Pundet störtdök – lägsta på över 30 år

Pundet var under morgonen nere på sin lägsta nivå på över 30 år. Även Asien-börsen faller kraftigt. Obs! Genrebild.
Foto: Colourbox
Swedbanks chefsekonom Anna Breman.
Foto: Pressbild

När det stod klart att britterna skulle rösta för att lämna EU störtdök pundet.

Under dagen rapporterade nyhetsbyrån AFP att pundet var nere på sin lägsta nivå på över 30 år – Dow Jones hade sin sämsta dag sedan 2011.

Samtidigt rasade börserna runtom i världen: Tokyo rasade med drygt åtta procent, London- och Parisbörsen med nästan åtta procent och Frankfurtbörsen med nästan tio procent.

– Även kronan är ju en valuta som tar stryk, i den här miljön som vi har med extremt mycket osäkerhet, säger SEB:s valutastrateg och Englandsexpert Richard Falkenhäll.

Under fredagseftermiddagen dök också den amerikanska börsen.

Under natten blev det allt mer tydligt att lämna-sidan skulle kunna komma att vinna folkomröstningen gällande Storbritanniens eventuella utträde ur EU. Resultatet fick en omedelbar påverkan på pundet, och under den tidiga morgonen började den brittiska valutan att sjunka kraftigt. Vid 06-tiden uppgav sajten Bloomberg att pundet närmast kollapsat på marknaden.https://twitter.com/business/status/746232954305732608


Nyhetsbyrån AFP uppgav sedan att punden är nere på sin lägsta nivå sedan 1985. När Frankfurtbörsen öppnade på fredagsmorgonen hade pundet rasat minus 10 procent. Och på Londonbörsen: Ett ras på 8 procent.

– Vi är på extrema nivåer, och lite av den effekt vi har sett i natt är mångt och mycket den vi räknade med om vi skulle få det här utfallet. Som vi faktiskt inte trodde att vi skulle få, säger SEB:s valutastrateg och Englandsexpert Richard Falkenhäll.https://twitter.com/AFP/status/746182040710569984


"Extrem rörelse under natten"

Tidigare under veckan har pundet stärkts, samtidigt som att allt mer också talade för att Storbritannien skulle rösta för at stanna i EU.

– Under natten när vi då såg hur det omvända började materialiseras så var det många som helt enkelt var fångade på fel sida och var tvungna att börja ändra sina positioner. Och det här triggade ju en extrem rörelse under natten, säger Falkenhäll.

Det är inte bara Storbritannien som påverkats. Vid stängning hade Tokyobörsen sjunkit med åtta procent. I Hongkong har börsen tappart med drygt fyra procent. Även börserna i Europa har påverkats efter att de öppnade under morgonen. London- och Parisbörsen har sjunkit med närmare åtta procent. Frankfurtbörsen har sjunkit med närmre tio procent. Även den tyska börsen sjönk med närmare tio procent under morgonen.

– I dag kommer det att vara som det har varit för pundet, det kommer att vara fritt fall. Vi ser det redan i Asien-börserna, som faller väldigt kraftigt. Storbritannien och övriga Europas börser väntas falla när de öppnar, räntorna kommer att gå ner. Det kan vara så illa att börsen faller så mycket att börserna automatiskt gör trading-stopp, säger Swedbanks chefsekonom, Anna Breman.

På fredagseftermiddagen blev det också tydligt att även den amerikanska börsen kom att sjunka. Aktieindexet Dow Jones industrial average sjönk först med 2,6 procent och det kom rapporter om att det skulle kunna vara det största raset på tio månader, skriver NBC News.

Senare under dagen stod det klart att raset var ännu värre än så – Dow Jones stängde med det sämsta resultatet sedan 2011.

Under fredagseftermiddagen kom det också uppgifter om att den amerikanska investmentbanken Stanley Morgan kan komma att flytta runt 2 000 av sina London-anställda. Dessa skulle i sådana fall kunna flyttas till kontor i Dublin eller Frankfurt, skriver BBC. Men banken har sedan dementerat dessa uppgifter på Twitter.

Kronan sjunker i värde

I Sverige är börsen stängd fram tills på måndag. Men även den svenska kronan har sjunkit i värde, även om också den svenska kronan stärkts mot pundet.

– Normalt så brukar kronan stärkas i perioder när vi en ser en positiv miljö, och det här är ju precis det omvända. Så även kronan har ju försvagats mot många andra valutor. Men trots det så har pundet försvagats ännu mycket mer, säger SEB:s Falkenhall.https://twitter.com/business/status/746235821158600705


Även privatpersoner kan komma att påverkas av utfallet.

– På kort sikt så kommer de att påverka om man är exponerad mot börsen, vi kommer se att börsen faller kortsiktigt. Sedan kan det ju komma tillbaka, förhoppningsvis ganska snart. Det påverkar en självklart om man ska ut och resa, att kronan blir svagare i den här miljön. Det kan långsiktigt påverka hushållen när de gäller arbetsmarknad. Räntor och sådana saker, men det kommer att bero på utvecklingen framöver, säger Swedbanks Anna Breman.

Hon menar dock att man inte behöver oroa sig alldeles för mycket i nuläget.

– Jag tycker att man ska följa utvecklingen, följa vad som händer på marknaderna, att man ska vara medveten om att det här har hänt och att det kommer att påverka Europa. Men jag tycker inte att man ska vara för oroad, för i Sverige så har vi väldigt god tillväxt just nu. Vi har goda möjligheter att stimulera ekonomin så det fortsätter att vara en god utveckling, säger hon.


Billigare resor

Men att pundet rasat i jämförelse med kronan kan också föra med sig andra konsekvenser.

– Det kan ju eventuellt bli billigare för svenska resenärer att resa i London, men det är ju alldeles för tidigt att säga hur priser skulle påverkas, säger Vings informatör Anna Hagberg.

Om Storbritannien lämnar EU kommer det också att ändra reglerna för taxfree. Inom EU är det nämligen inte skattefritt att handla. Om Storbritannien lämnar EU skulle det då kunna innebära att det blir samma regler som att resa till ett annat land, exempelvis Thailand eller USA.

– Det förutsätter jag, men vi får ju följa utvecklingen för hur man gör upp sådana grejer inom EU men det förutsätter jag att det blir samma tullregler för icke-medlemsländer, säger Anna Hagberg.