Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PM Nilsson avgår – får inget avgångsvederlag

PM Nilsson lämnar jobbet
PM Nilsson var tidigare ledarskribent på Dagens industri, men lämnade sin tjänst där i oktober för att bli statssekreterare åt Ulf Kristersson.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

PM Nilsson får inget avgångsvederlag när han nu slutar som statssekreterare.

Det skriver han själv på Facebook:

”Så jag är en fri man från och med nu.”

Det var på torsdagen som PM Nilsson meddelade på Facebook att han avgår som statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekreterare, efter knappt tre månader på posten.

Beskedet kommer efter omfattande rapportering i media, som handlar om att Nilsson blev påkommen med att tjuvfiska ål 2021, sen ljög om det för polisen och nu utreds för artskyddsbrott.

”Sammantaget gör situationen att jag har svårt att kunna göra ett bra jobb”, skriver PM Nilsson på Facebook.

Inget avgångsvederlag för PM Nilsson

Nilsson var tidigare ledarskribent på Dagens industri men slutade där i slutet av oktober i fjol.

När han nu slutar även hos Ulf Kristersson ser han ut att bli utan avgångsvederlag.

Statssekreterares avgångsvederlag regleras i en överenskommelse mellan riksdagspartierna från 1994. Enligt den har statssekreterare rätt till avgångsvederlag, som motsvarar månadslönen vid avgångstillfället, i max 24 månader. Har personen varit anställd kortare tid än 12 månader är avgångsvederlaget max 12 månader.

I PM Nilssons fall hade det handlat om 1 306 800 kronor för ett år, då han enligt regeringsbeslutet om anställning hade en månadslön på 108 900 kronor.

PM Nilsson: ”Fri man”

Överenskommelsen gäller dock enbart om statssekreteraren sparkas eller entledigas för att ministern hen jobbar för avgår.

”Reglerna för statssekreterares avgångsvederlag gäller inte den som avgår på egen begäran, utan att statsrådet avgår”, skriver regeringen på sin hemsida.

Och PM Nilsson själv kommenterar på Facebook:

”Finns frågor om villkor för avgångna statssekreterare. När man säger upp sig själv, vilket jag gjorde, utgår inte en krona. Så jag är en fri man från och med nu.”

Om han har lämnat in sin avskedsansökan ännu är oklart. Statsrådsberedningens registrator har inte fått den.

Expressen har sökt Ulf Kristersson, som via sin pressekreterare säger att man inte kan kommentera några detaljer kring uppsägningen just nu. Expressen har också sökt PM Nilsson. 

Ulf Kristersson om statssekreterarens ålfiske