Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SAS riskerar strejk – alla piloter har varslats

Foto: HELENA BÉVENGUT-LARSSON / SVENSKA PILOTFÖRENINGEN/PRESSBILD
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Förhandlingarna mellan SAS-piloterna i Skandinaven och SAS har brutit samman.

Nu riskerar flygbolaget strejk och att alla SAS-flyg ställs in från 26 april.

– Samtliga piloter är varslade om arbetsnedläggning, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförening.

Förhandlingarna mellan SAS och flygbolagets piloter inleddes 11 mars i år i Stockholm och har sedan flyttat vidare till Norge och Danmark.

Men trots ihärdiga försök har de två parterna inte kunnat komma överens – och sent på måndagskvällen bröt förhandlingarna samman.

Det innebär nu att SAS Pilot Group, som representerar 95 procent av alla SA-piloter i de tre skandinaviska länderna, varslat om strejk från midnatt 26 april.

– Vi avslutade förhandlingarna i går och som ett naturligt steg när positionerna är väldigt låsta så har vi lagt ett varsel. Som varslet är utformat så är det total arbetsnedläggning för samtliga SAS-piloter, säger Wilhelm Tersmeden.

”Riskerar jobba sju helger i rad”

Konflikten rör avtal som reglerar piloternas roll företaget, samt lönenivåer och arbetsvillkor som innebär kort framförhållning i arbetsschema och mycket helgarbete.

– I dag har en SAS-pilot ingen förutsägbarhet, vi jobbar på ett sätt som inte är normalt på arbetsmarknaden. En pilot får sitt schema drygt två veckor före han ska börja jobba, då vet man inte innan dess hur man jobbar, vet inte vilka dagar du jobbar, det enda du vet är att en helg den månaden kommer du vara ledig, säger Wilhelm Tersmeden.

Han fortsätter:

– Det är helt ohållbart, man måste kunna planera sitt liv tillsammans med sitt arbete.

Parterna ska nu få hjälp av en extern medlare för att lösa konflikten, och samtalen kommer börja inom den närmaste tiden.

– Arbetsgivaren är het ointresserad av att prata med oss, vi avslutade kontakten i går. Men vi går in i det här med öppna ögon och hoppas få till en lösning, säger Wilhelm Tersmeden.

”Omöjliggör att SAS blir fortsatt konkurrenskraftigt”

SAS anser att piloterna krav är orimliga.

”Vi har noterat genom pressmeddelande från pilotföreningarna i de tre länderna att de har valt att lämna förhandlingsbordet och varsla om konflikt. Det är olyckligt eftersom det skapar oro hos våra kunder. De krav som är presenterade är orimliga och omöjliggör att SAS blir fortsatt långsiktigt konkurrenskraftigt.” skriver flygbolaget i ett pressuttalande.

Och fortsätter:

”Vi har dock fortfarande förhoppning och tro om att vi ska komma till enighet, som vi har gjort med de övriga medarbetargrupperna i SAS. Vi vill fortsätta förhandla och sätter tilltro till medlingsförfarandena i de tre länderna.”


Hotat med pilotstrejk förut

Det här är inte första gången som SAS piloter hotat med strejk.

I augusti 2017 varslade SAS norska och danska piloter om strejk. Även då stod piloternas anställningsvillkor, främst förutsägbarhet i schema och helgarbete, i fokus.

SAS Pilot Group består av Dansk Pilotforening, DPF, Norske SAS-flygeres Forening, NSF, Scandinavian Norge Flygerforening, SNF och Svensk Pilotförening, SPF.

SAS Pilot Group organiserar 95 procent av alla SAS-piloter i Danmark, Norge och Sverige

Expressen söker SAS för en kommentar.