Pewdiepies rekordvinst

Youtube-undret Pewdiepie beräknas vid årsslutet ha dragit in 192 miljoner kronor.

192 miljoner kronor i vinst.

Så mycket beräknas Youtube-undret Pewdiepie vid årsslutet ha dragit in sedan han startade sin verksamhet.

– Pengar är ett ämne som jag avsiktligt försökt undvika under de fem år som jag har gjort videor, säger han.

I det första bokslutet för sitt företag redovisade Felix Kjellberg -  Pewdiepie - en vinstmarginal på otroliga 90,4 procent för de sju månader räkenskapsåret omfattade. Därmed blev vinsten strax under sex miljoner kronor. Följande helår hade vinstmarginalen stigit ytterligare och vinsten låg då på nästan 28 miljoner kronor. 2014 var motsvarande siffra 61 miljoner kronor.

Pewdiepie i topp på Forbes lista

Pewdiepie är en Youtubekanal som Felix Kjellberg startade 2010 och som nu är den kanal som följs av flest användare. Där spelar och kommenterar datorspel, själv eller tillsammans med andra.

Han blev även rankad som den bäst tjänande Youtube-profilen, av amerikanska magasinet Forbes.

Om vinstmarginalerna ligger på ungefär samma nivå under 2015 som tidigare år och Pewdiepie drar in det han beräknas göra - nämligen 100 miljoner kronor - så kommer han att ha samlat totalt 192 miljoner kronor i vinst sedan han startade sitt företag.


LÄS OCKSÅ: Pewdiepie lanserar mobilspelet "Legend of the Brofist"

Får många reaktioner

I ett klipp som stjärnan själv lagt upp i juli i år berättar han att han får många reaktioner på att han tjänar så mycket pengar, men att det för honom själv är av mindre betydelse.

– Pengar är ett ämne som jag avsiktligt försökt undvika under de fem år som jag har gjort videor. Jag känner att det inte är viktigt för någon och jag vill bara göra underhållande videor. Men missförstå mig inte – jag hatar inte pengar. Jag ska inte låtsas som att det inte spelar någon roll för mig, för det har betydelse för alla, säger han i klippet.

Felix Kjellberg berättar vidare om att när han började pluggade inte hade råd med en hyfsad dator. Då sålde han konstverk som han hade gjort och kunde på så sätt sätta i gång med det han ville. Han berättar också om hur han efter studietiden tog arbete i en korvkiosk.

– Det har aldrig varit ett karriärsdrag att börja med videorna. Jag visste inte ens att det var möjligt att tjäna pengar på det, säger han i videon.


LÄS OCKSÅ: Pewdiepies succé: Det är helt sinnesjukt

Negativa reaktioner

De negativa reaktionerna som han möts av, på grund av pengarna han tjänar, tycker han är både tråkigt och onödigt.

– Vad jag antar att folk inte tänker på är att jag har 9 miljarder visningar och det tyder på något. Det är annonser i mina videor som jag tjänar pengar på.  Dessutom jobbar jag jobbar otroligt mycket, fråga min flickvän.

I videon nämner han också att han drev ett välgörenhetsprojekt, där han samlade in ett antal miljoner till rent dricksvatten, men att medierna inte var lika benägna att plocka upp den nyheten.


LÄS OCKSÅ: Pewdiepie är bäst betalda Youtube-stjärnan