Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisens avlyssning av industrimiljardären utreds - av polis

Chefsåklagare Martin Tiden vid Särskilda åklagarkammaren har inlett förundersökning för att utreda om det begåtts tjänstefel av någon inblandad tjänsteman.
Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Advokat Sven Severin (till vänster på bilden) försvarar Karl Hedin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Karl Hedin har under hela polisutredningen förnekat brott.
Foto: JOHN LEANDER / DALARNAS TIDNINGAR

Först utredde polisen miljardären Karl Hedin, 69, för att ha tjuvskjutit en varg.

Nu utreds om polisen eller annan inblandad gjort sig skyldig till tjänstefel i jakthärvan.

Polisens egen hemliga avlyssningar av Karl Hedins kan avgöra om någon myndighetsperson har begått brott.

– Förundersökning är inledd på lägsta misstankegraden, säger chefsåklagare Martin Tidén.

I förra veckan beslöt chefsåklagare Martin Tidén på Särskilda åklagarkammaren att förundersökning för misstänkt tjänstefel ska inledas vilket tidningen Svensk jakt var först med att berätta.

Expressen kan nu avslöja att det är polisens egen hemliga telefonavlyssning som utreds och omständigheterna kring avlyssningen i jakthärvan.

Skrev ”ohörtbart”

Det är uppgifterna i ett avsnitt i utskriften från en hemlig telefonavlyssning av Karl Hedins telefoner som står i centrum för den nu inledda förundersökningen om misstänkt tjänstefel.

I utskriften från telefonavlyssningen har den som skrev ut konversationen som industrimiljardären Karl Hedin hade med en närstående angett ordet ”ohörbart” på några ställen.

När industrimiljardären och flera andra inblandade greps i oktober förra året anklagades de bland annat för grovt jaktbrott.

Karl Hedin - som är en stark röst i vargfråggan - anhölls och senare också häktades. Nyheten väckte starka känslor i jaktkretsar och själv förnekade han brott.

Misstankarna mot Karl Hedin gällde bland annat att han tjuvskjutit en varg den 26 oktober - samma dag som polis från nationella operativa avdelning, NOA, slog till och grep honom. 

En bild från den första häktningen av Karl Hedin när han häktades på felaktiga grunder.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Spaningarna mot Karl Hedin och övriga misstänkta hade pågått en tid när polisen ingrep.  Kammaråklagare Lars Magnusson fick under spaningstiden klartecken från domstol att avlyssna inte bara Karl Hedins telefoner utan även telefonerna som tillhörde de andra i den misstänkta jakthärvan.

När Karl Hedin häktades blev telefonavlyssningen från den 26 oktober en viktig detalj. Hedin häktades på sannolika skäl misstänkt för olaga jakt. Rubriceringen av brottet tydde på att bevisningen var stark.

Karl Hedin fick våren 2011 ta emot Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj från prins Carl Philip.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter 31 dagar i häkte släpptes Karl Hedin då åklagaren ansåg att han inte längre kunna försvåra polisutredningen.

Utredningen började därefter delvis att falla samman. Det gällde även polisens hemliga källa som pekat ut Karl Hedin. Källan backar nu ur hela historien. 

Källan, med nära band till en av de misstänkta, tog tillbaka sina uppgifter.                                                                                                                                   

Åtta månader senare satte kammaråklagare Lars Magnusson själv på sig hörlurarna och började lyssna, bland annat på den aktuella ljudfilen, som ingick i den första häktningen på grund av den misstänkta jakten på varg. Och det är nu sensationen står klar för åklagaren: det som angetts som ohörbart vid utskriften hos polisen för åtta  månader sedan gick visst att höra. Han hörde det själv med egna öron. Telefonsamtalet fick plötsligt en helt ny innebörd när orden som angetts som ohörbara gick att tyda.  Det visade sig att det inte alls handlade om att Karl Hedin skjutit ihjäl en varg den aktuella dagen i oktober förra året.

Misstanken om jakt på varg ströks omedelbart. Men utredningen fortsätter. Hedin är numera misstänkt för förberedelse till jakt på varg.

Helomvändningen visar att Karl Hedin häktades på helt felaktiga grunder. Han skulle troligen inte ha häktats alls om utskriften från avlyssningen gjorts korrekt.

Frågorna som kräver svar

Frågor som utredarna från Särskilda åklagarkammaren nu vill ha svar på under den inledda förundersökningen om misstänkt tjänstefel:

Varför utreddes det inte ut ordentligt vad som sades på det inspelade bandet?

Kontrollerades inte utskriften mot bandet?

Har någon medvetet manipulerat utskriften för att ”sätta dit” Karl Hedin för tjuvjakt? Karl Hedin själv misstänker det Och i så fall av vem?

Har åklagaren, de inblandade poliserna hos polisens nationella avdelning NOA, eller någon polisanställd gjort sig skyldig till brott?

– Jag har inlett en förundersökning på den lägre misstankegranden när det gäller tjänstefel. Vi håller på och samlar in material, säger chefsåklagare Martin Tidén.

Chefsåklagare Martin Tidén utreder nu om någon, eller några, har begått tjänstefel i jakthärvan.
Foto: IZABELLE NORDFJELL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utredningen har precis inletts och det finns ännu ingen misstänkt.

Åklagaren bekräftar intresset för ljudfilerna

En del av det material som utredarna begär in är allmänna handlingar som inte är omgärdad med sekretess. Vissa handlingar tas in från de berörda domstolarna, Västmanlands tingsrätt och Svea hovrätt. 

Men där finns också ljudfilerna från den hemliga telefonavlyssningen av Karl Hedin. Dessa ljudfiler måste beslagtas. Om detta redan har skett är inte känt. Men chefsåklagare Martin Tidén bekräftar intresset för ljudfilerna och att de ska tas i beslag.

– Vi bör göra det, det är inget felaktigt antagande, säger han.

Den formella brottsutredningen av den misstänkta jakthärvan pågår fortfarande. Brottsmisstankarna mot Karl Hedin har i dag reducerats till en enda: att han skulle ha planerat jakt på varg den 26 oktober.