skrämma bort eventuella köpare. 

Ager-Hanssens norske vän och kollega Lasse Helgö var med vid tillfället, utan att säga så mycket. Planen var enligt Realtid att bjuda över de andra budgivarna på auktionen.

Ager-Hanssen satt i köket och pratade ned priset på vill i Kullavik (till höger)
Foto: Roger Schederin och Julia Persson/GT

Ager-Hanssen hävdade smått skadeglatt att ett bolag ägde huset, ett annat hade panten och att om en framtida ägare försökte säga upp hyreskontrakten på villan som hustrun tecknat med bolaget som då ägde den, så fick de räkna med att Ager-Hanssen ”stämmer skiten” ur dem.

– Han tydliggjorde att det skulle bli en herrans massa besvär för den som köpte villan. Han skulle sätta sig till motvärn, minns Martin Lindgren, i dag reporter på Dagens industri.

När han något år senare kollade hade villan fått en ny ägare. Norrmannen hade dragit vidare.

Möjligen säger beteendet i villaköket en del om Ager-Hanssens person. Att han går i gång på konflikter och svårbemästrade situationer.

Norrmannen ger ett mycket gott intryck hos människor han mött – han har charm och är belevad samt utrustad med talets gåva.

– Han är snarare trevlig än dryg, samt väluppfostrad, intelligent och underhållande, tillägger Martin Lindgren.

***

Expressens Arne Lapidus om Metros fall: ”Tidningen har gått på konstgjord andning de senaste åren”

Född 1962 i norska Halden och uppväxt i oljestaden Stavanger, son till vice vd:n på Statoil Henrik Ager-Hanssen och högerpolitikern Bjørg Ager-Hanssen.

I slutet av 80-talet flyttade Christen till Sverige och fick bland annat jobb på Kinnevik och IBM. Han drog även i gång flera företag under den första IT-boomen när investerare slogs om alla affärsidéer som baserats på ettor och nollor.

Våghals var han han redan då. 1983 lyckades Ager-Hanssen åka vattenskidor från Lillesand i Norge till Hirtshals i Danmark. Det tog tre och en halv timme.

Vattenskidåkaren Ager-Hanssen redo att ta långturen mellan Norge och Danmark. ”Jag ville bevisa att det inte handlade om fysik utan mental styrka”, säger han.
Foto: GEIR JOHNSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

På 90-talet startade norrmannen riskkapitalbolaget Cognition Capital med bas i Göteborg.

I samband med en planerad börsintroduktion av bolaget utnämndes Ager-Hanssen till Norges rikaste man. Men Cognition hamnade inte på börsen – istället sprack IT-bubblan.

Ager–Hanssen var även aktiv på börsen och 1999 beskrevs han av Dagens industri som en briljant aktiehandlare med en investeringsportfölj som vid den tidpunkten var värd 1,7 miljarder kronor.

1998 investerade Cognition i svenska IT-företaget Netsys där Christen Ager-Hanssen tidigare haft en chefsanställning. Köpet finansierades av sjätte AP-fonden.

Planerna var storslagna då Netsys hade skandinaviska rättigheterna till företaget Open Texts mjukvara för att styra informationsflöden.

Christen Ager-Hanssen skålar med sin affärspartner John Robert Porter i samband med en affär på 00-talet.
Foto: COGNITION

Ager-Hanssen spelade högt och försökte under kuppartade former ta över det kanadensiska bolaget. Han skickade ut ett pressmeddelande om att Netsys skulle sänka priserna på Open Text med 80 procent över hela världen.

Resultatet blev att Open Texts aktiekurs sjönk som en sten, trots att företaget dementerade.

I slutändan stämde Ager-Hanssen Open Text på 170 miljoner (amerikanska) dollar i en kanadensisk domstol, men förlorade och fick ta rättegångskostnaderna. Sjätte AP-fonden tog smällen när Netsys senare gick i konkurs.

En förlust på 364 miljoner kronor för fondens sparare.

