Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Var med och delade ut tjugo extra miljoner till Allras ägare

Foto: /IBL / /IBL EERO HANNUKAINEN
Med sina namnteckningar gav Thomas Bodström och övriga i Allras styrelse klartecken till bolagsstämman om att 20 miljoner kronor kunde delas ut till ägarna, däribland storägaren Alexander Ernstberger.
Bodströms namnteckning vid en annan del av beslutet som låg till grund för utbetalningen.

Här är stjärnadvokaten och blivande landshövdingen Thomas Bodströms signatur – en namnteckning som i praktiken gav skandalomsusade Allras ägare 20 miljoner extra. 

Pensionsbolaget Allra misstänks ha förskingrat hundratals miljoner kronor från pensionsspararna.

– Han borde inte ha varit påtänkt som landshövding. Det är bara på grund av mycket goda politiska kontakter som han fick uppdraget, säger Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i ekonomi vid Handelshögskolan. 

I förra veckan häktades en tidigare chef i skandalomsusade pensionsbolaget Allra misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Flera personer ingår i brottsutredningen och 140 miljoner kronor är tagna i beslag av kammaråklagare Thomas Hertz som leder förundersökningen. 

Bollandet med pengarna kan vara ett penningtvättbrott misstänker åklagaren.

– Det pågår en förundersökning om den hanteringen av pengar i förhållande till utdelningen utgör ett penningtvättbrott, säger Thomas Hertz.

– Beslaget på 140 miljoner avser utdelning som kommer från bolaget i Dubai där det har beslutats om utdelning i Allra Sverige om dessa pengar till Allra ägare.

LÄS MER: Allra kastas ut från PPM-systemet 

Ansvariga stäms på minst 240 miljoner

Offren för Allra–härvan är pensionsspararna som placerat pengar i bolagets PPM-fonder. Pensionsmyndigheten förbereder en stämning på minst 240 miljoner kronor mot de ansvariga i bolaget. Summan kan dock enligt vad Expressen och Di TV erfar landa på 330 miljoner kronor i skadeståndskrav.

Tessinska palatset i Gamla stan – här ska Thomas Bodström flytta in.
Foto: PATRICK SÖRQVIST / TT

Samtidigt som utredningen sväller, och blir mer intensiv, har kritiken mot regeringens utnämning av Thomas Bodström som ny landshövding i Stockholm tilltagit. 

Bakgrunden är den tidigare justitieministerns uppdrag i Allras styrelse, där han satt i nio månader.

– Skulle det visa sig att han inte har ansvar är det en annan sak, men nu är det grov brottslighet det handlar om, det är stora pengar, sa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i Expressens tv-program "Bara politik". 

Även Liberalerna och Kristdemokraterna har riktat krav på att regeringen ska dra tillbaka utnämningen. Centern i Stockholm gick också ut i fredags och kritiserade regeringens utnämning.

LÄS MER: Åklagare har beslagtagit 140 miljoner i Allra-härvan

Godkände extra vinstutdelning till ägarna

I ett protokoll från Allras styrelsesammanträde den 18 oktober förra året finns dåvarande ledamoten Thomas Bodströms namnteckning. En namnteckning som kan bli besvärande för honom om Pensionsmyndigheten stämmer Allras ägare och dess styrelse.

Styrelsemötet, som leddes av dåvarande ordföranden Ebba Lindsö, 62, hade ett enda ärende på dagordningen: att godkänna en extra vinstutdelning från Allra på 20 miljoner kronor till ägarna för  pensionsbolaget.

Pengarna hade koppling till Allras dotterbolag i Dubai.  Dotterbolaget hade beslutat att pengarna skulle betalas ut av Allras moderbolag i Stockholm.

Själva beslutet om den extra utdelningen skulle tas av bolagsstämma hos Allra i Sverige och sedan slussas vidare till ägarna. Men inför beslutet behövdes ett OK från Allras styrelse. Och det är här som Thomas Bodström kommer in i bilden.

