Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Populär barnleksak dras tillbaka – efter giftlarm

Miljöstyrelsen i Danmark går ut och varnar för att de populära leksakerna squishies kan vara skadliga.
Foto: Pressbild/Danska Miljöverket

Barnleksaken ”squishies” har beskrivits som årets trendprodukt – men nu kommer bakslaget.

Leksaken har återkallats från svenska leksaksbutiker efter larm om att den innehåller giftiga ämnen.

– Alla squishies är borttagna från hyllorna, säger Liselotte Gjerdrum Carlse, Top-Toys nordiska kommunikationschef.

Klämleksaken squishies har blivit allt mer populärt under de senaste åren och har beskrivits som årets trendleksak 2018 enligt Konsumentverket. 

Leksaken kommer i många olika former och brukar föreställa små söta djur, sötsaker, glass och frukter. Squishies säljs i flera svenska butiker, bland annat på BR-leksaker och ToysRus och på webben. Den marknadsförs som samlarleksaker till barn mellan 6-8 år där barnen brukar byta dem mellan varandra. 

Men nu meddelar den danska myndigheten Miljöstyrelsen att leksakerna är giftiga och inte bör finnas i hemmet tills de utretts mer genomgående, skriver danska BT

En av de produkter som undersöktes av danska Miljöstyrelsen och som visade sig innehålla flera skadliga ämnen.
Foto: Danska miljöstyrelsen

Dras tillbaka

På grund av detta dras nu barnleksakerna tillbaka av flera danska företag – och även av butiker i Sverige. BR-leksaker och ToysRus återkallade samtliga squishie-produkter från butikshyllorna under tisdagseftermiddagen. 

– När den danska Miljöstyrelsen kontaktade oss i går eftermiddag informerade vi alla butiker i Norden om att sluta sälja squishies, säger Liselotte Gjerdrum Carlsen, som är Top-Toys nordiske kommunikationschef, där BR-leksaker och ToysRus ingår. 

Nu ska samtliga squishies vara borttagna från hyllorna i alla BR- och ToysRus-butiker, enligt Gjerdrum Carlsen.

Gjerdrum Carlsen säger att företaget inte hört något från svenska myndigheter och att företaget nu inväntar ytterligare undersökningar från danska Miljöstyrelsen. 

Kan innehålla farliga kemikalier 

Danska Miljöstyrelsen har testat tolv olika typer av squishies, där de analyserade vilka kemiska ämnen som fanns i produkterna.

Deras undersökning visade att de tolv leksakerna innehöll farliga kemikalier. I deras pressmeddelande skriver de:

"I samtliga av de 12 produkterna fanns det skadliga ämnen i så pass höga koncentrationer att det kan medföra en risk för barn om de leker med dem under en längre tid".

Squishies har beskrivits som årets trendleksak av Konsumtionsverket.
Foto: Danska miljöstyrelsen

Innehöll cancerframkallande ämnen

I pressmeddelandet skriver de också att testet visade att de undersökta produkterna innehöll höga koncentrationer av ämnet dimethylformamid (DMF) som kan orsaka skador på lever- och andningsorgan och skapa ögonirritation. 

Utöver DMF innehöll produkterna också ämnena styren och toluen, som bland annat kan skada reproduktionsorgan och är cancerframkallande. 

Leksakerna har återkallats från hyllorna i samtliga BR-butiker i Sverige.
Foto: Pressbild BR-leksaker

Tidigare i år skrev Expressen en artikel om att Konsumentverket gick ut med uppmaningen att barn under tre år inte bör använda leksaken på grund av kvävningsrisk.