Pensionsilskan mot Reinfeldt: ”Fantasier”

Fredrik Reinfeldt tycker att svenskarna borde jobba till 75 års ålder.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
LO-ekonomen Torbjörn Hållö, som menar att Reinfeldt förespråkar en invandring på minst 20 miljoner människor de kommande 60 åren.
Foto: Press

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt tycker att svenskarna borde jobba till 75 års ålder – och gärna ännu längre än så.

Det slår han fast i en ny rapport, där en av slutsatserna är att ökad invandring skulle gynna det svenska pensionssystemet.

– Det är inte matematiskt möjligt av den enkla anledningen att invandrare själva blir äldre, säger LO-ekonomen Torbjörn Hållö, som menar att Reinfeldt förespråkar en invandring på minst 20 miljoner människor de kommande 60 åren.

I måndags släppte den regeringstillsatta ”Delegationen för senior arbetskraft” en rapport författad av Fredrik Reinfeldt, som var statsminister (M) 2006-2014.

I rapporten argumenterar Reinfeldt för att svenskarna ska jobba till minst 75 års ålder – och att man ska vara beredd att byta karriär sent i livet.

– Min slutsats är att vi måste uppmuntra människor till att jobba längre, vi måste uppmuntra ett nytt synsätt på vad äldre människor har för kraft, sa Fredrik Reinfeldt i Sveriges Radios Studio ett i måndags.

Reinfeldt menar att 70 är det nya 50:

– Vi ska också ta in att de som är 70 i dag visar samma mentala och fysiska inställning och förmåga som femtioåringarna gjorde i början av 1970-talet.

Reinfeldt argumenterar för att svenskarna ska jobba till minst 75 års ålder.
Foto: ANN JONASSON

LO-ekonomen: ”Helt enkelt inte sant”

Rapporten får nu hård kritik från LO-ekonomen Torbjörn Hållö, som hävdar att ”verkshöjden är i nivå med ett sämre specialarbete på gymnasiet”.

– Dels är kvaliteten på produkten inte jätteimponerande. Det är en rapport utan referenser eller noter – det är lite fritt tyckande från Fredrik Reinfeldt, säger han.

Tidigare i veckan kritiserade Torbjörn Hållö i ett Twitterinlägg Reinfeldts slutsatser om att kraftigt ökad invandring skulle gynna pensionssystemet:

”Reinfeldts påståenden om att en liberal migrationspolitik skulle kunna rädda pensionerna är fria fantasier utan stöd i fakta (och en inblick i en politisk klass som är lika fakta-resistent som de SD-väljare de så intensivt föraktar)”.

Torbjörn Hållö utvecklar kritiken.

– Reinfeldt skriver rakt upp och ner att en mer liberal migrationspolitik skulle kunna lösa problemen med att pensionerna är för låga. Det är helt enkelt inte sant – det är ganska väl utrett av experter inom demografi och på Pensionsmyndigheten, säger Hållö.

”Helt absurda siffror”

För att upprätthålla de nuvarande proportionerna mellan pensionärer och personer i arbetsför ålder skulle det behövas mycket stor invandring, säger Torbjörn Hållö.

– Du får helt absurda siffror. I en rapport som Nordiska rådet tog fram för några år sedan slås fast att med den logiken behöver man ha en invandring på någonstans mellan 20 och 40 miljoner fram till 2080. Det är inte möjligt att ha den typen av volymer. Det är helt orealistiskt, säger han.

Uppfattar du att Fredrik Reinfeldt tänker sig att det är så det ska bli?

– Ja, jag har svårt att tolka det på något annat sätt. Och detta är inte någon invändning mot invandring, det är en kritik mot motivet i det här fallet, säger Torbjörn Hållö.

Liknande beräkningar presenterades för Reinfeldt i SR:s Studio ett i måndags, men han vidhöll att rapportens slutsatser är korrekta.

– Det är helt enkelt väldigt dyrt att stänga sitt land för människor från andra länder. Det har en hög kostnad. Vårt barnafödande är så lågt att befolkningen inte växer av sig självt, men den åldras samtidigt, säger Reinfeldt i programmet.

– Så den som säger stäng gränsen ska veta att det sker till hög kostnad och sätter enorm belastning på pensionssystem och välfärdssystem.

Expressen har sökt Fredrik Reinfeldt.

Rapporten: ”Att arbeta till 75 – en bra början”

I augusti förra året tillsatte regeringen ”Delegationen för senior arbetskraft” – en extern arbetsgrupp med uppdrag att ”motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för att bättre ta tillvara äldres erfarenhet och kompetens”.


Rapporten ”Att arbeta till 75 – en bra början” är skriven av Fredrik Reinfeldt på uppdrag av delegationen och publicerades den 8 april 2019.