Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Privatekonomen: Det värsta kan vara över

Erik Wikander, vice vd Svensk Fastighetsförmedling, kommenterar Svensk Mäklarstatistiks siffror för januari månad.
SEB:s privatekonom Américo Fernández.
Foto: Pressbild
I morgon, torsdag, kommer Riksbankens nya räntebesked – och flera tror på en dubbelhöjning.
Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Imorgon, torsdag, kommer Riksbankens nya räntebesked – och flera tror på en dubbelhöjning.

SEB spår att det blir den sista i raden av höjningar.

– Vi tror att inflationen kommer att gå ner, och att man därmed stannar på 3 procent styrränta, säger bankens privatekonom Américo Fernández.

Sedan i maj har räntehöjningarna avlöst varandra.

Men det skulle snart kunna få ett slut.

På torsdagsmorgonen kommer Riksbanken nya räntebesked, där flera bedömare tror på en höjning med 50 punkter till 3 procent.

Det kan vara toppen på det höga ränteläget, spår SEB.

Bankens privatekonom Américo Fernández:

– Vår bedömning som det ser ut nu är att man kommer stanna på 3 procent, vilket betyder att bolåneräntorna kommer fortsätta komma upp lite från dagens nivåer. Inte minst den rörliga tremånadersräntan. Men generellt så kommer vi nå en platå i ränteläget, givet att inflationen kommer ner nu under vårkanten.

Det betyder att bolåneräntorna kan fortsätta stiga ytterligare.

– Men det som är positivt för hushållen är att det värsta, de stora räntehöjningarna, är bakom hushållen och upplevdes under 2022.

SEB tror att Riksbanken kommer ligga kvar på 3 procent i styrränta i runt ett år till. Efter det skulle räntan kunna skruvas ner.

– Men det är inte en tillbakagång till de här extremt låga räntenivåerna som vi förväntar oss, säger Américo Fernández.

SÅ MYCKET VÄNTAS RIKSBANKEN HÖJA STYRRÄNTAN

Så här spår storbankerna att Riksbanken kommer att agera framöver.


SWEDBANK

Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari. Sen höjer centralbanken med ytterligare 25 punkter i april respektive juni, så att styrräntan toppar på 3,5 procent i sommar.

Swedbank tror att Riksbanken genomför räntesänkningar på totalt 100 punkter nästa år, så att styrräntan ligger på 2,5 procent mot slutet av 2024.


SEB

Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari. Därefter ligger den kvar där resten av året, för att sen sänkas 2024. SEB tror att styrräntan ligger på 2,25 procent i slutet av nästa år.


NORDEA

Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari. Sen höjer centralbanken med ytterligare 25 punkter i april, till 3,25 procent. Räntesänkningar inleds tidigt nästa år, och under loppet av 2024 sänks räntan till 2,0 procent.


HANDELSBANKEN

Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari. Sen höjer centralbanken med ytterligare 25 punkter i april, till 3,25 procent.

Handelsbanken tror att Riksbanken sen långsamt sänker styrräntan under 2024–2025.

Mer ”sansad” marknad

Ett eller två år framåt tror storbanken att det ”nya normala” bolåneränteläget kommer liggar runt 2-4 procent.

Det kommer leda till att hushållen bli lite mer reserverade, men samtidigt anpassa sig till det nya läget, säger Américo Fernández.

Det är exempelvis färre som tror på stora prisnedgångar under det kommande året.

– Vi kan förvänta oss lite ytterligare boprisfall under första halvåret, och att vi landar någonstans runt 20 procent ner från toppen på bostadsmarknaden, som var ungefär i mars förra året. Vi tror att botten nås någonstans innan sommaren för att sedan dämpas, och successivt börja återhämta sig.

När botten från pristoppen är nådd, kommer bostadsmarknaden att bli mer sansad, tror Américo Fernández. Ungefär som innan pandemin, med runt 2-3 procents ökade bostadspriser per år.

Hyran höjs för 77 000 bostäder

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen om den stora höjningen.