***

Se intervju med Christen Ager-Hanssen

2005 var Ager-Hanssen i gång med en ny affärsplan. Han blev huvudägare i det konkursfärdiga flygbolaget Fly Me som var baserat i Göteborg. Planen var att göra Fly Me till ett ledande lågprisbolag i Europa.

I mars 2007 begärdes flygbolaget i konkurs efter många komplicerade turer. Det var Handelsbanken som drog i bromsen och 2 500 Fly Me-resenärer blev strandsatta runtom i Europa. Totalt 60 000 resenärer drabbades av konkursen.

I efterdyningarna startade Ekobrottsmyndigheten en utredning. Hela styrelsen i Fly Me delgavs misstanke om grov trolöshet mot huvudman.

Tre personer i bolagsledningen åtalades för grova ekobrott. Även Christen Ager-Hanssen delgavs misstanke och åtalades, men friades i tingsrätten.

I hovrätten 2013 dömdes två i styrelsen för Fly Me Europe till vardera sex månaders fängelse för grova bokföringsbrott.

Två år senare, i civilrättsligt tvistemål, dömdes de två före detta Fly Me-ledamöterna att ihop med Christen Ager-Hanssen betala 41 miljoner kronor till konkursboet efter Fly Me – plus ränta och rättegångsgångskostnader för 15 miljoner.

Ager-Hanssen och hans investmentbolag Cognition köpte in sig i konkursfärdiga Fly Me.
Foto: ROGER SCHEDERIN

***


Norrmannen var redan 2004 försatt i konkurs med skyhöga skuldkrav varav 17 miljoner kronor till svenska staten för utebliven skatt.

Han lyckades dock, enligt konkursförvaltaren, genom komplicerade affärer överlåta egendom på andra. Trots skulderna kunde han unna sig att köra runt i en exklusiv Bentley Continental, skriven på ett av hans bolag. Han sågs ofta på Göteborgs finaste krogar och hans exklusiva smak var omvittnad, skrev Aftonbladet. 

En välrenommerad jurist i Göteborg som följt norrmannen beskrev enligt GT honom så här: 

– Ager-Hanssen är en ytterst slipad och smart kille som kan bolagsjuridiken på sina fem fingrar. Han går gärna in med en minoritetspost i ett aktiebolag. Sedan ställer han till ett rent helvete, klagar på all bristande formalia.

– Till slut blir alla så trötta på honom och vill slänga ut honom. Då erbjuder han sig att sälja sin aktiepost till ett enormt överpris, eller så erbjuder han sig att köpa de andras aktier till underpris.

***


Christen Ager-Hanssen gillar att göra affärer på lyxiga krogar. När tidningen Fokus reporter Emmanuel Sidea tog rygg på norrmannen i London för ett stort reportage hamnar man på exklusiva medlemsklubbar som Annabel's eller Oswalds där Ager-Hanssen har egen vinförvaring i källaren.

Det framskymtar en affärsman som sällan sover och som lever efter devisen att affärerna i huvudsak görs upp över en måltid på krogen eller på de dagliga besöken på någon av privatklubbarna.

Även i Stockholm har Ager-Hanssen sökt sig in i de fina salongerna. Han har även synts på exklusiva Kungliga Motorbåtklubben med lokal vid Strandvägen i Stockholm. Kung Carl XVI Gustaf är en av medlemmarna i båtklubben.

***


2016 skulle Ager-Hanssen och finansmannen Mats Qviberg (från kraschade HQ Bank) skapa ”ett nordiskt Bloomberg” – med det stora amerikanska informationsföretaget som förebild.

Ager-Hanssen var rådgivare åt Qviberg under HQ-processen och under perioden då investmentbolaget Custos med Qviberg som ägare förhandlade om att till att börja med köpa förlusttyngda men respekterade affärssajten Realtid. Ager-Hanssen satt då som vd i Custos. 

