Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Priserna på bensin och diesel chockhöjs i dag

Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: LUDVIG THUNMAN/KVP/EXPRESSEN

Priserna på bensin och diesel skenar.

Onsdagen såg rejäla höjningar och nya väntas på torsdagen.

– Ingen vet riktigt vart det kan ta vägen, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank.

Dieseln blev på morgonen 75 öre dyrare per liter. Bensinen höjs 40 öre litern. Och det lär komma betydligt mer – på onsdagen rusar oljepriset på världsmarknaden ytterligare.

Efter höjningen kostar dieseln 23,32 kronor litern. Bensinen är uppe på 20,39 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer.

Oljepriset har, sedan de nya priserna slagits fast av bensinkedjorna, stigit ytterligare. På onsdagsmorgonen kostar ett fat Nordsjöolja 111 dollar, mot runt 105–106 dollar på tisdagseftermiddagen.

Stor osäkerhet om oljan

Tina Saltvedt, oljeexpert på Nordea i Norge, vill inte heller säga något om hur olje- och bränslepriser kan utvecklas.

– Det är inte möjligt att säga nu, och det är inte heller något jag vill spekulera om i den här tragiska situationen, säger hon.

Jörgen Kennemar förklarar att Ryssland är en stor oljeproducent. Ungefär 30 procent av världens olja kommer från landet. Sanktionerna mot Ryssland har utformats för att inte olje- och gasleveranser ska påverkas.

Men ändå blir Ryssland allt mer isolerat och det kan till exempel bli svårt att få hit oljan. Vill rederierna och åkerierna verkligen åka till Ryssland och hämta oljan, eller tvekar de på grund av sanktioner och eventuella imageproblem? Importen av teknikdelar som oljeindustrin använder är stoppad, och det innebär att det också blir svårt med reservdelar.

Motsanktioner

Dessutom, det kan komma motsanktioner från Ryssland som innebär att oljeleveranserna till västvärlden minskar.

Men frågan är om prisökningen nu beror på en faktisk minskning av utbudet av olja, eller om det handlar om en oro hos marknaden. De utökade sanktionerna tillkännagavs bara för ett par dagar sedan.

Jörgen Kennemar tror att det är oron som ligger bakom prisökningen hittills, inte någon större utbudsminskning.

– Marknaden brukar vara snabb att prisa in förväntningar. Vetskapen om Rysslands storhet på oljemarknaden skapar omedelbart osäkerhet, säger han.

Han tror att osäkerheten om oljepriset också kommer att påverka de svenska företagens planer.

– De får sig en smäll nu.