Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varannan utbetalning fel – pensionerna krävs tillbaka

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Stickprov gav återkrav på 4,4 miljoner kronor och stoppar ytterligare 34,3 miljoner kronor i framtida felaktiga utbetalningar.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Pensionsmyndigheten har börjat göra stickprov för att minska felaktiga utbetalningar när det gäller pensioner till personer som har invandrat till Sverige.

De första stickproven visade att varannan utbetalning var fel.

Myndigheten kräver nu tillbaka 4,4 miljoner kronor och stoppar ytterligare 34,3 miljoner kronor i framtida felaktiga utbetalningar. 

Pensionsmyndigheten gjorde i sin första kontroll 316 stickprov på personer som invandrat från nuvarande Bosnien och Hercegovina.

Det visade sig att mer än varannan, 167 personer, hade fått ett felaktigt beslut. Bland annat hade flera inte uppgivit att de får pension från ett annat land, när de ansökte om allmän pension.

– Vi valde att inleda med detta land då många invandrade till Sverige i arbetsför ålder vilket gör att vi antar att man kan ha pension från sitt hemland. Pensionen från hemlandet behöver man redovisa i sin ansökan och det har man inte gjort i tillräcklig omfattning, säger Magnus Rodin som är chef för Pensionsmyndighetens produktionsavdelning.

Nu utvidgar myndigheten kontrollerna och granskar fler pensionsansökningar från invandrade svenskar.

– Det är viktigt att man inte glömmer bort eventuell pension från andra länder när man ansöker om allmän pension i Sverige. Det är också bättre att informera oss om man tror att det kan ha blivit fel så att inte ett eventuellt återkravsbelopp växer sig onödigt stort, säger Magnus Rodin.

Enkel guide till din pension

DiTV reder ut det du behöver veta om pensionssystemet.