Därefter stod Metro på tur. Qviberg och Ager-Hanssen köpte gratistidningen genom investmentbolaget Custos för 50 miljoner av Kinnevik. Planen var att integrera Realtid med Metro.

– Hela Metros kultur bygger på att överraska och göra nya affärer som skakar om branschen, det här passar perfekt med våra ambitioner inom media, sa Christen Ager-Hanssen när köpet blev offentligt.

Christen Ager-Hanssen driver Custos Group från kontoret i London.
Foto: REX/IBL
Christen Ager-Hanssen på kontoret i London.
Foto: Leif Brännström

Mats Qviberg var minst lika lyrisk:

– Jag ser att det finns stora möjligheter att utveckla affärerna inom media. Media är en mogen bransch men branschen befinner sig mitt i ett paradigmskifte i och med den digitala utvecklingen och där ser jag goda möjligheter för oss, sa Mats Qviberg.

Vid sidan av det svenska medieäventyret köpte norrmannen in sig och blev storägare, vilket är mindre omskrivet, i den brittiska koncernen Johnstone Press med titlar som Scotsman och Yorkshire Post. 

Men på hösten 2018 stod koncernen vid ruinens brant och Ager-Hanssen gick som storägare med hård kritik mot styrelsen i Johnstone som han anklagade för inkompetens och höga styrelsearvoden.

***


På hemmaplan dröjde det heller inte länge innan det körde ihop sig mellan Qviberg och norrmannen. Ager-Hanssen beskyllde sin forna vän för avtalsbrott och sabotage och hotade att stämma Qviberg i brittisk domstol.

I Stockholms tingsrätt stred männen om ett krav på drygt 50 miljoner kronor som Christen Ager-Hanssen ansåg sig ha på sin tidigare uppdragsgivare Mats Qviberg. Han försökte få konkursförvaltaren i HQ-härvan sparkad i ett försök att driva igenom kraven, men domstolen sa nej.

Till slut tröttnade Qviberg. Han sålde sina aktier i Custos, och därmed Metro och Realtid, för en krona till Ager-Hanssen i maj 2017. Totalt gjorde Qviberg en en förlust på 71,6 miljoner kronor, enligt Affärsvärlden.

Finansmannen Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen skulle skapa ett ”nordiskt Bloomberg”. Sedan blev de bittra ovänner.
Foto: DN / Dagens Nyheter

På Metro kände en del anställda viss oro när den nye ägaren presenterade sig.

En tidigare medarbetare säger dock att det fanns bra egenskaper hos Ager-Hanssen som inte alltid framhålls.

– Han är otroligt bra på att tänka stort, att se möjligheter ingen annan ser och förstår, hur saker ska hänga ihop. Han är också bra på att peppa och bygga upp självförtroendet hos enskilda medarbetare.

Tiden då gratistidningen satt i var mans hand i tunnelbanan och på spårvagnen var emellertid förbi. Nu hade folk skaffat smartmobil. Metro gick allt sämre ekonomiskt.

När Expressens Leif Brännström i slutet av mars mötte Ager-Hanssen på Custos kontor på Grafton Street i den fashionabla Londonstadsdelen Mayfair, pratade han om en räddningsplan. Metro skulle satsa på det digitala samt att ge ut en prenumererad pappersupplaga. Han hotade även att stämma Kinnevik som enligt honom mörkt dåliga siffror för att bli av med Metro. Det är någon Kinnevik förnekat.

Ager-Hanssen styr sina affärer från den här adressen i Londons Mayfair.
Foto: Leif Brännström

Under våren 2019 var läget akut, anställda sades upp och Metro ansökte om rekonstruktion med hopp om att få skulderna, omkring 60 miljoner, nedskriva.

Rekonstruktionen pågår fortfarande samtidigt som ägaren lämnar varierande budskap om Metros framtid. Det senaste är att sajten ska bli en kommersiell debattsida utan anställda journalister. 

Enligt Ingela Wadbring, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet, som forskat på gratistidningar och följt Metros utveckling är Ager-Hanssen tämligen unik med sin idé om hur tidningar kan ges ut.

