Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Porsche slog rekord och ökar farten under 2020

Elbilen Porsche Taycan visades upp i Bryssels förra veckan.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Volkswagenägda Porsche har slagit försäljningsrekord.

Därmed befäster man lyxsegmentens vandring motströms i den dämpade globala fordonsmarknaden.

Porsche spår också att 2020 kommer visa tillväxt och att märkets första elbilsmodell bidrar till den utvecklingen.

Tyska Porsches globala leveransvolym växte med 10 procent till 281.000 bilar under 2019. I täten för den utvecklingen var en stark försäljning av modellerna Macan och Cayenne, skriver Porsche.

– Vi är övertygade om att vi kan behålla en hög efterfrågan under 2020, kommenterar försäljningschef Eetlev von Platen i ett uttalande där orderboken för den kommande elmodellen Taycan nämns som en drivande faktor till spådomen.

Porsche är den mest lönsamma enheten i Volkswagenkoncernen, som gått ut hårt för att utmana amerikanska Tesla om uppmärksamheten på elbilsscenen.

Ökade i Kina och USA

Trots att Kina-marknadens försäljningssiffror på totalen sviktat kraftigt under året – 11 av 12 månader redovisades försäljningsminskning – så lyckades Porsche öka även här.

Ökningen var liksom i USA 8 procent i Kina, där lyxsegmentet stått ut bättre än den övriga marknaden.

I segmentet strax under Porsche slog både Daimlers Mercedes Benz och BMW i förra veckan rekord med försäljningssiffror för 2019. De något mer budgetprissatta märkena sålde 2,3 respektive 2,2 miljoner personbilar under 2019. Ökningarna var dock knappare än för Porsches räkning: bara 1,3 procent jämfört med 2018 för Daimler medan BMW:s försäljning växte med 2 procent.

Näst efter trean Audi (upp 1,8 procent till 1,8 miljoner fordon) kom Volvo Cars med 706.000, en ökning som motsvarade Porsches 10 procent.

TV: Racerföraren om Porsches nya elbil