Beslutet om förundersökning togs på måndagseftermiddagen.
Det är polisens avdelning för särskilda utredningar, SU, som ska sköta utredningen.
– Det har kommit flera anmälningar från lite olika håll efter tv-programmet. Det är programmet som just nu utgör underlaget för förundersökningen, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.
Vad är det för brottsmisstanke?
– Förundersökningen är inledd på bedrägeri. Vad det slutligen blir får utredningen visa.
Det finns flera personer som namngavs i Uppdrag granskning, däribland skatteutskottets tidigare ordförande Jörgen Hellman. Vem är misstänkt?
– Vi börjar brett sedan vid nu tittat på materialet. Vi måste metodiskt ta reda på vilka som kan misstänkas för det här. Det är uppenbart via programmet att en eller flera kan utpekas, men det är en del av utredningen att i formell mening klara ut vilka individer som eventuellt kan misstänkas för brott, säger chefsåklagare Per Nichols.
Formellt sett så finns det alltså än så länge ingen enskild person i juridisk menig som är brottsmisstänkt.
Det fanns två riksdagsledamöter som pekades ut i tv-programmet.
Jörgen Hellman, som suttit i riksdagen sedan 2006 för västa Götalands norra valkrets, avgick från alla sina uppdrag efter tv-programment. Han bytte också mantalsskrivningsadress efter programmet. Men förnekade att han gjort något olagligt.
”Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti”, skrev Jörgen Hellman i en kommentar på Facebook.
Samtidigt uppgav Jörgen Hellman att han egentligen tänkt avgå som riksdagsledamot vid slutet av den här mandatperioden.
”Jag har sedan tidigare aviserat att jag inte kandiderar för omval, men kommer i ju med detta avgå från alla mina uppdrag med omedelbar verkan.”
SVT:s Uppdrag granskning, UG, berättade i programmet att Jörgen Hellman sedan 2015 fått närmare 700 000 kronor i ersättning från riksdagen för sitt boende i Stockholm. Ersättningen var en följd av att han officiellt var skriven i en stuga norr om Vänersborg.
Enligt SVT:s reporter och fotograf har stugan trasiga fönster, hål i väggen. Sedan 2019 har kommunen underkänt avloppsbrunnen på tomten med förbud att använda systemet. Varken toalett eller dusch går att nyttja på grund av kommunen förbud.


Den andra utpekade riksdagsledamoten i tv-programmet var Helena Bouveng, 59, (M). Hon avslöjades i Uppdrag Granskning för att vara folkbokförd i Vetlanda hos en släkting, samtidigt som hon uppgett att hon har en permanent bostad utanför Stockholm. På så vis har hon fått förmåner från riksdagen värda 390 000 kronor sedan 2017. I programmet tillbakavisade hon uppgiften om att folkbokföringen i Vetlanda var en skenskrivning.