LÄS MER: Allra-utredningen sväller – fler personer misstänks 

Bodström och styrelsen skrev under

Thomas Bodströms och de andra styrelseledamöterna godkände de 20 miljonerna med sina namnteckningar. Därefter tog Allras extra bolagsstämma samma dag det formella beslutet och pengarna kunde betalas ut. 

Sophie Nachemson–Ekwall, doktor i ekonomi och forskare inom bolagsstyrning vid Handelshögskolan i Stockholm, är starkt kritisk till regeringens agerande.

– Vi pratar om en person som varit på fel ställe, har lierat sig med fel kompisar och sedan får ett fint jobb efteråt. Att det ser ytterst märkligt ut i allmänhetens ögon borde regeringen fånga upp och respektera.

Sophie Nachemson–Ekwall: ”Vi pratar om en person som varit på fel ställe, har lierat sig med fel kompisar och sedan får ett fint jobb efteråt.”
Foto: SAMUEL UNÉUS

Allra, som fram till 2013 hette Svensk Fondservice, var sedan flera år kända för aggressiva säljmetoder och usla avkastningar med avgifter som gröpte ur spararnas pensionskapital, när Bodström valdes in i styrelsen. 

Allra beskrivs som ”pensionsgamar”

I affärstidningar hade bolagsmännen i Allra beskrivits som "pensionsgamar".  

–Thomas Bodström kunde ha förväntats göra sitt grundjobb bättre innan han tog styrelsejobbet. En enkel sökning på nätet hade gett en bakgrundsbild av Allra som pekade på att det var viktigt att som enskild ledamot agera med noggrannhet i styrelsen, säger Sophie Nachemson–Ekwall. 

Thomas Bodström och de andra i styrelsen intygade med sina namnteckningar att de hade satt sig in i bolagets ekonomiska situation och att den extra utdelningen på 20 miljoner kronor var "försvarlig".

Så här skriver Thomas Boström och de övriga i styrelsen:

"Styrelsen har granskat bolagets och koncernens ekonomiska situation och konstaterar, efter närmare överväganden, att en vinstutdelning är försvarlig med hänsyn till försiktighetsprincipen i 17 kap 3 § andra och tredje styckena i aktiebolagslagen".

Vid protokollet: Alexander Ernstberger, 31, storägare och vd i Allra. 

LÄS MER: ”Bodström fick bra betalt som Allras skyltdocka” 

Köpte Sveriges dyraste villa 2016

För svenska folket är Alexander Ernstberger annars kanske mest känd som köpare av Sveriges dyraste hus 2016 – en strandvilla för 50 miljoner kronor på Lidingö. 

Bland underskrifterna i protokollet för 20-miljonersutdelningen finns även ett annat känt namn, David Persson Rothman, medgrundare och storägare i Allra som bland annat gjort sig känd för att äga en Ferrari F12 med nypris på 2,5 miljoner kronor.

Alexander Ernstberger och villan på Lidingö.

Den 1 november tar Thomas Bodström formellt över som landshövding i Stockholm och flyttar då in i Tessinska palatset, det exklusiva lilla palatset med barockträdgård vid Slottsbacken, uppfört på 1690-talet och ett stenkast från Slottet.

Sophie Nachemson– Ekwall anser att Thomas Bodströms utnämning till landshövding handlar om en socialdemokratisk kompisutnämning och att hans engagemang i Allra borde gjort honom otänkbar som landshövding. 

– Om du får ett offentligt uppdrag, speciellt som landshövding, så är det viktigt att åtnjuta allmänhetens förtroende. Det borde inte räcka med att bara få förtroende från nuvarande regering. Att ha suttit i Allras styrelse, och ha skrivit under sådana här dokument, även om han inte visste, förstod, blivit utsatt för brott eller fått fel råd av så kallad expertis, så är det ingen ursäkt. Förtroende är inget som ska hanteras lättvindigt. Länsstyrelsen är trots allt en viktig samhällsinstitution.

LÄS MER: Obekväma frågan till Bodström i direktsändning 

54 på Pensionsmyndigheten skrev på protestlista

Den tyngsta markeringen hittills mot Stockholms nya landshövding är protesten från 54 stycken anställda vid Pensionsmyndigheten – som luftat sitt missnöje som privatpersoner i ett brev till regeringen. 

