Utspelet: Sänkt skatt för alla som jobbar efter 63

Sänkt skatt för alla som jobbar vidare efter 63 och höjt bostadstillägg som betalas ut automatiskt.

Så vill Liberalerna (L) profilera sig mot pensionärerna inför riksdagsvalet.

– Svenska folket saknar förtroende för pensionssystemet och det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Mats Persson, partiets ekonomisk-politiske talesperson.

På måndag presenterar Liberalerna (L) sitt valmanifest, men redan nu kan Dina pengar berätta att partiet kommer att lägga stor tyngd på pensionärsfrågor.

Det senaste årets larmrapporter och artiklar om fattigpensionärer ligger till grund för tre nya förslag från Liberalerna.

Enligt Pensionsmyndighetens siffror från i våras finns det 245 000 äldre i Sverige som lever i relativ ekonomisk fattigdom, det vill säga med en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten.

Partiledaren Jan Björklund (L) och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu säger sig Liberalerna vilja se över hela pensionssystemet. Både för pensionärer med låga inkomster och för medelinkomsttagare som känner oro inför att behöva klara sig på 60 procent av arbetslönen.

”Det låga förtroendet inte hållbart”

– Bara två av tio personer har förtroende för det svenska pensionssystemet. Det är inte siffror ett långsiktigt hållbart system skulle uppvisa, säger Mats Persson som även sitter i Pensionsgruppen.

Pensionskuvertet – jobbig läsning för många.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Undersökningen Mats Persson hänvisar till gjordes av Novus på uppdrag av Skandia och publicerades i februari tidigare i år.

– Alla ska kunna lita på pensionssystemet, och det ska löna sig att ha arbetat, säger Mats Persson.


LÄS MER: Ålder för ålder – så ska du pensionsspara 

Tre förslag för tryggare pension

Liberalerna skjuter in sig på tre reformer:

1. Ett särskilt jobbskatteavdrag från 63 för att öka drivkraften att stanna kvar arbetslivet. Man hänvisar till att den faktiska pensionsåldern ligger kring just 63 eftersom fler lämnar arbetslivet i förtid.

2. Ytterligare sänkt skatt på pensionen. Liberalerna vill även ha sänkt skatt på arbete, och vill att pensionärsskatten ska följa med neråt.

3. Höjt och förenkla bostadstillägg. För att lyfta gruppen som tjänar minst men också nå ut till de som är berättigade men inte sökt (runt 100 000 enligt Pensionsmyndighetens beräkningar).

Har ni räknat på vad ett jobbskatteavdrag från 63 år skulle få för effekter?

– Vi vet att den här typen av skatterabatter arbetar mer. Och i takt med att vi lever allt längre måste fler få möjlighet att arbeta längre upp i åldrarna och då måste det också löna sig, säger Mats Persson.

Både ett jobbskatteavdraget och skattesänkningar kostar – varifrån tar ni pengarna?

– Det är prioriteringar som måste göras och vi presenterar fullt finansierade förslag. Bland annat minskar vi på arbetsmarknadspolitiken, vi vill ha lägre bidrag än vi har i dag och vi säger nej till kostsamma byggsubventioner. Bara de här delarna handlar om 15 miljarder kronor i besparingar.


LÄS MER: Förvirring kring S nya utspel om pensionerna 

Förslaget: Höj och förenkla bostadstillägget

Mats Persson ställer sig också frågande till Socialdemokraternas förslag på höjda pensionsinbetalningar.

– Att höja beskattningen av arbete och företagande är ingen långsiktig lösning. Det är genom att fler arbetar och att människor arbetar längre som pensionerna blir högre.  

Ni säger att ni vill förenkla bostadstillägget. Hur?

–  Vi måste se över möjligheterna att automatiskt koppla bostadstillägget till den inkomst man har som pensionär med hjälp av den deklarationen. I dag måste den enskilda pensionären aktivt söka om bostadstillägget och vi vet att många in te gör det.

Det skulle alltså komma automatiskt rakt in på kontot?

– Det är vår målbild. Hur enkelt det är att genomföra får man utreda vidare.

Är ni beredda att låta pensionärer med fritidshus i större utsträckning få bostadstillägg?

– Ja.

Hur gör man de bedömningarna?

– Det är komplicerat, men det är viktigt att titta på den frågan eftersom som känner frustration över att inte få rätt till bostadstillägg bara för att man köpt ett fritidshus på 60- och 70-talet.


Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.