Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Permitteringens pris: 50 miljarder kronor

Kostnaderna för korttidspermitteringar kommer bli dubbelt så hög som väntat, uppemot 50 miljarder kronor. Set berättar finansminister Magdalena Andersson i en intervju med Niklas Svensson.
Finansminister Magdalena Andersson, S.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Korttidspermitteringarna blir en dyr historia för staten – 50 miljarder kronor. 

Samtidigt får regeringen nu larm om att företag fuskar mot systemet. 

– Det är ett fruktansvärt sätt att bete sig, säger finansminister Magdalena Andersson som nu tillåter Tillväxtverket att göra oannonserade kontroller.

För en månad sedan lanserade regeringen korttidspermitteringar för att stävja konsekvenserna av coronakrisen. Anställda skulle kunna gå ner i arbetstid utan att tappa lön, då staten går in och täcker kostnaderna. En extraordinär åtgärd, enligt regeringen:

– Det här är en helt unik situation, sa finansminister Magdalena Andersson då. 

När man började beräkna kostnaderna av en sådan åtgärd låg den beräknade summan då på 2 miljarder kronor. Men den beräkningen höll inte länge – och nu räknar man med att prislappen för permitteringarna kommer att landa på 49 miljarder kronor. 

– Bedömningen är att det kostar betydligt mer än vad vi trodde förut, senaste prognosen var att det skulle kosta 20 miljarder och nu är prognosen att det kommer att kosta uppemot 50 miljarder kronor. Så det är en väldigt stor utgift. Men det är så man måste göra i kris, det är därför vi har sparat i ladorna, för att man ska kunna genomföra viktiga åtgärder i en kris, säger finansminister Magdalena Andersson.

LÄS MER: Hit kan du vända dig med frågor om corona

270 000 människor berörs

Samtidigt beräknar man att uppemot 270 000 människor berörs av permitteringarna. 

Systemet bygger på att arbetstagarna ska gå ner i arbetstimmar – men nu har regeringen fått indikationer på att företagen fuskar – och låter de anställda jobba mer, trots minskningen på papperet.  

– Här har vi tyvärr fått in larm om fusk och jag måste vara fruktansvärt tydlig. Det är ett fruktansvärt sätt att bete sig om man fuskar med det här systemet. Vi har gjort detta för att rädda företag som annars skulle gå i konkurs, och detta i en ekonomisk kris i Sverige. Att några utnyttjar det systemet är helt oacceptabelt, säger Andersson. Hon inför nu en åtgärd för att kunna stoppa fusket: 

– Skatteverket har lånat ut experter till Tillväxtverket som är de som sköter systemet, därutöver kommer Tillväxtverket att få göra oannonserade kontroller på företag för att säkerställa att allt går rätt till. 

Finansministern: Larma om fusket 

Hon säger att man ännu inte vet i vilken omfattning som fusket finns i dag och uppmanar människor att larma om de ser något. 

– Det enda vi vet hittills är de visselblåsare som hör av sig, och det är också ett viktigt budskap: är det så att du känner till något fusk, hör omedelbart av dig till Tillväxtverket så man kan kontrollera. 

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har 95 000 människor förlorat sina jobb de senaste sex veckorna på grund av coronakrisen. Om det säger finansministern:

– Det visar verkligen hur djup krisen är, men det vi vet är att utan korttidsarbete hade de varit väldigt många fler.  

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

Regeringen ökar rätten till permitteringar upp till 80 procent

Från och med den 1 maj och tre månader framåt får företag utökade möjligheter att permittera personal – upp till 80 procent.