I år ska det bli mer över i plånboken för Sveriges pensionärer. Dels höjs pensionen för de allra flesta, dels sänks skatten för alla över 65 år.
Ändå funderar flera pensionärer på att återgå till jobb.
Det visar en ny undersökning från pensionsföretaget AMF, som totalt 32 573 personer har deltagit i.
AMF: Så vill pensionärer vill dryga ut kassan
Enligt undersökningen har 26 procent av de tillfrågade pensionärerna funderat på att i någon form börja jobba igen. Knappt hälften av dem – 45 procent – svarar att anledningen i så fall skulle vara extra pengar i plånboken.
Andra anledningar att återgå till arbete är socialt utbyte (16 procent) och känslan av att göra nytta (10 procent).
Även bland de pensionärer som redan jobbar är den främsta anledningen att dryga ut pensionen.
– Men det är försvinnande få som drömmer sig tillbaka till ett 9-5-jobb. Man vill jobba då och då på egna villkor, säger Dan Adolphson Björck.
Han fortsätter:
– De första åren som pensionär är intresset för att arbeta störst, sen sjunker det med stigande ålder. För de äldre pensionärerna är tanken att jobba avlägsen.
Pensionärer tror på sämre tider
När pensionerna nu höjs har Pensionsmyndigheten gjort en beräkning som visar att det är den tredjedel pensionärer med högst inkomstpension som också får procentuellt störst höjning. Det har förargat landets pensionärer.
Dessutom riskerar ett par hundralappar extra i pension att ätas upp av högre priser – på allt från försäkringar till mat.
Enligt AMF:s undersökning tror nu 27 procent av de tillfrågade pensionärerna på sämre tider för den egna ekonomin under 2019. 62 procent tror att deras ekonomi kommer att vara oförändrad – trots löften om högre pension.
Pensionen en stor omställning
Därför skulle några extra kronor i plånboken vara ett välkommet tillskott för många.
– Att arbeta är den främsta möjligheten man har att påverka sin pension när den betalas ut. I övrigt har många små möjligheter att plussa på sina inkomster, det som ligger närmast till hands är att titta på utgifterna, säger Dan Adolphson Björck.
Ppensionen innebär i regel också en stor ekonomisk omställning.
– Därför tror jag att det är naturligt att man under de första åren funderar över hur ekonomin ser ut och vad man kan göra för att förbättra den, säger Dan Adolphson Björck.
Undersökningen genomfördes i november-december 2018, via mejl, bland AMF:s kunder med pensionsutbetalning. Av 105 585 tillfrågade svarade 32 573 stycken. De flesta (56 procent) var i åldersgruppen 65-69 år, näst flest i åldersgruppen 70-74 år (24 procent).