– Han är en udda fågel i Mediesverige som vi inte är vana vid. I princip alla medieägare har en publicistisk idé och ett publicistiskt ansvar, och det är inte framträdande hos honom. Att han tycker man kan driva verksamheten utan journalister, det är ganska ovanligt, säger Ingela Wadbring.

Så sent som i slutet av augusti beslutade Stockholms tingsrätt att Christen Ager-Hanssen får fortsätta att försöka få bolaget på fötter igen och att rekonstruktionensarbetet får pågå till 3 oktober.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 12 augusti bekräftade tidningens publisher Thomas Eriksson att han slutar och att Metro lägger ned sin journalistiska verksamhet.

Bland nu uppsagda anställda är besvikelsen på Ager-Hanssen stor.

– Han var en usel ledare, som gick från att på senaste kickoffen och på mejl säga att Metro är helt central i alla hans planer och hur viktiga vi är och hur mycket han kämpar för oss till att några månader senare skita i företaget och dess personal fullkomligt, säger den tidigare Metromedarbetaren och forsätter med hårda omdömen:

– Även när vi inte fick våra löner utbetalda så förväntade han sig att vi skulle bli peppade på hans ”inspirerande citat”. Han har genomgående sagt en sak och sedan gjort tvärtom. 

Christen Ager-Hanssen var med och köpte Metro av Kinnevik 2017.
Foto: Metro

***


Expressen har bett Christen Ager-Hanssen kommentera det som sagts om honom. Att han skulle vara konfliktdriven och gå i gång på juridiska strider förnekar han bestämt.

– Om du ringer mina fiender och frågar så har de så klart en negativ åsikt om mig, sånt är livet. Men det känns inte seriöst, säger Ager-Hanssen och fortsätter:

– Jag går inte alls i gång på att driva saker i domstol. Men är man tvungen att ta det i rätten så gör man det.

Så vad är egentligen din strategi som affärsman?

– Jag delar upp människor i två grupper. Antingen är du en turist i livet som bara följer med. Eller så är du en ledare som går gatan fram med självförtroende och ser utmaningar och möjligheter.

En tidigare medarbetare beskrev dig som en dålig ledare som säger en sak och gör en annan, och pratar med medier innan du informerar personalen. Hur reagerar du på det?

– Att jag uttalar mig om bolaget, det hade jag min fulla rätt göra.

– Jag tror på Metro, men det var viktigt att slå sönder den kultur som var där. Det var inte produktivt. Då måste man gå in och göra om saker och det är inte populärt. Självklart är det inte kul att sparka 200 anställda, det är inte roligt för någon. Men ibland måste man göra det. De anställda måste producera inkomster, annars fungerar det inte.

Du hävdar att Kinnevik inte spelade med öppna kort när Metro skulle säljas och att du ska stämma dem. Har du gjort det?

– Nej, men det kommer jag inte att uttala mig om. Antingen blir det en uppgörelse med Kinnevik, eller så tar vi det till stämning.

Hade ni missat att göra hemläxan inför Metroaffären?

– Det är omöjligt att upptäcka något som ligger gömt i en mejlkorg. Metro var som ett tårtljus i en orkan, det sa en av cheferna i början av 2017 redan innan jag köpte bolaget. De pumpade upp siffrorna och dumpade bolaget. Jag ångrar Metros absolut, det är min i särklass sämsta affär.

16 augusti publicerade Metro en artikel med rubriken ”Misstänkte terroristen häktas – här är allt du behöver veta om terrorförsöket”.

Det blev sista artikeln för svenska Metro, en gång flaggskeppet för världens största tidning med 18 miljoner läsare i 23 länder.

Fotnot: Kinnevik har kategoriskt tillbakavisat Christen Ager-Hanssens anklagelser.

Metro är Ager-Hanssens sämsta affär, säger han själv.
Foto: TT NYHETSBYRÅN