– Det visar på svenskt mod, civilkurage och integritet bland de här tjänstemännen. Det är sådana människor vi ska i statsförvaltningen, säger Sophie Nachemson–Ekwall. 

För sina nio månader i Allras styrelse fick Thomas Bodström en kvarts miljon kronor. 

Dåvarande landshövdingen Mats Hellström i Tessinska palatset, dit Broström nu flyttar.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Thomas Bodström för att ställa frågor om hans engagemang i Allra.

– Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag, har Bodström sagt i ett skriftligt uttalande till Expressen.


Så nystades Allra-affären upp

1. Byter namn och växer stort

Alexander Ernstberger och David Persson grundar Svensk Fondservice 2008. Grundarna är bara 22 och 28 år gamla.

Bolaget får hård kritik av Konsumentverket 2013 för att ha skickat ut fakturor på tjänster som aldrig beställts, och hotas med vite om de aggressiva försäljningsmetoderna inte ändras.

Efter kritiken byter bolaget namn till Allra i september 2013.

2. Kändisar i styrelsen

I Allras styrelse duggar kändisarna tätt och ger en känsla av ett tryggt alternativ. Den mest kända är den tidigare socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström, som får 250 000 kronor i årsarvode. Styrelseordförande är Ebba Lindsö, tidigare vd för Svenskt Näringsliv, journalist och politiker för KD.

I styrelsen sitter i början av 2017 också Meg Tivéus, tidigare vd för Svenska Spel, Karin Moberg, Andreas Selin, Marcus Tobiasson samt Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson. 

3. Kändisarna hoppar av

I februari 2017 hoppar styrelseordförande Ebba Lindsö av. Senare väljer även Thomas Bodström att lämna styrelsen. Den 10 mars väljer fler styrelseledamöter att lämna Allra. Nu är det Meg Tivéus, tidigare vd för Svenska Spel, och Karin Moberg som hoppar av.

I februari rapporterar SvD att Allra har ett hemligt bolag i Dubai. 

SvD berättar också att personer i Allras ledning varit inblandade i en finansskandal i Norge för fyra år sedan.

4. Slängs ut ur PPM-systemet och blir polisanmälda

Pensionsmyndigheten beslutar att köpstoppa Allras fonder den 14 februari 2017. Det innebär att pensionsspararna inte kan välja Allra på premiepensionens fondtorg. Stoppet gäller medan myndigheten utreder Allra.

Spararna börjar fly Allra. I början av mars skriver SvD att nästan två miljarder kronor tagits ut sedan fonderna köpstoppades.

Den 16 mars är utredningen klar. Pensionsmyndigheten meddelar att Allra slängs ut ur premiepensionssystemet och kräver att Allra ska betala tillbaka pensionspengarna som finns i deras fonder. Samtidigt polisanmäler Pensionsmyndigheten Allra.

Tessinska palatset

Palatset uppfördes på 1690-talet för och av slottsarkitekten Nicodemus Tessin d y (1654-1728). Italienska och franska palats har inspirerat Tessin till denna magnifika privatbostad.


För inredningen anlitade Tessin framstående konstnärer framför allt för den praktfulla paradvåningen. Hant og emot änkedrottningen och den kungliga familjen på supé 1701 och då bör byggnaden i stort sett ha stått färdig.

Illusion av italiensk trädgård


Den begränsade tomten utformades till ett mästarstycke där allt skapats för att ge en illusion av en italiensk trägård med alla dess beståndsdelar. Tessin inspirerades av byggnader och trädgårdar han sett under sina resor i Europa. Genom skickligt arbete fick han trädgården att framstå som symmetrisk. Han byggde bort tomtens oregelbundenheter med flyglar i olika bredd och höjd. Han skapade illusoriska perspektiv så att både palatset och tädgården känns större än de faktiskt är. Fasaderna mot innergården fick en rik och fantasifull utsmyckning och omslöt en tidsenlig barocktädgård i miniatyr.

Fakta: Statens Fastighetsverk